EuroBLECH 2018, Hannover, osa 4

Kari Harju

Levykonetapahtuma EuroBLECH järjestettiin Hannoverissa 23.-26. lokakuuta. Seuraavassa neljäs ja viimeinen kuvakatsaus tapahtumasta, osa 4. Aiemmat julkaisut: pääjuttu ja kuvakatsaus 1: 31.10.2018, osa 2: 6.11, osa 3: 12.11.2018.

 

Trumpfin osastolla oli todella laaja kattaus valmistajan nykyteknologiaa. Uuden Active Speed Control -järjestelmän toimintaa esiteltiin kuvan 5030-kuitulaserissa. Järjestelmä monitoroi levymateriaalin ja sen vahvuuden muutoksia ja optimoi syöttöarvot automaattisesti reaaliajassa. Se tuo nopeutta vaihtelevaan tuotantoon.

Taivutuskoneiden tarjontaa messuilla: PBT on saksalainen valmistaja, jonka valikoimiin kuuluvat ratkaisut kompaktin profiilintaivutuksen tarpeisiin. Osastolla oli näyttävä kokonaisuus taivutuksen tuloksia, ja koneista mm. PBT 35, hydraulinen X-akselin taivutusvoimaltaan 35-tonninen profiilintaivutuskone. Kyseisen kokoluokan malli on saatavilla myös servotoimisena.

Belgialaisvalmistaja LVD esitteli Hannoverissa uusia tuotteitaan automatisoidun tuotannon tarpeisiin. Kuvassa yksi lanseerauksista, valmistajan Dyna-Press-särmäyspuristimen ja käsittelyrobotin muodostama pienten ja keskikokoisten kappaleiden taivutussolu Dyna-Cell. Myös esimerkiksi uusi 10 kW:n tehoinen Electra FL 3015-kuitulaser oli mukana osastolla.
Microstepin uutuuksiin Hannoverissa kuului niin kuitulaserteknologiaa kuin uutta tarjontaa plasmaleikkauksenkin alueelle. Koneita oli esillä yrityksen omalla osastolla neljä, ja lisäksi pari myös kumppanien osastoilla. Kuvassa uusimman sukupolven MG, plasmaleikkauskone levyjen, putkien ja profiilein käsittelyyn 50 asteen viistepäällä varustettuna.

Adver on Pirkkalassa toimiva konetalo, jonka edustuksiin kuuluu servotoimisiin särmäyspuristimiin ja tasolaserleikkaustekniikkaan keskittyvä turkkilaisvalmistaja Dener. Adverin Juha Vartiainen ja Kalle Louhimo päivystivät messujen ajan Denerin osastolla., kuvassa miesten takana 200-tonnin Servobrake neljän metrin taivutusleveydellä.

Keskeiset robottitoimittajat olivat messuilla mukana. Kuva Yaskawan osastolta, missä kaksi hitsausrobottia demosi liikkeiltään synkronoitua tuotantoa ja samalla ns. Error Recovery-ominaisuutta, mitä käytetään useiden samanaikaisten prosessien aikana mahdollisien hitsausvirheiden havaitsemiseen, käsittelyyn ja kompensointiin.

Mitsubishi Electric on tehnyt pitkään yhteistyötä automaattisten lajitteluratkaisujen tuotantoon keskittyvän sveitsiläisen Astes4:n kanssa, ja osti nyt kesällä yrityksen. Automatisoidut lajitteluratkaisut materiaalien lastaamiseen, purkamiseen ja lajittelemiseen voidaan integroida osaksi koko leikkausautomaatiojärjestelmää. Kuvan tuotantosolu oli esillä messuilla.