EMO 2019 Hannover-katsaus, osa 2

Kari Harju

Metallin koneiden ja laitteiden kansainvälinen messutapahtuma EMO järjestettiin Saksan Hannoverissa 16.-21.9. Seuraavassa EMO-kuvakatsaus, osa 2. Pääjuttu ja katsauksen ensimmäinen osa on julkaistu 3.10.

Espanjalaisen Ibarmian messuosastolla oli mukana mm. 5-akselinen THC 16 Multiprocess -jyrsintä/sorvauskeskus. Pyörähdyshalkaisija koneessa 3000 mm, työkorkeus 1950 ja kone voidaan automatisoida usein eri tavoin asiakastarpeen mukaan. Ibarmia on Suomessa MTC Flextekin uusi edustus.

Grob esitteli messuilla laajasti konetarjontaansa. Uusia malleja messuilla olivat mm. uudet valmistajan muuta tarjontaa edullisemmat G3509 ja G550a eli access mallit. Kuvan 5-akselinen G350 Gen2-koneistuskeskus oli messuilla mukana livenä robotisoidussa järjestelmässä. 
CF esitteli tiiviissä messupaketissa uuden kehitystyönsä tuloksia. CUT 2000 X on valmistajan tuore ratkaisu laadukkaaseen, joustavaan ja prosessiautomaation kautta tuottavaan lankasahaukseen. Uusi älykäs Spark Track-teknologia estää lankarikot tuotanto-olosuhteista riippumatta ja mahdollistaa turvallisen prosessin. 

Vannesahavalmistaja Cosen laajensi hiljattain valikoimaansa myös pyörösahoihin. Malleja on 70 mm:stä aina 260 mm:in kapasiteettiin asti. EMO:ssa esiteltiin mm. CC-150-kovametallipyörösahaa 150 mm pyörötangoille. Vasemmalla Cosenin Vice President Peng Y. Huang ja Harri Laulajainen Suomen edustajalta Maanterältä.

Indexin tuore kaksikarainen C 200 tandem kuului Index-Traubin osaston uutuustarjonnan ytimeen. Kuva työalueelta. Tapahtumassa lanseerattiin Indexiltä myös uusi MS32-6 -monikarakone. Koneita oli esillä kaikkiaan 17, ja yksittäisten koneiden ohella niiden keskinäiset integrointimahdollisuudet olivat osaston keskeinen teema.

Axile on uusi merkki insinööritoimisto Lindbergin valikoimissa. Kyseessä on Buffalon toinen, tuore konebrändi, joka lanseerattiin alkuaan vuoden 2017 Timtos -messuilla. Valikoima kattaa 3- ja 5-akselisisia koneistuskeskuksia. EMO:ssa oli esillä mm. G-sarjan pystykarainen robotisoitu G6.

Citizenin kaksikaraisen/revolverisen BNE-sarjan uusi täydennys, automaattisorvimalli BNE65MYY esiteltiin Hannoverissa yleisölle nyt ensi kerran Euroopassa. ABX65-malli oli messuilla mukana aiempaa järeämpänä versiona. Valmistajan LFV-teknologia oli esillä useina malleina.

Tsekkikonevalmistajan Tos Varnsdorfin uutta mallistoa: vaakakarainen koneistuskeskus WHT 130 järeään koneistukseen. Koneen suurimmat X/Y/Z-liikepituudet ovat 5000/3000/3000mm, monipuolisesti varusteltavissa eri tehtäviin. EMO:ssa kone esiteltiin robottivarustelulla.

Soraluce oli mukana EMO:ssa kolmella konemallilla, kuvassa lattiatyyppinen avarruskeskus FP 8000, missä X 8000 mm, Y 3200 mm ja Z 1600 mm. Mukana koneessa vakautta lisäävä DAS-järjestelmä ja innovatiivinen voimakkaan kiinnityksen mahdollistava 5-akselipää Soralucen mallistosta.

Maailman keskeisiin sylinterimäisten/lieriövartisten lastuavien työkalujen ja kovametallityökalujen valmistaja Gühring oli yksi tapahtuman työkaluhallien esittäytyjistä. Suomen Gühringilta kuvassa toimitusjohtaja Sami Koivula ja myyntiedustaja Kari Aro. Iso asiakasryhmä Suomesta oli EMO-reissulla.

Korealaisen SMEC:in valikoimaan kuuluu erilaisia CNC-sorveja, työstökeskuksia ja teollisuusrobotteja. EMO-osastolla oli mukana mm. kuvassa näkyvä kokonaissoluratkaisu, jossa robotti työskenteli kahden erikokoisen työstökoneen (SL 2500-sorvi ja SL000) yhteydessä.

Lisää EMO-kuvia vielä jatkossa!

Lue myös: EMO Hannover 2019 -katsaus, osa 1