EMO 2019 Hannover- katsaus, osa 1

Kari Harju

Metallin koneiden ja laitteiden kansainvälinen messutapahtuma EMO järjestettiin Saksan Hannoverissa 16.-21.9. Kuuden päivän näyttely esitteli alan uutuudet tutun massiivisella kattauksella.

EMO:a pidetään keskeisimpänä konepajateollisuuden koneiden ja laitteiden maailmantapahtumana. Tälläkin kerralla Saksan EMO-tapahtumassa esittäytyi yli 2200 näytteilleasettajaa ja käytössä Hannoverin messualueelta oli 17 hallia. Sen verran maailman nykysuhdanteiden vaikutus näkyi, että kävijämäärässä jäätiin kahden vuoden takaisesta. Noin 117 000 kävijää kirjattiin, pari vuotta sitten, kasvuvuonna, 130 000.

Saksalaisfirmoista messuille lähti muutama henkilö vähemmän per yritys, mutta toisaalta EMO oli taas piirun verran kansainvälisempi, sillä Saksan ulkopuolisten messuvieraiden osuus kaikista kävijöistä kasvoi jälleen. Heitä oli yli 150 maasta.

Älykästä teknologiaa

EMO 2019:ssa esittäytyi konepajateollisuuden koko konesektori.

Erityisesti lastuavissa koneissa EMO on jatkuvasti keskeinen uutuuksien esittelyareena, levytyökoneiden puolella tarjontaa on nykyisin vähemmän, sillä tämän sektorin valmistajat keskittyvät omiin tapahtumiinsa.

Teemansa puolesta Hannoverin EMO-tapahtuma painotti älykästä teknologiaa ja tulevaisuuden tuotantoa, noita ajan tuttuja ilmiöitä. Sen aisti tapahtuman sisällöstä, niinpä yksittäisten kone- ja laiteuutuuksien lisäksi myös nimenomaan kehittynyt automaatio ja koneiden integraatio näkyivät standeilla monin variaatioin.

Robotiikkaan ja Teollisuus 4.0 -teemoihin liittyen mukana oli runsaasti tarjontaa, ja  lisäävä valmistus huomioitiin nyt omana kompakti erillisosionaan hallissa 9.

Lisäksi EMO:n tarjontaan kuuluvat keskeisesti esimerkiksi työkalut, ohjelmistot ja oheislaitteet.

Ensi kerralla Milanossa

EMO on maailmantapahtuma, ja se järjestetään myös Suomesta katsoen lähellä ja hyvien yhteyksien päässä. Niinpä Suomestakin messuvieraita varsinkin Saksan EMO:ihin on runsaasti, tosin tuttu ajankohdallinen läheisyys Tampereen Alihankinnan kanssa jonkin verran vaikuttaa messuintoon Saksan suuntaan.

Mukava seikka Hannoverin suuntaan liikkuessa monille kävijöille oli nyt suora Finnairin lentoyhteys. Sen myötä Helsinki-Hannover matka taittui kahdessa tunnissa.

Joka toinen vuosi järjestettävä EMO noudattaa kiertoa Hannover-Hannover-Milano, ja kahden vuoden kuluttua vuorossa on Italian tapahtuma. Ajankohta on tuolloin 4.-9.10.2021.

DMG Mori esittäytyi tuttuun tapaan Hannoverissa koko hallin 2 mitalta. Koneita oli esillä lukuisia, samoin prosessikokonaisuuksia. Automaatio oli tapahtuman teemoja, ja kuvassa yksi ratkaisu, DMG Mori/Jungheinrich PH-AVG 50 (Automated Guided Vehicle) -palettienkäsittelyyn.

Japanilaisvalmistaja Makino lanseerasi messuilla lineaariradalla liikkuvan uuden PZ1 FMS-solun, mikä esiteltiin samassa kokonaisuudessa toiminnassa kahden eri kokoisen koneistuskeskuksen, a51nx ja a500z, kanssa. Kahden palettikoon, 400x400 mm ja 500x500 mm, käsittelyä yhdessä solussa!

