Karusellisorvi yli kahdeksan metrin kappalehalkaisijoille

Kari Harju

Pöytyän Koneistuspalvelu Oy lisää mahdollisuuksiaan raskaassa koneistuksessa. Viime kesänä tuotantoon asennettiin karusellisorvi, millä voidaan käsitellä halkaisijaltaan yli kahdeksan- ja korkeudeltaan yli viisimetrisiä kappaleita. Kooltaan sorvi on ainutlaatuinen paitsi Suomessa, Pohjoismaiden alueella. Koneinvestoinnin kokonaisarvo yhdessä yrityksen tilasatsauksen kanssa on yli viisi miljoonaa euroa.

Komeaa kokoluokkaa. Pöytyän koneistuspalvelun karusellisorvilla voidaan käsitellä halkaisijaltaan yli kahdeksan metrin kappaleita.

Pöytyän Koneistuspalvelu on raskaan koneistuksen osaaja, mikä palvelee niin koti- kuin ulkomaisiakin toimijoita mm. meri-, energia-, metsä-,kaivos-,koneenrakennus- ja offshoreteollisuudessa koneistettuja osia ja kokonaisuuksia toimittamalla.  

Myös PKP Machining -oheistoiminimellään tunnettu yritys aloitti vuonna 1998 kunnossapidon toiminnoilla ja pienvalmistuksella, mutta tämän vuosituhannen alkuvuosista lähtien yrityksen painopiste on ollut keskiraskaassa ja raskaassa kappalevalmistuksessa.

”Tuolloin teimme linjanmuutoksen ja ostimme ensimmäisen pitkäjyrsinkoneemme. Sen jälkeen suuntaus ison kokoluokan töihin on jatkuvasti vahvistunut”, kertoo toimitusjohtaja Antti Sätilä. Hän omistaa yrityksen yhdessä veljensä Lauri Sätilän kanssa.

PKP:n toimitusjohtaja Antti Sätilän mukaan koneen kapasiteetti tarjoaa mahdollisuuksia paitsi Suomen, myös lähimaiden markkinoilla.

Rohkeita siirtoja

PKP:n vahvuus on paitsi kapasiteetti, laaja-alaisuus kappaleiden, menetelmien ja materiaalien suhteen. Yritys koneistaa mm. rosteria, haponkestävää terästä, kuparia ja alumiinia. Koneistusten lisäksi tehdään levytöitä ja hitsausta. Hitsauksen alueella yhteistyökumppani on mm.EJ-Metalli.

Koneistuksen puolella yrityksen avainkonetta on ollut pitkään kaksi avarruskonetta, lattia- ja pöytämalliset Fermatit. Ne yritys hankki 5 vuotta sitten tekemällä ennakkoluulottoman siirron keskellä syvää taantumaa.

”Kun taloudessa oli hankala jakso ja liikevaihto putosi niin meillä kuin muillakin, reagoimme tilanteeseen tekemällä tilalaajennuksen, lisäämällä kapasiteettiamme ja etsimällä uusia asiakkaita. Niin pääsimme taas vauhtiin”, Sätilä sanoo.

Tänä vuonna ennakkoluulottomat siirrot yrityksen kehittämisessä saivat jatkoa. Kesällä Pöytyän Riihikoskelle asennettiin karusellisorvi, mikä mahdollistaa niin Suomen kuin Pohjoismaidenkin oloissa mittaluokassaan ainutlaatuisen koneistuksen.

Ohjaushytistä ovat hyvät näkymät työalueelle. Jatkossa koneen yhteyteen on tulossa kulkusilta helpottamaan työkappaleelle pääsyä tarvittaessa. Koneistettavana on kookas  asennuslohko.

Suurin kappalehalkaisija koneelle on 8200 mm ja korkeussuunnassa sillä voidaan käsitellä 5400 mm:n kappaleita. Enimmäiskappalepaino koneen halkaisijaltaan viisimetriselle pöydälle on 120 tonnia.

”Investoinnin taustalla on uusien markkinoiden ja lisäkasvun hakeminen. Käsityksemme on, että kysyntää koneelle löytyy, lähimmät vastaavan kokoluokan uudet koneet kun ovat Keski-Euroopassa”, sanoo Sätilä.

Sorvausta ja myös jyrsintää

Uuden koneen hankinta Pöytyälle käynnistyi parisen vuotta sitten käytettyjen koneiden markkinoiden analyysillä.

Pari mielenkiintoista vaihtoehtoa löytyikin, mutta tarkastelussa yrityksessä todettiin, että koneiden purkamisen, siirron ja kokoamisen kustannukset lähenivät uuden koneen kustannuksia. Näin toimintasuunnaksi valikoitui uuden koneen hankkiminen.

