Ilmastointi ja Peltityö Partanen investoi Jämsässä

Leikkauslinja konevalmistajien yhteistyönä

Ilmastointi- ja Peltityö Partanen Oy uudistaa ohutlevynkäsittelyn toimintojaan Jämsässä. Yrityksen käyttöön toteutettiin hiljattain automaattitoimintoinen rainaleikkaus-/haspeli- järjestelmä kahden suomalaisen konevalmistajan yhteisprojektina. Hyvin onnistunut kokonaisuus kannustaa yhteistyöhön jatkossakin.

K 2010-linja sekä SS-Työstön multihaspeli muodostavat automaattisen leikkausjärjestelmän.

Jämsässä toimiva Ilmastointi- ja Peltityö Partanen on vuonna 1979 aloittanut ilmastointi- ja peltisepän palveluihin erikoistunut yritys, joka tarjoaa ilmastointiurakointia avaimet käteen -periaatteella. Töitä tehdään pääsääntöisesti Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueella.

”Olemme viime aikoina profiloituneet varsinkin kookkaisiin kohteisiin ja toteuttaneet erityyppisiä projekteja alueen kunnille ja myös teollisuuteen. Palveluihimme kuuluvat suunnittelun lisäksi ilmastoinnin mittaukset ja huollot”, kertoo yrittäjä Lauri Partanen.

 

Ajanmukainen tekniikka tuo töihin sujuvuutta. Kotimaisuus oli koneiden hankinnassa keskeinen asia, kertoo Lauri Partanen.

 

JK 2010 edustaa JK Koneen uutta konemallistoa. Oikaisutelat ovat vetäviä, kannatinrullat, sivuohjain sekä pitorullat kuulalaakeroituja.

Osia omalta verstaalta

Ilmastointi- ja Peltityö Partanen työllistää kuusi henkilöä. Asennustyöt kohteissa toteutetaan oman henkilökunnan lisäksi ulkopuolisina ostotöinä, ilmanvaihtotyöt tehdään pääsääntöisesti valmiiden iv-suunnitelmien mukaan. Jossain määrin suunnittelutyötä tehdään myös itse.

Osien valmistusta varten käytössä on Jämsän Pietilän-tiellä oma verstas.

”Täällä verstaalla valmistamme projekteissa tarvittavat iv-erikoisosat CNC-ohjatulla plasmaleikkurilla. Lisäksi voimme tehdä tarvittaessa erilaisia tuotteita joita rakennuspellityksen tarpeisiin tarvitaan, profiloiduista kattopelleistä seinäpelteihin, listoihin ja piipunpellityksiin saakka”, Lauri Partanen kertoo.

Verstaalleen Ilmastointi - ja Peltityö Partanen hankki hiljattain uutta alan tekniikkaa. 

”Koneet olivat päässeet jo ikääntymään, joten ajattelimme uusia kalustoamme kerralla enemmänkin. Tekniikka on mennyt vuosien myötä eteenpäin ja ajanmukaiset koneet tuovat uusia mahdollisuuksia yrityksen kehittämiseen”, toteaa Partanen.

Koneet hankittiin kauttaaltaan kotimaisilta konevalmistajilta.

”Kotimaisuus oli meille näissä hankinnoissa aivan keskeinen tekijä. Kun koneet tulevat kotimaasta, yhteydet valmistajaan ja valmistajan huoltoon ovat selkeät ja mutkattomat. Ja toki suomalainen työ on sinänsä arvostettava asia”, huomauttaa Partanen.

Levytyölinja multihaspelilla

Yksi osa investointikokonaisuutta oli uuden kanttikoneen hankinta. Sen yritys hankki lietolaisen konevalmistajan LSK Machine Oy:n valikoimista. Lisäksi yritys hankki käyttöönsä automaattisesti yhteen toimivan rainaleikkaus/haspelijärjestelmän, jonka toteuttivat Hinnerjoella toimiva levykonevalmistaja JK. Kone Oy sekä kivijärveläinen SS-Työstö Oy.  

Järjestelmän kuusipaikkainen automaattilajittelija on JK. Koneen tuotantoa.

Kokonaisuuteen kuuluvat JK. Koneen toimittama JK 2010-linja pituusleikkaukseen, katkaisuun ja arkitukseen. JK. Koneen uuteen mallistoon kuuluvassa JK 2010:ssa myös oikaisutelat ovat vetäviä, nopeus on säädettävissä max. 30 metriin minuutissa. Kannatinrullat, sivuohjain ja pitorullat ovat kuulalaakeroituja. 

Linjan yhteydessä toimii niin ikään JK. Koneen toimittama kuuden levyn/rainan valintalaite.

Kokonaisuuden toinen osa on SS-Työstön kehitystyötä edustava haspelijärjestelmä. 

Järjestelmän keskeinen piirre on modulaarisuus, kokonaisuus on laajennettavissa ja muokattavissa kahden haspelirullan versiosta lähtien aina 12-rullaiseen moottorilla pyöritettävään kokonaisuuteen saakka. Ilmastointi- ja peltirakennus Partaselle toteutettu järjestelmä on kuusirullainen, kunkin rullan kantavuus on kuusi tonnia. 
Yhdessä leikkaus/katkaisulinja ja haspelijärjestelmä muodostavat joustavan kokonaisuuden automaattisiin levytöihin. Maksimi rainaleveys käsittelyyn on 1250 mm ja paksuus 1,5 mm.

”Leikkaus, katkaisu ja arkitus käyvät linjalla nopeasti, valintalaite ja haspelijärjestelmä mahdollistavat puolestaan sujuvan materiaalinsyötön. Meillä materiaalit vaihtuvat usein, joten valintalaitteesta ja monirullaisesta haspelista on tietysti kovasti hyötyä”, Lauri Partanen kertoo.

Soveltuvin kokonaisuus yhteistuumin

SS-Työstön Partaselle toimittama haspelijärjestelmä on kuusirullainen. Yritys tekee Kivijärvellä modulaarisia haspelijärjestelmiä aina 12 rullan versioihin saakka. 

JK. Kone ja SS-Työstö tuntevat konevalmistajina hyvin toisensa. Yhteistyötä konetoimituksissa yritykset ovat tehneet aiemminkin, mutta Partaselle Jämsään toimitettu kokonaisuus oli toistaiseksi mittavin yhteisprojekti. 

”Molempien valmistajien asiantuntemus oli käytössä kokonaisuudessa, jonka lopputuloksena saimme toteutettua asiakkaan tarpeisiin soveltuvimman ratkaisun. Yhteistyö on mahdollista tulevaisuudessakin”, kertoo Jaakko Koskinen JK. Koneelta.

”Emme kilpaile keskenämme, vaan teemme yhteistyötä toisiamme täydentäen. Se on hyvä perusta yhteisprojekteille”, sanoo SS-Työstön Seppo Sagulin.

JK-Koneen mallistoon kuuluvat leikkurit, kanttikoneet, levynpyöristyskoneet sekä pienemmät haspelit. SS-Työstö tekee haspeleita, haspelijärjestelmiä, rullamuovauskoneita ja profiilikoneita.