Formnext 2018, Frankfurt, osa 3

Kari Harju

Ainetta lisäävän valmistuksen Formnext-messutapahtuma toteutettiin Saksan Frankfurtissa marraskuun 13.-16. päivinä. Seuraavassa kuvakatsauksen kolmas osa. Pääjuttu ja katsauksen ensimmäinen osa on julkaistu 28.11., toinen osa 5.12.

 

Varsinkin särmäyspuristimistaan ja laserleikkauskoneistaan tunnetun portugalilaisen konevalmistajan Adiran tuotekirjoon kuuluvat myös AM-laitteet. Kuvan kookkaassa AddCreatorissa yhdistyvät jauhepeti- ja DED-prosessit ja etuna on esimerkiksi iso tulostusalue, 960x960 mm. Adira kutsuu hybridiprosessiaan nimellä TML (Tiled Laser Melting).

Hiekkamuottien valmistuksessa 3D-metallitulostusta on sovellettu varsin runsaasti. Envision Tec/Viridis3D tarjoavat mm. juuri muotinvalmistukseen robotisoitua pursotus eli binder jetting  -3D-tulostusjärjestelmää. Tehokas softa mahdollistaa valmistajan mukaan nopeat toiminnot CAD-mallista tulosteeksi.

Amerikkalaisen Optimecin uutta tulostuksen ja koneistuksen hybridikonetarjontaa: valmistaja esitteli uuden LENS 860-mallin ensi kerran syksyn IMTS-tapahtumassa ja kone oli nyt mukana myös Formnextissä. Kone mahdollistaa kooltaan max. 860x600x610 mm:n kappaleiden tulostuksen, kuitulaserissa tehoa 3 kW.

Formnext järjestettiin neljättä kertaa. Koko ajan kasvanut tapahtuma täytti nyt kaksi kookasta hallia Frankfurtin messukeskuksessa, yhteensä käytössä oli noin 36 000 neliömetriä näyttelytilaa. Näytteilleasettajia tapahtumassa oli noin 500. Kasvavasta kiinnostuksesta tapahtumaa kohtaan kertoo runsas kävijämäärä.

Saksalaisvalmistaja Gefertecin tuotteita ovat 5- tai 3-akseliseen lankahitsaukseen perustuvat 3D-metallitulostimet, jotka soveltuvat nopean kasvatuksen (maks. n. 600 cm³/h) ansiosta erityisen hyvin kookkaampien kappaleiden valmistukseen. Kokomaksimi 3 m³ ja paino 3000 kg. Kuvassa malli arc405 messuesittelyssä Frankfurtissa.

HP teki jokin aika sitten tulemisensa myös teollisen 3D-metallituostuksena alueelle. HP Metal Jet on polymeeripuolen Multi Jet Fusion teknologiaan perustuva ruiskutustekniikkaa hyödyntävä 3D-metalliprintteri, joka suuntaa erityisesti esimerkiksi autoteollisuuden massatuotannon alueelle. Tulostusalue 430 x 320 x 200mm.

Jälkikäsittelyn tuotteita. Rösler esitteli messuilla Hybrid DECi Duo-ratkaisua, mikä on kompaktikokoinen monitoimisysteemi tukirakenteiden poistamisen toimintoihin ja 3D-tulostettujan kappaleiden pinnan viimeistelyyn automatisoidussa kokonaisuudessa eri muodoille, materiaaleille ja menetelmille.

Messuilla tarkastelussa oli eri tulostusprosessien tuotoksia moneen lähtöön. Tämä DMG Morin laittein tuotettu kello oli yksi muotokieleltään hieman perinteisemmän toteutuksen ratkaisuista. Tulostusaikaa kyseisen 300x400 mm:n kellon tulostukseen kului Lasertec 65:ltä 60 tuntia, toteaa kyltti ohessa.