Jarkko Vossi 60 vuotta

Kari Harju

Vossi Groupin toimitusjohtaja Jarkko Vossi täyttää nyt joulukuussa 60 vuotta. Samalla konekaupan konkari voi hyvin juhlistaa toistakin asiaa. Yrittäjäelämää on tänä vuonna takana tasan neljä vuosikymmentä.

Vossi Groupin toimitusjohtaja Jarkko Vossi täyttää 60 vuotta. Yrittäjän taival alkoi jo vuonna 1978, 40 vuotta sitten. 

Jarkko Vossi on ehtinyt olemaan monessa mukana. Tampereen Nekalan kasvatti kouluttautui alkuaan sähköalalle, mutta toiset kuviot veivät miehen mukanaan kohta armeijan jälkeen 1970-luvun lopulla.

”Sähköasentajan töitä ei tuolloin löytynyt, yhtä lamakautta kun vietettiin. Muihin töihin päädyin”, Vossi naurahtaa.

Työura alkoi autokaupoilla, mutta myös metallin konekaupan kuvioihin tuli tutustuttua varhain. Sitten löytyivät tehdaspalvelutyöt ja sitä kautta alkoi pian yrittäjän elämä, alkuaan yhdessä liikekumppanin kanssa ja sitten omin päin.

Jarkko Vossi veti vuosia Hämeen Tehdaspalvelua, joka teki kunnossapitotöitä eri teollisuuden aloille sekä valmisti materiaalinkäsittelylaitteita elintarviketeollisuuteen.

Mikään pikkufirma ei ollut kyseessä, enimmillään yrityksessä oli töissä yli 50 henkilöä.

”Niin, mikähän sitten veti nuorena yrittäjäksi? Ehkä se liittyy näissä yhteyksissä usein mainittuun yrittäjän vapauteen ja vastuuseen ja olihan se mahdollisuus työllistää ensin itsensä ja Mirja. Eikä tässä nyt kovasti katua ole tarvinnut, ylä- ja alamäet kuuluvat asiaan, ja niitä menneisiin vuosiin on mahtunut molempia. Mutta ei siinä mitään, sellaista se yrittäminen on”, sanoo Jarkko Vossi.

Kokonaisvaltaisella linjalla

Jarkko Vossin yrittäjänura alkoi vuonna 1978. Teollisuuspalveluyrityksen luotsauksessa kului ensimmäiset kymmenkunta vuotta.

Suunnanmuutos yrittäjätoiminnassa osui 1990-luvun alkuun, kun Vossi Mirja-vaimoineen myi Hämeen Tehdaspalvelun, oli hetken aikaa vielä mukana sen toiminnassa, huilasi hetken ja suuntasi sitten uusille urille myyntitoimintaan uuden yrityksen eli Vossi työstökoneiden myötä vuonna 1992. Sen toiminta täsmentyi pian työstökonekauppaan.

”Metalli ja metallin konekauppa olivat sydäntä lähellä, joten se oli luonnollinen suunta. Kokemusta koneista oli kertynyt tuohon mennessä jo runsaasti, joten työstökonemyynti oli osin entisten hommien jatketta uusissa puitteissa”, Vossi kertoo.

Työstökonekauppa alkoi käytetyillä koneilla, mistä toiminta laajeni jo 1994 myös uusien koneiden edustuksiin. Käytettyjen koneiden kaupasta päätettiin kuitenkin luopua lähes kokonaan vuonna 2002 ja siirtää panostukset vahvojen työstökone-edustuksien hankintaan, kokonaisvaltaiseen tuotevalikoimaan, kumppaniajatteluun sekä elinkaaripalveluiden kehittämiseen. ”Visionamme on ollut olla asiakkaidemme tuotannonkehityskumppani tarjoamalla laajasti heidän tarvitsemiaan tuotantoteknologioita sekä niitä tukevia palveluja. Uskoimme myös, että laajempi tuotepaletti ja asiakaskunta tuovat suojaa heikompina vuosina, niin kuin 2008 vuoden jälkeinen aika onneksemme osoitti. Haluammekin olla asiakkaidemme vahva ja luotettava kumppani yli vuosikymmenien”, Vossi taustoittaa.

