EMO Hannover 2017 -kuvamateriaalia 4

Kari Harju

EMO Hannover 2017 järjestettiin syyskuun 18-23. päivinä. Vielä yksi paketti kuvamateriaalia messuilta ohessa, osa 4. EMO on tärkein kansainvälinen metallintyöstökoneiden, laitteiden ja järjestelmien näyttely. Seuraavan EMO:n ajankohta on 16.-21.9.2019.

DMG Morin käytössä oli Hannoverissa kokonainen halli ja mukana oli yli 80 konetta. Ensiesittelykoneita osastolla nähtiin kahdeksan, kuvassa yksi niistä, uutuus XXL-kokoluokkaan, DMU 340 Gantry.  Myös esimerkiksi viidennen sukupolven sorvauskeskus CTX 2500/700 lanseerattiin.

Renishaw esittäytyi Hannoverissa kahdella osastolla ja esitteli mm. laajasti metrologian ja 3D-tulostuksen laitteitaan ja ohjelmistojaan teemanaan erityisesti integroitu mittaus. Suomen Renishawn Rami Vinan mukaan suomalaisia vieraita osastoilla kävi runsaasti messupäivien aikana.

Sahavalmistaja Behringer esitteli Hannoverissa ratkaisujaan teräksen käsittelyyn hallissa 15. Osastolla oli esittelyssä kuvan kookas uutuusvannesaha HBE663A Dynamic. Mallissa syöttö 1500 tai 3000 mm, ja sahauskapasiteetti 710/660 mm. Useita HBE-sarjan muitakin malleja oli esittelyssä.

Matsuura esitteli messuilla uutuutena nelipalettisen automatisoidun version markkinoilla menestyneestä koneistuskeskusmallistaan MX-520. Uuden MX-520 PC4:n varustukseen kuuluvat 90 työkalua ja Universal Robot-käyttöliittymä. Makrumin Ismo Hyttinen esitteli konetta suomalaismessuvieraille.

Traub NL20 kuului Index-Traubin osaston uutuusantiin. Keväällä lanseerattu kone on samalla pituussorvausautomaatti ja NC-sorvi, ja se on saatavilla sekä 9-, että 11-akselisena mallina. Koneella voidaan ajaa jopa neljällä työkalulla samanaikaisesti. Messutunnelmissa Pekka Virkki ja Sakari Palho.
Vaativien kappaleiden koneistukseen tarkoitettu C1-sorvauskeskus oli Hwacheonin lanseeraus Hannoverissa. Suorituskykyisen koneen varustukseen kuuluvat mm. 18-paikkainen revolveri pyörivillä työkaluilla ja 12-paikkainen pyörömakasiini Capto C4-pitimillä.
Japanilaisvalmistaja OKK on erikoistunut vaaka- ja pystykaraisiin sekä 5-akselisiin koneistuskeskuksiin. Vaakakarainen HMC-X500 esiteltiin messuilla yhdistettynä 305-paikkaiseen makasiiniin. X/Y/Z-liikealueet koneessa ovat 760/760/800, pikaliikkeet 63 m/min ja kiihtyvyys 1G.

Italialainen Pama tunnetaan maailmalla ison kokoluokan avarruskoneiden, vaakakaraisten koneistuskeskusten ja gantry/portaalityppisten pystykaraisten koneistuskeskusten valmistajana. Speedmat VMT 2 oli mukana messuilla. X/Y/Z-liikkeet 2000/2000/1300 mm, karateho 85 kW, vääntö 450 Nm.

Tos Kurimin osastoa hallissa 13. Perinteikkään pitkän linjan tsekkivalmistajan ohjelmaan kuuluvat mm. avarruskoneet, pitkäjyrsinkoneet, portaalikeskukset sekä CKD Blansko-karusellisorvit. Vaihdettavia karapäitä ja pyöröpöytiä on satavana laajasta valikoimasta.

Nakamura-Tomen konemallisto on uusiutunut ja Hannoverissa tarkastelussa oli runsas kirjo uuden sukupolven koneita. Kuvassa NTY3-100 kahdella yläpuolisella karalla ja alapuolisella työkalurevolverilla. Kone on japanilaisvalmistaja Nakamura-Tomen kolmirevolveristeen koneiden pienin malli.

You Jin pystysorvi VTL 2000ATC+C pyörivin työkaluin ja C-akselilla. Halkaisijaltaan 1600 mm:n pöydän kapasiteetti konemallissa on 10 000 kg. Maksimi pyörähdyshalkaisija koneessa on 2500 mm. Malliston kuuluvat koneet aina kahdeksan metrin pöytään saakka.
EMO 2017:n teemana olivat digitalisaatio ja älykkäät järjestelmät. Niihin liittyvää sisältöä oli mukana monien näytteilleasettajien osastoilla. Messuilla oli myös erityinen Teollisuus 4.0 -alue. Siellä oli mahdollisuus perehtyä teemaan liittyviin asioihin niin yritysten kuin tutkimuslaitostenkin sovellutusesimerkkien kautta.
Okuman uutuustarjontaan messuilla kuului 5-akselinen koneistuskeskus MU-S600-V. Kone on kehitetty osaksi nykyaikaisia tuotantojärjestelmiä ja mahdollistaa volyymin ja tuotantotyypin nopeat vaihdokset. Okuma esitteli messuilla kiintoisa uutuuksia myös mm. Laser Ex-konemallistoon.

Burkhardt+Weber esitteli messuilla MCC-kompaktikoneistuskeskuksen. X/Y/Z -liikkeet vakiona 1100/900/1100 mm, palettikoko 630x630. Tehokkaista isomman kokoluokan koneistaan tunnetun valmistajan uuden MCC-sarjan koneet soveltuvat niin stand-alone -ratkaisuiksi kuin tuotantolinjoille, myös digitaaliseen tuotantoympäristöön.