EuroBLECH 2018, Hannover

Kari Harju

Kansainvälinen levykonetapahtuma EuroBLECH pidettiin Hannoverissa 23.-26. lokakuuta. Nyt 25. kerran järjestetty EuroBLECH keräsi paikalle noin 56 300 kävijää.

EuroBLECH on levykonealan keskeinen näyttely. Joka toinen vuosi pidettävä tapahtuma kerää alan ammattilaisia paikan päälle paitsi Euroopasta, kovasti kauempaakin. Esimerkiksi amerikkalaisia messukävijöitä vierailee Hannoverissa runsaasti.

Koko tuotantoketjuun

EuroBLECH 2018 pidettiin ensi kerran nyt nelipäiväisenä. Lauantai oli pudotettu ohjelmasta kokonaan, millä lieni vaikutusta kävijämäärään, se jäi hieman edelliskerrasta. Toisaalta monen mielestä tapahtuma tiiviistyi sopivasti.

Näyttely täytti Hannoverin messualueella kahdeksan hallia ja esillä oli tutun laajalti niin materiaaleja kuin lopputuotteitakin sekä tietenkin teknologiaa alan koko tuotantoketjuun.

Isossa näyttelyssä olennaiset maailman toimijat ovat paikalla ja sisältöalueisiin kuuluvat esimerkiksi levynkäsittely, leikkaus ja muovaaminen, hitsaus, putkenkäsittely, pintakäsittely, työkalut, laadunvalvonta, CAD/CAM, CIM sekä koulutus, tutkimus ja tuotekehitys.

Kaikkiaan tässä Mack Brooks Exhibitionsin ohjelmaan kuuluvassa organisoimassa tapahtumassa esittäytyi yli 1500 näytteilleasettajaa yhteensä 40 maasta. Lähes 60 prosenttia heistä tuli Saksan ulkopuolelta.

Digitalisaatiota ja monenlaista muuta

EuroBLECHinkin osalta pääteemat liittyivät ajankohtaiseen digitalisaatioon ja Teollisuus 4.0:n ilmentymiin, ja niihin liittyvät asiat olivatkin näkyviä hyvin monilla osastoilla. Sen lisäksi tapahtuma tarjosi monenlaista näkymää ajankohtaiseen tuotetarjontaan.

Nopeammin, tehokkaammin, taloudellisemmin eli usein automaattisemmin, niinhän se kehitys menee niin tuotantoteknologian kuin kokonaisprosessienkin osalta. Kuitulaserteknologian kehitys yleisilmeessä näkyi odotetun hyvin, sekä robotisaation monenlaiset ilmentymät.

EuroBLECH on alan keskeinen näyttely ja areena uutuuksien esittelyyn ja sellaisena myös suomalaisia messuvieraita on paikalla runsaasti. Pohjolan ja lähialueen kielistä suomen kielen lisäksi paikan päällä kuuli tällä kerralla runsaasti myös vaikkapa viroa, etelänaapurista paikalla oli kovasti kävijöitä.

Jälleen lokakuussa 2020

Seuraavan kerran Hannoverin näyttely järjestetään 27.-30. lokakuuta 2020. Finnair on ilmoittanut avaavansa ensi keväänä lentoreitin Helsingin ja Hannoverin välillä. Se helpottanee osaltaan  siirtymisiä jatkossa tähän Ala-Saksin kaupunkiin, joka samalla on yksi Euroopan tärkeimmistä messukaupungeista.

Seuraavassa kuvallista antia tapahtumasta, osa 1.

Sveitsiläisvalmistaja Bystronicin osaston kiintopisteisiin kuului uusi 12 kW:n kuitulaser. Jari Enontekiö aloitti Bystronic Scandinavian myynnissä muutama viikko sitten ja hänen toimialuettaan on erityisesti eteläinen Suomi. Pitkän linjan ammattilainen on toiminut alalla aiemmin mm. ulkomaankaupan tehtävissä.
Konevalmistaja Yamazaki Mazak esitteli Hannoverissa laajasti uutta teknologiaa. Viisi konetta ja kaksi automaatioratkaisua esiteltiin. Leikkaustehoa ja -nopeutta lisäävä Direct Diode Laser on valmistajan uutta teknologiaa kuitulasereissa, kuvassa tuore Direct Diode Laser-malli OPTIPLEX 3915 6 kW DDL.

 

Saksalainen Schröder Group esitteli uutta mallistoaan Hannoverissa. Mukana oli mm. kahteen suuntaan taivuttava kuvan MAK 4 Evolution UD-taivutuskone. Koneen täysin uutena piirteenä esiteltiin messuilla uutta levynkäsittelyn pitkälle automatisoivaa Advanced Handling System eli AHS-järjestelmää.
Ruuhkaa kuitulaservalmistaja Eaglen osastolla. Eagle esitteli EuroBLECHissä iNspire-sarjansa uusimman sukupolven kuitulaserin 15 kW:n IPG-resonaattorilla varustettuna, ja messuvieraita uutuus kiinnosti kovin. Vossin edustamat Eaglet ovat olleet menestys myöskin Suomen markkinoilla, pienen ajan sisällä Suomeen on toimitettu useita Eagleja.

Järeää Tecoi-plasmaleikkausteknologiaa edustaa jo tyyppinimensä puolesta vaikuttava Thor. 30 kW:n moottoriteho, kahdeksan työkalun makasiini ja tehokas työstötapa tuovat etuja esimerkiksi laippojen tekijöille. Tämän kappaleen vaatimat työvaiheet veivät aikaa 4 minuuttia ja 23 sekuntia, totesi messuilla Airwellin Antti Palomäki.

Kaksi konetta yhdessä: Messerin MetalMaster Xcel on plasma/kuitulaseryhdistelmä, jonka kantava ajatus on se, että työkappaleen pienet yksityiskohdat voidaan leikata sen myötä koneen kuitulaserilla ja muutoin käyttää työhön nopeaa plasmaa. Viisteoptio, ja optiovarusteisin kuuluu myös mm. shuttle-tyyppinen pöytäjärjestelmä.