Isojoen Laitevalmiste laajentaa tuotepalettiaan – Uutuusplasma itsekantavalla rungolla

Isojoen Laitevalmiste toi muutama vuosi sitten markkinoille itse suunnittelemansa ja toteuttamansa CNC-plasmaleikkauskoneen. Sarja on nyt täydentynyt sitä kookkaammalla mallilla, jossa huomionarvoista on mm. itsekantava runko.

Fincut Shuttlen pöytäkoko on 2500×6000 mm. Koneen runko on itsekantava, joten pulttaamista lattiaan ei tarvita.

Isojoen Laitevalmiste on ollut vuosien varrella monessa mukana. Perinteitä konerakennuksesta on kolmenkymmenen vuoden mitalta. Maatalousyrittäjä Esa Hernesharju perusti Tmi Laitevalmisteen vuonan 1988, joka vuonna 1995 muuttui Isojoen Laitevalmiste Osakeyhtiöksi.

Yritys valmistaa ja kehittää koneita sekä laitteita suoraan loppukäyttäjille. Kehitystyön tuloksia edustavat maataloudet laitteet sekä esimerkiksi täysautomaattinen pakkauskone. Metallin sektorilla yrityksen tuote on CNC-plasma Fincut SD 16/32, lineaarijohde- ja kuularuuvivedolla varustettu kone, mikä on tarkoitettu 1500×3000 levyjen leikkaukseen max. 30 mm vahvuuksille. Koneita on ajossa kotimaan kentillä 25 kappaletta.

Servoteho uutuudessa on 2 kW, mikä mahdollistaa nopeat kiihtyvyydet suurilla leikkuunopeuksilla

Turvallisuus ennen kaikkea

Nyt yritys on kehittänyt uuden tuotteen Fincut-sarjaan, Fincut Shuttlen.

”Oli järkevää tuotteistaa myös kookkaampi levykooltaan 2500 x 6000 mm:n leikkuri lineaarijohdetekniikalla varustettuna aiemman mallin rinnalle. Prosessi alkoi pitkäjyrsinkoneemme modernisoinnilla. Johteiltaan hyväkuntoinen kone varustettiin hiottujen kuularuuvien ja digitaaliservoilla”, kertoo Esa Hernesharju. 

Uutta plasmaa suunniteltiin ja kehitettiin samalla, kun yritys modernisoi pitkäjyrsinkonettaan. Tuotteen suunnittelussa otettiin Herneharjun mukaan lähtökohdaksi turvallisuus.

”Ideana oli suunnitella kone, missä käyttäjän turvallisuus on etusijalla. Koneessa mm. CNC-ohjaus on erikseen liikuteltavissa, jolloin käyttäjän ei tarvitse kävellä portaalin mukana ajon aikaisia säätöjä tehdessään. Lisäksi kaikki johteet servot, kaapelit ja energian siirtoketjut ovat vahvojen kylkien suojissa, joten lisäkaiteita johteiden suojaksi ei tarvita”, sanoo Hernesharju.

Kone on suunniteltu nopeasti asennettavaksi, se voidaan koeajaa tehtaalla ja siirtää asiakkaalle. Kone on itsekantava eli se ei tarvitse pulttaamista lattiaan. Vain vaakitseminen tarvitaan.

”Lineaarijohdetekniikka ja laserleikkureista tutut hiotut vinohammaskiskot tuovat yhdessä alumiinista valmistetun kevyen porttaalin leikkaukseen vahvaa dynamiikkaa. Servoteho on 2 kW, mikä merkitsee nopeita kiihtyvyyksiä suurilla leikkuunopeuksilla. Edellä mainitut seikat mahdollistavat laajan levypaksuuksien kirjon. Myös leikkeiden mittatarkkuus on hyvä”, sanoo Hernesharju.

Kuonanpoisto Fincut Shuttlessa on koneellistettu ja tapahtuu leikkuuritilän alta koko leikkausalueelta.