Seurasi uusi analyysikierros, ja sen kautta päädyttiin Bostin tekniikkaan.

Bost Machine Tools on vuonna 1972 perustettu espanjalainen konevalmistaja.

PKP:n kone on samalla varsinkin suuren kokoluokan koneisiin erikoistuneen ja kaikki koneensa asiakkaan tarpeisiin räätälöivän konevalmistajan lanseeraus Suomeen.

Koneen hankinta tapahtui Tarkkuuskoneet Oy:n Tapani Laaksosen kautta.

Sätilän mukaan koneen hankinnassa keskeistä oli työkapasiteetin lisäksi sen monipuoliset koneistusmahdollisuudet.

”Tässä koneessa on 5400 mm:n Y-akseli, ja se on varustettu 5-akselisella jyrsinpäällä sekä karasta erillisellä mittauspäällä. Näin sillä voidaan tehdä monenlaista koneistusta ja muitakin kuin pyörähdyskappaleita.”

Sekä sorvausta että jyrsintää. Kone soveltuu monentyyppisiin koneistustöihin. Y

Konetta varten Pöytyälle rakennettiin yrityksen tuotantotilojen yhteyteen sisältä 12,5 metriä

korkea, vahvaperustainen tuotantohalli, johon hankittiin myös uuden koneen kapasiteettia vastaava 120 tonnin hallinosturi. Jatkossa tiloihin asennettaneen vielä toinenkin samanlainen nosturi.

Uusi halli tuplasi PKP:n käytettävissä olevat noin 1600 neliömetrin tilat 3200 neliömetriin.

”Halli tarjoaa tilaa kokoonpanotoimintoihin ja mahdollistaa myös mahdolliset lisäinvestoinnit koneisiin. Suunnitelmia tämän suhteen on jatkossa”, Antti Sätilä kertoo.

Uuden hallissa on nostoja varten kapasiteetiltaan 120 tonnin nosturi.

Lisähenkilöstöä tarvitaan

Investointikokonaisuuden kustannukset olivat noin viisi miljoonaa euroa.

Satsaus on mittava, sillä liikevaihtoa yritys on tehnyt viime vuosina puolentoista miljoonan euron tasolla.

”Joskus rohkeita siirtoja tarvitaan. Ne tuovat uusia mahdollisuuksia”, sanoo Sätilä.

Uuden kapasiteettilisän asennukset teki espanjalaistehtaan väki. Sen jälkeen on muutamia säätöasioita selvitetty tehtaan online-yhteyden kautta, mutta tuotannossa on päästy hyvään alkuun.

Silti haasteitakin on, ja niistä ehdottomasti keskeisin liittyy juuri nyt muuallakin tuttuun ajankohtaiseen probleemaan: osaavan ammattiväen vähyyteen.

”Meillä on henkilöstöhaku jatkuvasti päällä. Ajatuksemme olisi löytää nyt ensivaiheessa ainakin yksi koneistaja lisää uudelle karusellille töihin. Henkilöstöä on kuitenkin vaikea löytää, ja ratkaisuksi olemme harkinneet useampiakin keinoja. Yksi ovat suorat rekrytoinnit Suomen ulkopuolelta, puolalaisia työntekijöitä meillä on ennestäänkin.”

Kaikkiaan PKP työllistää nyt 12 henkilöä.

Pöytyän Koneistuspalvelu Oy:n tuotantotilojen viimeisin korkea laajennus toi 1500 yrityksen käyttöön neliömetrin lisätilat. Yhteensä tilaa on käytössä Pöytyän Riihikoskella nyt 3200 neliötä.

”Koska työvuoroihin ei ole riittävästi väkeä, uuden koneen kapasiteettia ei voida vielä täysin hyödyntää. Kaikkiaan meillä olisi tarvetta palkata 4-5 henkilöä lisää.”

Jos ja kun henkilöstöpulaan löytyy ratkaisu, PKP aikoo suunnata uuden karusellisorvinsa kapasiteetin kanssa paitsi Suomen, myös lähialueiden markkinoille.

”Koneen kokoluokka tarjoaa siihen mahdollisuuksia. Norjan ja Ruotsin markkinat on yksi erittäin kiintoisa suunta, ja sinne olemme avauksia tehneetkin. Mahdollisuuksia on myös toisen ilmansuunnan eli Venäjä. Sielläkin isojen kappaleiden koneistuksille on varmasti tarvetta”, kertoo Antti Sätilä.