Finlead siirtyi kuituaikaan

Kari Harju

Suomen lasermarkkinoille saapui hiljattain uusi tulokas, kun FMS Service Oy aloitti Bodorin kuitulaserien maahantuonnin. Ensimmäinen merkkiin investoija meillä oli Haapamäellä toimiva alihankintayritys Finlead Oy, mikä siirsi koneen myötä leikkaustoimintonsa samalla kuituaikaan. Kone on tehnyt Haapamäellä töitä keväästä saakka.

Uusi kone siirsi yrityksen kuituleikkausaikaan. Ohjauksella Karri Haapala.

Bodor on Suomessa uusi merkki, mutta sen edustaja, seinäjokelainen FMS Service on pitkän linjan yritys, joka tekee niin huoltoja kuin myy koneitakin. Talo tunnetaan mm. levytyökonemerkki Boschert- ja Gizelis -edustuksistaan Suomessa.

Bodor kehittää talon tarjontaa laserien suuntaan ja muovaa siinä samalla suomalaista lasermarkkinaa alkuperämaansa osalta.

Finblead Oy:ssä on tehty töitä Bodor-kuitulaserilla keväästä lähtien. Koneen sijoittelu on yrityksen toimitiloissa toteutettu kompaktisti.

”Bodor on Kiinan suurin kuitulaservalmistaja, jonka kanssa aloitimme yhteistyön keväällä ja olimme kertomassa asiasta asiakkaillemme jo Konepaja-messuilla Tampereella. Kyseessä on tosiaan uusi tulokas alalle, ja meidän tarjontaamme se täydentää sopivalla tavalla. Konepaletissamme ovat nyt myös laserit”, sanoo FMS Servicen toimitusjohtaja Vesa Kivekäs.

Laajalla mallistolla

Kivekkään mukaan Bodor on täysverinen laserkonevaihtoehto myös Suomen markkinoille monessakin mielessä.

”Bodorit ovat ammattikäyttöön suunniteltuja koneita, jotka sopivat hyvin suomalaisillekin pajoille. Vaikka kyseessä ovat taloudellisen hintaluokan koneet, komponentit tulevat keskeisiltä kansainvälisiltä alan toimijoilta”, Kivekäs sanoo.

Esimerkiksi koneiden laserlähteet ovat IPG:n tuotantoa. Saatavilla on kuitenkin haluttaessa myös edullisempi MaxPhotonics laserlähde.

Bodor toimittaa koneita vakioituina varusteluversioina. Mallisto lähtee kompaktista i-leikkauskonesarjasta, ja varustellummat sarjat tarjoavat mm. vaihtopöytä- ja eri materiaalinkäsittelyvaihtoehdot. Mallistoon kuuluvat myös esimerkiksi putkilaserit.

Näkymä työalueelle on mahdollinen paisti suojalasin läpi, myös kuvan screenin kautta.

Valmistajan tehokkain konesarja on tyyppinimeltään S, missä laserin teho vaihtoehtoja on saatavilla 6:sta jopa 15 kW:hen saakka, P-sarja on kustannustehokkain vaihtoehto.

Ohjaus koneissa on Bodorin oma Pro 2.0, ja Bodor koneissa on myös mm. lävistysnopeutta ja -laatua parantava oma ns. ”lightning technology”.

”Mallisto sisältää ratkaisun moneen tarpeeseen. Huoltopalvelut, varaosat ja kulutusosat ovat saatavissa suoraan FMS-Serviceltä. Tarkoitusta varten meillä on Seinäjoella oma varasto”, sanoo myyntipäällikkö Kari Riihimäki.

Kokonaisvaltainen ohutlevytalo

Suomessa ensimmäinen uuden merkin kuitulaseriin investoija oli Haapamäellä toimiva ohutlevytöiden alihankintayritys Finlead Oy.

Finlead Oy tarjoaa yrityksenä alan palveluita asiakkailleen niin lävistyksen, leikkauksen kuin taivutuksenkin osalta. Kokonaisvaltaiseen lähestymiskulmaan kuuluvat lisäksi hitsaustyöt sekä jälkikäsittelyn toiminnot, käytössä on mm. oma pulverimaalaamo. Yritys tekee myös kokoonpanoja. Töitä Haapamäellä tehdään alihankintatöinä yksittäiskappaleista suurempiin sarjoihin ruostumaton teräs päämateriaalina, ja myös esimerkiksi alumiinia työstetään. Yrityksellä on lisäksi omia tuotteita, suoja- ja laitekaappeja.

Imukuppinostin auttaa levyn käsittelyssä.

”Haapamäen keskeinen sijainti takaa sujuvan logistiikan joka puolelle. Asiakkaita on ympäri Suomen”, kertoo Finleadin toimitusjohtaja Kari Siekkinen.

”Laadukas palvelu sekä osaava ja sitoutunut henkilökunta on meille keskeiset vahvuudet. Tärkeää on myös tiivis yhteydenpito asiakkaisiin. Näillä pärjätään.”

Taloudellinen ratkaisu

Finnlead on viime aikoina investoinut tuotantoonsa monella suunnalla. Maalaamo uusittiin hiljattain, samoin hankittiin uutta särmäyskalustoa.

Bodorin myötä yritys siirtyi kuitulaseraikaan.

Finlead on investoinut laserteknologian lisäksi viime aikoina myös mm. särmäyskalustoon sekä pintakäsittelyyn. Särmäämässä Aimo Aittolampi.

Laserleikkauskoneen hankinta yrityksessä liittyy leikkaustöiden modernisointiin ja tuotannon tehostamiseen. Uusi laser korvaa jatkossa aiemmin levytyökeskuksella tehdyt leikkaustyöt. Nyt pitkän päivätyön tehnyt levytyökeskus on kuitenkin vielä toiminnassa.

”Kuitulaserin hankinta on tullut mahdolliseksi pienempiinkin yrityksiin, kun hinnat ovat laskeneet. Omalta osaltamme olemme tämän hankinnan myötä aiempaa omavaraisempi osien valmistuksessa”, toteaa Kari Siekkinen.

Koneeseen Finleadilla päädyttiin vertailun jälkeen.

”Katselimme aluksi muitakin koneita, mutta lopullinen päätös syntyi messuilla Englannissa, missä kävimme tutustumassa tähän konemalliin. Siellä totesin koneen hinta-laatusuhteen meille sopivaksi.”

Tuotannonohjaus tapahtuu omassa tilassaan. Ohjelmointia tekemässä työnjohtaja Riku Hietakangas.

Finleadin laser kuuluu Bodorin vaihtopöydin varustettuun P-sarjaan, pöytäkoko on 1500x3000 ja teho laserissa 1 kW.

”Kone toimii hyvin yksinkertaisessa toimintaympäristössä. Windows-pohjainen ohjaus lukee kaikkia sähköisten kuvien formaatteja eikä yleisimmistä laserien ominaisuuksista ole tingitty koneen suunnittelussa. Meille tämä ratkaisu sopii. Nyt koulutus- ja käyttöönottotoimien jälkeen olemme ottaneet koneen tuotantoon sujuvasti”, sanoo Siekkinen.

Bodor-lasereihin on mahdollisuus tutustua myös Hannoverin EuroBlechissä. Yritys on mukana messuilla osastollaan.