DMG Mori uudistaa NTX-sarjaa

DMG Mori on esitellyt uuden sukupolven NTX 3000-sorvaus/jyrsintäkeskusmallistaan. Open Housessa Saksan Pfrontenissa uusin ominaisuuksin lanseerattu kone soveltuu 102 mm:n tangonhalkaisijoille, pääkaran 1194 Nm:n vääntö mahdollistaa vaativien kappaleiden valmistuksen sujuvalla tavalla.

Uuden NTX 3000:n työalue on avara, mutta kone on ulkoisilta mitoiltaan kompakti. Tehtaan lattialla se mahtuu 16,5 neliömetrin tilaan.

Uusi kone pohjautuu osaltaan markkinoilla menestyneeseen NTX 2000-malliin, jota on asennettu maailmanlaajuisesti vuosien varrella yli 1000 konetta.

Toinen vertailukohde on viime syksynä Hannoverissa esitelty pienempi sisarmalli, toisen sukupolven NTX 2500.

Suorakäytöllä varustettu B-akseli mahdollistaa vaativien kappaleiden 5-akselisen koneistuksen.

Työalue koneessa on 675 mm X- ja +/- 150 mm Y-akselin suunnassa. Vaikka koneen työalue on kokoluokassa avara ja soveltuu myös ilmailun, autoteollisuuden tai lääketieteen teknologian alueen kookkaampaan kappaletuotantoon, ulkoisilta mitoiltaan kone on varsin kompakti. Tehtaan lattialla se mahtuu 16,5 neliömetrin tilaan.

Tuotannon avainkone

Sorvaus/jyrsintäkeskukset ovat tänä päivänä usein tuotannon avainkoneita ja sellaiseksi on suunniteltu valmistajan mukaan myös uusi NTX 3000.

Suorituskyky pohjautuu vankkaan perustaan ja rullajohteisiin, ja toisaalta karan sekä kuularuuvikäyttöjen tehokkaaseen jäähdytykseen. Näin saavutetaan lämpötilavakaus, mikä on jatkuvan 5-akselisen tarkkuuskoneistuksen perusedellytys.

Yksi kiintoisa piirre uudessa koneessa on sen varustukseen kuuluva lyhyt 350 mm:n compactMASTER-suorakäyttökara B-akselissa, mikä tarjoaa suorituskykyä ja myös lisää käytettävissä olevaa tilaa työalueella.

Kuten sorvaus/jyrsintäkarassakin, toisessa työkalunpitimessä, pyörivin työkaluin varustetussa BTM-revolverissa, on Y-akseli (+/-40 mm). 38-paikkainen ja 114 paikkaan laajennettava työkalumakasiini lyhentää osaltaan asetusaikoja konetta käytettäessä.

Valmis tulevaisuuden vaateisiin

NTX 3000-mallin toinen sukupolvi tuo mukanaan uusia automatisointitoimintoja.

Työkalun mittauksen, työkalurikkojen monitoroinnin ja työkalunmittauksen ohella kappaleenkäsittely on automatisoitavissa.

NTX 3000:llä voidaan valmistaa kappaleita niin autoteollisuuden kuin esimerkiksi lääketieteen alueen teknologiatarpeisiin.


 

Ohjauspuolella uusi NTX 3000 liittyy ”Path of Digitization”-tematiikkaan DMG Morin lanseeraamaan digitalisaatiokonseptiin. Koneessa on App-pohjainen Celos-ohjaus ja käyttöliittymä sekäkä 21 tuuman multi-touch-näyttö. Celosin appsien kautta mahdollistuvat työnhallinta, dokumentaatio ja tilaussuunnittelu sekä koneistusprosessien ja koneen statuksen seuranta.

Celos toimii myös IoT-käyttöliittymänä, ja mahdollistaa jatkossa esimerkiksi yritystenvälisen verkottumisen.

DMG Morin teknologiasyklit ovat niin ikään saatavissa NTX 3000:n toiseen sukupolveen. Tämä koskee esimerkiksi karan toiminnan ja akselisyötön monitorointia.

Teknologiasyklien kautta voidaan tehdä asetukset, mittaukset sekä vaativa koneistus helpolla tavalla, yleiskoneella ja vakiotyökaluilla. Aiemmin vastaaviin tehtäviin on usein tarvittu erikoiskoneita, ohjelmia ja työkaluja. (KH)