Oma savupeiteinnovaatio

Hernesharju on kehittänyt koneeseen omia käyttöä helpottavia innovaatioita.

Mukana mm. hyödyllisyysmallisuojattu oma savupeiteinnovaatio, joka on ollut saatavilla pienempiin Fincut-koneisiin jo jonkun aikaa.

”Se mahdollistaa leikkaussavukaasujen poiston suodattimiin ilman ohjausluukkuja tai liikkuvaa kuonakippoa ritilän alla. Imu on tasainen ja kohdistuu tarkoin polttimen alapuolelle.

Etuna on myös koneellistettu kuonanpoisto leikkuuritilän alta koko alueelta laatikkoon koneen päähän. Näin ollen ritilöjä ei tarvitse avata kuonalaatikon tyhjennyksen takia.” 

Kuonanpoistokola on Hernesharjun mukaan mahdollista vuorata myös keraamisilla tulitiilillä ja synkronoida polttimeen omalla servolla, jolloin isoilla yli 300A virroilla leikattaessa plasmasuihku ja sula metalli osuvat tiiliin ja ottavat lämpökuorman vastaan estäen itse leikkurin lämpötilasta johtuvat muodonmuutokset. Seuranta voidaan irrottaa leikattaessa suuremmilla esim. 7000mm/min leikkuu nopeuksilla, jolloin leikkuuvirrat ovat pieniä ja kuonakolan pysyminen näissä vauhdeissa mahdotonta.

”Kone sopii hyvin alihankintaleikkuuseen sekä aikataulullisesti kireitä projekteja tekeville konepajoille. Myös tuotekehitykselle saadaan vauhtia, kun leikkeet saa heti. Varustettuna uusimmalla Ceboran hienosädetekniikalla se voi jossakin määrin korvata myös laserleikkeiden tarvetta”, sanoo Hernesharju.

Moninaisia muotoja. Kone mahdollistaa laajan levypaksuuskirjon samalla koneella.

Käytössä Kouvolassa

Ensimmäinen Fincut Shuttle on jo toimitettu.

”Jo suunnittelun loppusuoralla alkoi pilottikoneen ostajan etsintä. Yhteydenotto Kouvolassa toimivaan Nappa Machinesin Janne Korpivaaraan tuotti kaupan ja sovittiin, että aiempi Fincut SD 16/32 vaihdettaisiin isompaan”, sanoo Esa Hernesharju.

Ja kokemukset ovat hyviä. Kone on Kouvolassa täydessä tuotannossa.

”Pilottikone poltti ensimmäisen osan alle vuorokausi siitä, kun se nostettiin isolla nosturilla paikoilleen. Tosin varsinaiseen tuotantoon kone oli valmis ja säädetty kolmisen päivän sisällä”, sanoo Hernesharju.

Nyt Isojoella suunnitellaan koneen jo jatkokehitystä.

”Jatkokehitys liittyy lähinnä koneen valmistusprosessin nopeuttamiseen jigien ja muiden apulaitteiden luomisella. Itse leikkuriin tulee vielä lisävarusteita mm. suorien viisteiden tekoon, myös tarvittaessa samalla tekniikalla valmistettavien pidempien, jopa 14-metristen leikkureiden valmistus on mahdollista nykyisellä koneistuskapasiteetilla.”

Isojoen Laitevalmiste yrityksenä aikoo kehittyä rakentamalla Fincut CNC -tuotemerkin alle muitakin vakiokoneita, joissa hyödynnetään yrityksen pitkää yli 30 vuoden ja 900 toimitetun koneen kokemusta koneenrakennuksen ja automaation parissa. 

”Yrityksen strategia on valmistaa koneita ja laitteita, jotka investointina maksavat itsensä nopeasti takaisin. Sen jälkeen ne tuottavat lisäarvoa omistajalleen”, Esa Hernesharju sanoo. 

Kari Harju