Keltainen jättiläinen Ratesteel Oy:lle Vieremälle: Uusi ratkaisu raskaaseen hitsaamiseen

Ratesteel tuottaa hitsaamalla kokoonpantuja komponentteja Ponsselle, suomalaiselle metsäkonevalmistajalle. Ratesteel hankki uusimman robottihitsausjärjestelmän havaittuaan tarpeen suurten osien automaattiselle käsittelylle ja hitsaukselle. Se on ensimmäinen Pohjoismaihin myyty Fanuc M-2000iA/1200-robotti.

Kun Fanuc esitteli M-2000iA/1200-robotin vuonna 2010, se oli suurin koskaan tuotettu teollisuusrobotti. Sitä on jo seurannut kaksi suurempaa, saman M-2000iA-sarjan Fanuc-robottia, joiden nostokapasiteetti on jopa 2300 kiloa. MTC Flextekin Nurmijärveltä toimittama uusi järjestelmä on toinen Ratesteelille toimitettu Fanuc-robottisolu, joka hyödyntää Fanucin multi-arm-teknologiaa, jossa robotit toimivat saman ohjauksen alla.

Tehokas kokonaisratkaisu. Järjestelmässä käytetään isoa M-2000iA/1200-robottia nostamaan lavoilta esikoottuja hitsattavia kappaleita eri asentoihin pienemmälle FANUC M-20iA:lle, joka hitsaa Lincoln MIG/MAG -laitteella tarvittavat saumat.

Nopeasti ja kustannustehokkaasti

Uusimmassa järjestelmässä käytetään M-2000iA/1200-robottia nostamaan lavoilta esikoottuja hitsattavia kappaleita eri asentoihin pienemmälle FANUC M-20iA:lle, joka hitsaa Lincoln MIG/MAG -laitteella tarvittavat saumat. Hitsattaviin kappaleisiin tartutaan 0-pistekiinnittimellä jossa hitsausvirran läpivienti. Tämä kahden robotin yhdistelmä on joustava ratkaisu, jonka ansiosta Ratesteel pystyy tuottamaan osia nopeasti ja kustannustehokkaasti, koska esikokoonpano voidaan suorittaa olemassa olevilla kokoonpanoasemilla. Esikiinnitetyt osat ovat puolijäykkiä, ja uusi robottisolu vain viimeistelee työn. Näin taataan nopeampi läpimenoaika kappaleille, jotka voivat painaa jopa 1200 kiloa. ”Lavajärjestelmämme avulla voimme pyörittää piensarjatuotantoa täysin automatisoidusti. Kun kunkin osan hitsaamiseen kuluu enintään tunti, selviämme yövuorosta minimaalisella valvonnalla”, Ratesteel Oy:n talous- ja laatujohtaja Jarmo Saastamoinen kertoo.

MTC Flextekin ja Ratesteelin projektiryhmä. Kuvassa vasemmalta Pekka Mikkilä ja Rauno Hakala MTC Flextekiltä, Jarmo Saastamoinen, Tatu Kärkkäinen ja Jarmo Penttinen Ratesteeliltä sekä Pekka Matilainen MTC Flextekiltä.

Automaattisesti läpi yön

Ohjelmisto, jonka ansiosta järjestelmä toimii automaattisesti läpi yön, on ehdottoman tärkeä järjestelmän toiminnan kannalta. M-2000iA-robotti asettaa osat optimaaliseen asentoon hitsausrobottia varten. M-20iA-hitsausrobotti käyttää Fanuc co-ordinated motion -ohjelmaa hitsausasennon optimointiin, esimerkiksi kulmissa tai vaikeapääsyisissä kohdissa. M-20iA-robotti käyttää myös Thru Arc Seam Tracking (TASTTM) -toimintoa railon seurantaan hitsaamisen aikana. Robotit hyödyntävät myös ultraäänianturia hitsattavan osan paikoittamiseen ennen hitsaamisen aloittamista. Ultraäänianturi toimii erittäin nopeasti ja ilmoittaa robotille tarvittavat poikkeamat mahdollistaen näin nopeamman hitsauksen aloittamisen ja siten nopeamman kokonaisprosessin. Lisäksi käytetään railonhaku toimintoa, haku tehdään kaasuholkilla tai langalla.

Joustavaa moniosaista tuotantoa

”Aiemmassa Fanuc hitsausrobottisolussa oli samanaikaisesti työskenteleviä robotteja 3 kpl, ja se on loistava. Se mahdollisti todella joustavan moniosaisen tuotannon. Halusimme samaa myös uudelta järjestelmältä. MTC Flextekin uusi tuotantosolu hyödyntää yhtä maailman suurimmista teollisuusroboteista, jonka avulla voimme tuottaa asiakkaan toivomat osat. Oli meidän onnemme, että FANUCilla oli ratkaisu tällaiseen raskaiden kappaleiden käsittelyyn, sillä pidämme FANUCin ohjausjärjestelmästä, ja työntekijämme hallitsevat sen käytön, Saastamoinen kertoo. On vain ajan kysymys, milloin useammat yritykset ryhtyvät käyttämään useampaa keskenään ja ihmisten kanssa yhteistyössä toimivaa robottia, FANUC kehittää robotteja jotka toimivat yhteistyössä ihmisen kanssa. Ratesteel tulee panostamaan entisestään robottiautomaatioon ja kasvaa näin asiakasyritystensä rinnalla.