Jotex Works vahvistaa avarruskapasiteettiaan

Kari Harju

Nuoret yrittäjät Outi ja Tero Pikkusilta sekä Jere Välimaa siirtyivät Jotex Worksin johtoon vuonna 2011. Viime vuodet on perheyritystä Lappeenrannassa jalostettu eteenpäin, ja viimeisin siirto ketjussa on yrityksen historian suurin yksittäinen konehankinta. Alkuvuodesta tuotantoon asennettiin kookas avarruskone, joka vie yrityksen koneistuksen kappaleenkäsittelyn kokoluokan uudelle tasolle.

Outi ja Tero Pikkusilta sanovat, että kasvu ja kehitys edellyttävät ennakkoluulottomia liikkeitä. Uuden avarruskoneen myötä yrityksen kappaleenkäsittelykyky nousee uuteen kokoluokkaan.

Jotex Works on Lappeenrannan Rauhassa toimiva alihankintayritys. Yritys palvelee tuotteineen kotimaisia sekä kansainvälisiä puunjalostus- ja metalliteollisuuden sekä energiasektorin toimijoita.

”Käsittelemme kookasta tavaraa, ja näin on ollut tekemistemme ydin koko toimintamme ajan. Toinen osa toimintaamme ovat huolto- ja asennuspalvelut, joita tarjoamme paperiteollisuuden tarpeisiin”, kertoo toimitusjohtaja Outi Pikkusilta. Vuonna 2011 nuoret yrittäjät ottivat vetovastuuta toiminnasta ja tuolloin yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos.

Perheen konepajatoiminnot sinänsä aloitti jo Outi Pikkusillan äidin isä vuonna 1974. Jotex Worksin nimellä aloitettiin toisen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vuonna 1994. Näin vuonna 2011 tehty sukupolvenvaihdos oli jo kolmas.

Uuden avarruskoneen X-liike on 12 metrinen.

Tuotantoa joustavasti

Kun nuoret yrittäjät aloittivat yrityksen vetäjinä, suunta oli selvä: kasvu ja kehitys.

”Yrityksen toiminnan perusta oli vuosien mittaan perusteilleen muokkautunut, mutta kehitys on pärjäämisen edellytys. Metallialalla toimimisella täällä Suomessa on tulevaisuutta ja mahdollisuuksia, kilpailukyvystä tulee vain pitää jatkuvasti huolta”, sanoo Outi Pikkusilta.

Yritys itse on viime vuosina satsannut toimintajärjestelmiensä kehittämiseen ja varmistettuun laatuun. Tuotanto toimii ISO 9001-laatujärjestelmän mukaisesti ja hitsauksen puolella noudatetaan SFS-EN ISO 3834-laatustandardia. Ympäristöasiat yritys hoitaa ISO 14001 -järjestelmään perustuen.

Asiakkaitaan Jotex Works palvelee nyt noin 30 henkilön työpanoksella. Yrityksen konekanta on muokattu monipuolisen kappaletuotannon tarpeisiin. Konekantaan kuuluu useita avarruskoneita ja pitkäjyrsinkoneita eri kokoluokkiin.

Myös levytöitä yrityksessä tehdään.

”Konekantamme ja kalustomme on suunnattu pitkien teräsrakenteiden hitsaukseen ja koneistukseen, ja se vaatii aika monenlaista kapasiteettia”, sanoo Tero Pikkusilta.

”Joustavuus, sovittuun aikaan tehdyt toimitukset, laatu ja osaaminen, ne ovat teollisen tuotannon vahvuustekijöitä. Sellaisia ne ovat meidänkin toiminnassamme”, Pikkusilta toteaa.

Asennustoimet käynnissä. Ohjaushytti koneen sivulla. Koneen ohjaus on Heidenhain TNC 640 HSCI.

Loikka isompaan

Parhaillaan Jotex Works on parhaillaan astumassa toiminnoissaan loikan eteenpäin.

Yritys investoi uuteen avarruskoneeseen, joka tuo uuden kokoluokan yrityksen tuotantomahdollisuuksiin.

”Isojen kappaleiden tekijöitä Suomessa tarvitaan jatkossakin ja investointi kehittää mahdollisuuksiamme niiden käsittelyssä. Lisäkasvua yritykselle tietenkin haemme, Outi Pikkusilta kertoo.

