Isot Tecoi-laserleikkauskoneet nyt myös Suomessa

AirWell Oy on solminut maahantuonti- ja markkinointisopimuksen espanjalaisen Tecoin valmistamista leikkauslaitteista. Tecoi on markkinajohtaja kotimarkkinoillaan ja on kasvanut merkittäväksi tekijäksi myös alan vientimarkkinoilla.

12 metrin levy leikkauksessa LS-T -koneella.

Tecoin valmistusohjelmaan kuuluvat raskaan sarjan plasma- ja polttoleikkauskoneet sekä yhdistelmäkoneet, joilla leikataan ja porataan / kierteitetään. Uusimpana aluevaltauksena Tecoi on esitellyt raskaat porttaalikoneet levynreunaviisteiden ajoon.

Laserleikkauskoneet suurin tuoteryhmä

Suurin tuoteryhmä Tecoilla ovat kuitenkin laserleikkauskoneet. Erityisen mielenkiintoiseksi tämän ryhmän tekee niiden koko, pienin kone on työalaltaan 3 x 6 m! Näitä koneita on myyty muutamassa vuodessa kaikkialle maailmaan ja nyt myös Suomesta löytyy referenssikone.

Sarjan pienin kone, siis 3 x 6 m, toimitetaan yleensä vaihtopöydällä, vaikka sen lastaus ja purku on  mahdollista toteuttaa myös suoraan työtilasta. Tyypillisesti koneiden suojaukset estävät varsinaiselle työalueelle pääsyn, mutta Tecoi on päätynyt valmistamaan suojaukset sisäkkäin ajettavilla kaseteilla.

Koneen leikkauspituuden kasvaessa > 6 m (12 -18 m), joudutaan vaihtopöydistä yleensä luopumaan laitteiston ulkomittojen vuoksi ja tällöin kasettimalliset suojaukset tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Sen sijaan, että kapseloitaisiin koko kone, voidaan suojaus hoitaa  koneen mukana levyltä toiselle siirtyvällä, päistään sulkeutuvalla yksiköllä. Koska tätä yksikköä voidaan siirtää itsenäisesti, saadaan koneen liikkuva porttaali kokonaan esiin esimerkiksi huoltotöitä varten. Tällöin myös levyjen lastaus suoraan leikkauspöydille voidaan suorittaa siltanosturilla.

Peruskone LS, 3x6 metriä.

Rakenneteräksille ja isoille levyille

Koneiden suunnitteluvaiheessa Tecoi kääntyi Trumpfin puoleen laserlähdettä valittaessa.

Syynä oli Trumpf:n DISK-tyyppinen kuitulähde (IPG:n saa halutessaan). Myöhemmin valinta on osoittautunut onnistuneeksi tarjoten asiakkaille taloudellisuutta ja käytettävyyttä. Tämän kokoluokan koneet päätyvät lähes poikkeuksetta asiakkaille, jotka käsittelevät pääosin moderneja rakenneteräksiä ja käyttävät tuotannossaan ainoastaan isoja levyjä.

Vaikka kuitulaserien tehot ovat nousseet vuosi vuodelta isommiksi, tekniikka ei vielä tarjoa kovinkaan merkittäviä etuja tästä tehonnoususta rakenneterästen leikkaukseen. Tällä hetkellä 5kW teho lienee kustannustehokkain laite tällaiseen käyttöön. Leikkauspaksuuden nimissä tehon nosto ei tarjoa käytännössä mitään ja eikä leikkausnopeuskaan nouse suhteessa hankintahintaan riittävästi, jotta investoinnille olisi taloudellisia perusteita.

Tecoin tapauksessa salaisuus piilee yhden teholähteen käytössä kahdelle leikkauspäälle, ns Twindisk -teknologiassa. Tällöin molemmilla leikkauspäillä ovat omat itsenäiset kaasuyksiköt ja Tecoin patentoima ja valmistama lävistystekniikkayksikkö.

Jos esimerkiksi käytetään 16kW teholähdettä, siitä voidaan ottaa ulos neljä kuitua ja jakaa ne kahdelle leikkauspäälle. Tällöin saadaan sekä leikkaustehoa, leikkausnopeutta ja nopeat lävistykset paksuillekin aineille. Lävistysnopeus sinänsä perustuu säteen aallonpituuden muutokseen, ei varsinaiseen lasertehoon.

Twindisk -teknologia mahdollistaa myös viisteleikkauksen ja koneet voidaan varustaa kahdella viisteleikkauspäällä. Vaihtoehtoisesti samassa koneessa voi olla sekä viiste- että suoraleikkauspää.

AirWell Oy valmistaa Suomessa WellCut plasma- ja polttoleikkauskoneita sekä AW-alaimupöytiä, ja edustaa Kemper-savunimulaitteita ja Mitsubishi -laserleikkauskoneita ja nyt myös Tecoi leikkauskoneita.

www.airwell.fi

Twindisk. Kaksi viistepäätä ja neljä kuituae