JK.Kone panostaa linjaratkaisuihin

Kari Harju

Levykonetalo JK.Kone muokkaa mallistoaan. Yritys satsaa automaatioon ja linjatyyppisiin leikkausratkaisuihin, joita mallistossa on jo useita. Hiljattain markkinoille lanseerattiin uusimpana tämän alueen tuotteena kookas täysautomaattinen leikkaus/haspelijärjestelmä. Myös ohjauspuolelle on luvassa uutta tarjontaa.

Tuotekehitys on JK.Koneen toimintojen ytimessä, sanoo Petri Koskinen.

Levykoneita juurensa 1950-luvulle ulottava yritys on tehnyt 1970-luvulta lähtien. Perheyritystä Euran Hinnerjoella luotsaa Jaakko Koskinen, lisäksi seuraavan sukupolven edustajat Miikka ja Petri Koskinen ovat toiminnassa mukana.JK.Kone tunnetaan markkinoilla varsinkin kanttikoneistaan.

Pitkän linjan levykonetalo on elänyt monet murrokset. Vahvuutensa ja alan kovassa kilpailussa pärjäämisen edellytykset talo hakee Jaakko Koskisen mukaan paitsi satakuntalaisesta sitkeydestä, vahvasta alan kokemuksestaan ja asiakkaistaan huolehtimisesta.

”Tätä työtä teemme siksi, että asiakkaamme menestyisivät heille toimittamiemme koneiden ja laitteiden avulla. Tähän kuuluu paitsi koneiden toimittaminen, niiden elinkaaresta huolehtiminen. Olemme kotimainen valmistaja, joka tarjoaa tehtaan asiantuntemuksen ja toimii asiakasta lähellä. Se on pysyvä vahvuus”, Jaakko Koskinen sanoo.

Tuotantoa Hinnerjoella. Kuvan linja matkaa jatkossa euralaisasiakkaalle. Viimeistelytöissä Juho Mäkelä.
 

JK 2015

Toki pitkä ura vaatii myös muuntautumiskykyä. Tämä päivän tuotannossa kilpailuvaltti on automaatio.

”Nykyisin koneissa automatiikka on ratkaiseva tekijä. Samaan aikaan automatisointi on kotimaisen valmistajan kannalta oikeastaan ainoa kehityssuunta, sillä tuontiahan riittää. Suomalaisen valmistuksen mahdollisuus on pitkälle kehitetyissä tuotteissa. Vain manuaalikoneiden valmistuksella ei kisassa nykypäivänä pärjää”, sanoo Jaakko Koskinen.

Viime vuosina JK.Kone onkin muovannut itsestään automaatiovalmistajan ennen kaikkea rainanleikkauksen linjaratkaisujen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyen. Leikkauslinjoja on kehitetty viime vuosina useampia, ja perustaa kehitystyölle on luonut talon nuoren polven sähkö- ja automaatioalan koulutus ja kokemus.

Linjatuotteita ovat talon paletissa ovat leikkauslinjat JK 9010, 9020 ja 2010 pituusleikkauksen, katkaisuun ja arkitukseen. Nyt uusin tuote segmenttiin on täysautomaattinen JK 2015 - leikkaus/haspelijärjestelmä. Sen automatiikkaa on kehitetty eteenpäin vielä tämän vuodenkin aikana.

JK 2015 on kahdeksalla kapasiteetiltaan 5 tonnin haspelilla varustettu paketti rainan halkileikkaukseen, katkaisuun ja oikaisuun. Halkileikkuuteräpareja on kolme, tuotantonopeus on säädettävissä 30 metriin minuutissa. Levynvalintalaite ja teleskooppiohjain tekevät linjaston toiminnasta täysautomaattisen.

”Kokonaisuus on suunniteltu joustavaksi automaattiratkaisuksi levytöihin. Maksimi rainanleveys käsittelyyn on 1250 mm ja paksuus 1,5 mm”, kertoo Petri Koskinen.