Nykyisin edustuspalettiin kuuluu kymmeniä tunnettuja merkkejä erilaisiin konepajatarpeisiin ja laaja asiakaskunta koostuu aina pörssiyhtiöistä yhden hengen alihankintayrityksiin.

Monipuolisuus ja vakaa kasvuhakuisuus eivät ole varmastikaan haitanneet sitä, että tänä päivänä Vossi kuuluu maan konemarkkinoiden keskeisten toimijoiden joukkoon.

Nykyisin toimintaa on myös Baltiassa, jossa yrityksellä on tytäryhtiö, sekä osin vielä kauempanakin. Esimerkiksi muutama vuosi sitten oli isompi projekti Ghanassa Afrikassa.

Jarkko Vossi korostaa talon toiminnassa erityisesti huolenpitoa asiakkaista.

”Omat huoltopalvelut ovat olennainen osa toimintaamme. Kun asiakkaamme voivat luottaa siihen, että heidän tuotantoteknologiansa toiminnasta huolehditaan, myös meihin luotetaan ja asiakkaamme palaavat koneasioissa meille uudelleen. Elinkaaripalvelut ja niistä huolehtivat huippuosaajat ovat yrityksen ydin yhdessä tuotealueittain segmentoidun myynnin ja sen kovien ammattilaisten kanssa. Käynnistimme juuri myös uuden vossilaisen haun tuotepäällikön tehtävään lastuaville työstökoneille”, linjaa Vossi yrityksen toimintaa.

Voimavarana perhe

Kuusikymmentä ikävuotta ja neljä vuosikymmentä yrittäjänelämää ovat pitkä taival.

Ja matka jatkuu, eteenpäin mennään. Seuraava sukupolvi ottaa jatkossa vähitellen vetovastuuta perheyrityksen luotsaamisessa.

”Perheyrittäjyys on ollut meillä sinänsä aina iso voimavara. Vaimo Mimmi eli Mirja Vossi on aina ollut mukana kaikissa kuviossa, joita tähän yrittämiseen liittyy. Yhdessä olemme näitä töitä tehneet, myös lapsemme ovat olleet osaltaan jo lähes kaksikymmentä vuotta mukana yrityksen pyörityksessä, se tuki on ollut tärkeä vahvuus, Jarkko Vossi kertoo.

Metalliala ja oma yritys ovat iso asia Jarkko Vossin elämää, mutta myös muutakin kuin alan töitä siihen kuuluu. Moottoriurheilua ja jääkiekkoa nyt ainakin. Vossi on pohjimmiltaan KooVeen mies, mutta vuosien mittaan hän on omien sanojensa mukaan sopeutunut aika hyvin Ilveksen kannattajaksi. Hakametsän jäähallilla miestä näkee.

”Myös mökkeily on hyvä tapa tuulettaa ajatuksiaan. Töitä mökilläkin, remonttia ainakin, joutuu tekemään, mutta ne ovat toisenlaisia kuin nämä muut työt. Eikä niissä hommissa kalenteriakaan niin tarvita. Se tekee välillä hyvää”, Jarkko Vossi sanoo.

 

Vossi Group

Perustettu vuonna 1992

Konepajateollisuuden älykkäät tuotantoteknologiat ja elinkaaripalvelut

Pääkonttori Tampereella, myyntikonttorit Mäntyharjulla, Järvenpäässä, Kauhavalla ja Pihlajavedellä, huoltopisteet Seinäjoella, Eurajoella ja Sastamalassa sekä tytäryhtiö Vossi Baltics Oü Tallinnassa Virossa ja maakonttori Taichungissa Taiwanissa.

Perheyritys

Myynti n. 12 Me

Työntekijöitä noin 20 henkilöä