Tehokkaasti kolmella työkalulla samanaikaisesti. Nakamura-Tomen uutuuksiin kuului kuvan JX-250, lyhyellä jyrsinkaralla ja kahdella alapuolisella revolverilla varustettu sorvauskeskus. Muista koneista mm. uudistunut MX-100 -monitoimisorvi esiteltiin ensi kerran nyt eurooppalaisella messuympäristössä.  

Saksalainen Matec tekee kookkaita 5-ja 6-akselikeskuksia niin vakioratkaisuina kuin pitkälle asiakkaiden tarpeisiin muokattuna, ja mm. koneiden pöytärakenne on räätälöitävissä hyvin pitkälle asiakkaan tarpeiden mukaan. EMO:ssa valmistajan osastolla oli esittelyssä kuvan kiinteäpöytäinen malli.

Okuman kookkaan osaston kiintopisteitä EMO-esittelyssä oli uusi Armroid-robottijärjestelmä. Uusia mahdollisuuksia tehokkaaseen 24/7-automatisointiin myös pienemmille yrityksille tarjoavaa ”robotti työstökoneessa”-tyyppistä helposti ohjelmoitavaa pakettia ohjataan helposti yhdestä ohjaimesta.

Hyundai-Wian uutuus, 5-akselinen XF6300-koneistuskeskus esiteltiin vauhdikkaassa, lisävarusteena saatavassa värityksessä. Työalue tarkkuustöihin suunnitellussa box-in-box (X/Y) -koneessa on 650/600/500 mm, DDM-motorisoitu pöytä Ø630 mm. Karakierrokset15 000 1/min (24 000, 40 000)

AM-teknologian alueella toimivia konevalmistajia oli mukana ensi kerran omana erikoiskokoisuutenaan messuhallissa 9. Levykonetalo Trumpf operoi myös AM-alueella, kuvassa valmistajan LMF (Laser Metal Fusion) -3D-tulostusratkaisu TruPrint 3000. Tulostuskoko max. 300x400mm.

Parhaillaan satavuotisen taipaleensa juhlavuotta viettävä japanisvalmistaja Yamazaki Mazak oli EMO:ssa mukana nyt historiansa suurimmalla osastolla. Maailman- ja Euroopan lanseerauksia esiteltiin useita. Kuvassa tehokas Integrex i450-H ST -pohjainen robotisoitu tuotantojärjestelmä.

Danobat Group laajenee. Messuilla julkaistiin, että ryhmä on hankkinut omistukseensa hollantilaisvalmistajan Hembrugin, jonka erikoisalaa ovat kovasorvauksen koneet ja laitteet. Danobat Groupin CEO Xabier Alzaga ja Hembrugin Robert Nefkens kättelivät julkistustilaisuudessa.

Fastems on tuttu näky EMO:ssa ja toimitusjohtajana toukokuun alussa aloittanut Mikko Nyman oli messuilla mukana.  Uusin versio Manufacturing Management Softwaresta eli MMS:stä oli yksi osaston keskipisteistä. Mielenkiintoinen uusi Fastems-ilmoitus on tuotannon keskittäminen kokonaan Tampereelle.

Haasin uusinta konemallistoa on 5-akselisen UMC-500 -koneistuskeskuksen perusmallia nopeammalla karalla varustettu UMC-500SS. Työalue koneessa on 610x406x406mm. Suorituskykyien kone pienempien kappaleiden koneistuksen. Koneen edessä Janne Ruohonen Grönblomilta.

Matsuuran tähtiä messuilla oli viimeisin MAM-sarjan täydennys MAM72-70V. Työalueen kaplsuetti edeltävää malli isompi, työkappale max. 700x500 mm ja -paino 500 kg. Malliin on saatavilla myös 4. ja 5. akselin kääntö/pyöröpöytä rullakäytöllä ja viidennen akselin suorakäyttömoottorilla.

Lisää tunnelmia EMO:sta lähiaikoina!

Lue myös: Kuusi messupäivää Hannoverissa