Uusinta järjestelmää JK.Kone on kehittänyt asiakaslähtöisesti muutaman vuoden ajan.

JK 2015 on JK.Koneen leikkaus/haspelilinja rainan halkileikkaukseen, katkaisuun ja oikaisuun.

”Tuotekehitys on toiminnallemme muutenkin keskeinen asia. Täytyy kehittää asioita, joissa on oma ideansa. Tämän linjan idea on nopeus ja joustavuus”, sanoo Petri Koskinen.

Leikkauslinjoja JK.Kone on toimittanut asiakkailleen Suomeen sekä Viroon. Ensimmäinen JK 2015 toimitettiin virolaisasiakkaalle vuodenvaihteessa.

Baltiaan toimitettava linjaratkaisu kokoonpanossa tehtaalla.

Kehittyvä paletti

JK.Koneen tuotannossa automaattilinjat ovat nykykärkeä, ja samalla yritys on uudistanut tarjontaansa muutenkin.

Yritys valmistaa mm. haspeleita, erityspeltikoneita, kanttikoneita sekä mankeleita, kaikki nykyteknologiaan ja designiin sovitettuina.

Konevalmistus tapahtuu Hinnerjoella yrityksen omissa 2000 m2 tuotantotiloissa CNC-tuotantokoneilla. Kaikki koneet valmistetaan omana tuotantona, mukaan lukien laitteiden vaatimat suunnittelu- ja sähkötyöt. Tarvittaessa käytössä on toki myös alihankintaverkosto. 

”Yhteistyökumppanit ovat apunamme mm. osin suunnittelussa ja konepiirustuksessa. Lisäksi osia ja komponentteja hankimme verkostostamme”, sanoo Koskinen.

Koneiden myynnistä yritys huolehtii pitkälti itse, tosin muutamien muidenkin edustustahojen kautta koneita on saatavissa.

JK.Kone toimii omissa tiloissa Hinnerjoen keskustassa. Tuotantoperinteitä yrityksellä on 50-luvulta saakka, levykoneita yritys on tehnyt 1970-luvulta lähtien.

Pitkän linjan yrityksenä JK.Kone on selvinnyt monista myllerryksistä. Viimeisimmästä isosta ravistuksesta, joka liittyy talouden pudotusvuoteen vuoteen 2008, toipuminen jatkuu edelleen.

”Olemme muokanneet toimintaamme ja uusineet tuotekirjoa. Pitkään viipynyt talouden piristyminen näyttäisi lupaavan nyt uutta virtaa niin meille kuin koko maallekin”, sanoo Jaakko Koskinen.

Satsaukset tuotekehitykseen talossa jatkuvat. Lähiaikoina yritys tuo koneidensa kosketusnäyttöihin älypuhelimista tutun kaltaisia multitouch -ominaisuuksia.

”Alustavaa aikataulua sen lanseeraamiseen olemme sovitelleet syksylle”, Petri Koskinen toteaa.

 

Automaattilinja Tinforille

JK.Kone toimitti vuodenvaihteessa uuden JK 2015-automaattilinjan Tallinnassa toimivalle Tinfor AS:lle.

Tinfor AS valmistaa ohutlevytuotteita rakennusteollisuuden tarpeisiin. Päätuotteita ovat mm. ilmastoinnin, ilmanvaihdon ja lämmityksen putkitukset sekä komponentit. Materiaalit ovat mm. teräs, ruostumaton teräs ja alumiini.

Uusi JK 2015 -automaattilinja korvaa aiempaa tekniikkaa yrityksen rainankäsittelyssä. Automaattivalintalaite ja kookas 8-rullainen haspelijärjestelmä nopeuttavat tuotantoa. Kunkin rullan kapasiteetti järjestelmässä on 5 tonnia.

JK.Koneen valmistama automaattileikkauslinja on tuotannossa Tinforilla.