Yrityksen hankkima Paman teknologiaa edustava Speedram 1000 -aarpora vastaa kokoluokaltaan yrityksen tarpeisiin. Koneen X-liike on 12 000 mm, Y 3500 mm ja Z 1600 mm.

Isojen kappaleiden käsittelyn mahdollistaa osaltaan 25 000 kg kantava pöytä.

Kokoluokka oli Jotex Worksille konevalinnassa tärkeä asia. Toinen oli koneen tarkkuus.

”Tarkkuudesta vakuutuimme tehdastesteissä. Kun isolla koneella geometriapoikkeamat ovat korkeintaan tuhannesosia, puhutaan tarkasta järjestelmästä”, sanoo Pikkusilta.

Kookkaiden kappaleiden käsittelyyn. Pystyliike on 3500 mm ja rammin Z 1600 mm.

Tarkkuutta edistävät pylvään kaksoisrakenne, Z-akselin liikkeen tekevän rammin ja karapään hydrostaattiset johteet, keraamiset laakerit sekä tehokas jäähdytys, esimerkiksi.

Vaikka rakenne on itsessäänkin vakaa, kone on varustettu myös tarkkuutta lisäävillä geometrian kompensointijärjestelmillä.

Hyvät liike- ja kierrosnopeudet sekä vääntö tuovat omat etunsa koneistustöihin.

Karan halkaisija on 130 mm ja suoravetomoottori tuo 90 kW:n tehot. 50 kW:n automaattisessa jyrsinpäällä kierrokset ovat max. 6000 1/min ja vääntö 1200 Nm. Koneen varustukseen kuuluu myös automaattinen 80-paikkainen työkalunvaihtaja. Koneen Jotex Works hankki Paman Suomen edustajan Makrumin kautta.

Kahden vuoden prosessi

Investointi on kookas, ja kokonaisprosessi sen mukainen. Kaikkineen se kesti pari vuotta ja siihen liittyi monia muitakin kuin vain koneen valintaan liittyviä asioita.

Yksi sellainen olivat järjestelyt tehtaalla.

”Tila uudelle koneelle järjestyi suhteellisen helposti, mutta lattian vahvistaminen sen alle oli todella iso urakka. Jotakin kertoo se, että harjaterästä kului operaatioon kuusi kilometriä. Töihin kului tietysti myös melkoisesti aikaa”, sanoo Outi Pikkusilta.

50 kW:n automaattisessa jyrsinpäässä kierrokset ovat max. 6000 1/min ja vääntö 1200 Nm.

 

Myös rahoitus oli toki oma kuvionsa. Projektiin yritys sai oman panostuksensa ohella mm. maatalousrahaston tukea.

Prosessin lopuksi kone viimeisteltiin käyttökuntoon helmikuussa. Sen työt alkoivat pian sen jälkeen.

”Hyvinhän asiat lopulta hoituivat, vaikka tämä pitkä projekti olikin. Töitä koneelle on hyvin ja näkymät ovat muutenkin hyvät jatkoa ajatellen, mutta muutama osaava koneistaja tänne lisää ei olisi pahitteeksi joukkoamme täydentämään. Jos sellainen tuosta ovesta nyt ilmestyisi, sanoisimme heti, että tervetuloa”, naurahtaa Outi Pikkusilta.

Osaajista on pulaa siis Lappeenrannan suunnallakin. Yritys on kouluttanut uutta väkeä mm. oppisopimusjärjestelyjen kautta.

”Asia korostuu nyt paremman suhdannevaiheen aikana, mutta vetovoimahaasteista alalla on puhuttu kauan. Itse olen jo pitemmän aikaa yrittänyt nuorillekin eri tilanteissa viestiä, että alalle kouluttautumien kannattaa. Tämän alan työt eivät ole pimeissä halleissa väkertämistä, vaan erittäin arvostettua ammattityötä, josta saa myös arvostuksen mukaista palkkaa. Niin että nuoret, tännepäin, täällä on töitä”, sanoo Outi Pikkusilta.

Investointien osalta kehitys Jotex Worksilla Lappeenrannassa ei jatkossakaan pysähdy. Ensi vuonna yrityksen käyttöön valmistuu uudistettu pintakäsittelylaitos.