DMG Mori Open House 2019, Pfronten

Kari Harju

DMG Mori järjesti tammikuulla tutun alkuvuoden Open House-tapahtuman tehtaillaan Pfrontenissa. Digitalisaatio ja automaatio olivat 23.-26.1. järjestetyn tapahtuman teemoja, ja talon konetarjontaa esiteltiin laajalla paletilla. Koneistuskeskus DMP 70 sekä Lasertec-sarjan uutuusmalli 125 esiteltiin yleisölle ensi kerran.

Open House 2019 järjestettiin Alppimaisemissa DMG Morin Deckel Mahon tehtaalla Pfrontenissa.

Pfrontenin Open House on DMG Morin vuosittainen tammikuun kotinäyttely, mikä avaa toimintavuoden ja jonka antiin kuuluu perinteisesti laaja mallistoesittely. Sen lisäksi tapahtuman ydinantia monille vierailijoille ovat näkymät valmistajan tuotantoon.

Deckel Maho on lastuavien koneiden- sekä nykyään myös mm. AM-alueen valmistaja.

Deckel Mahon tehtaana tunnettu laitos Pfrontenissa keskittyy koneistuskeskuksiin, ja tekee koneidensa keskeiset kriittiset komponentit itse oma karavalmistus mukaan lukien. Koneistuksiin, mm. mono-ja duoBLOCK-keskusten kokoonpanoihin ja toki tehtaan tunnelmaan kiertely tehtailla mahdollisti hyvät näkymät.

Digitalisaation ydin DMG Morilla on Celos-käyttöjärjestelmä.

Yksi erityisen mielenkiintoinen kohde tuotannossa monille kävijöille oli jälleen tutustuminen Pfrontenin yhteen erityiskokonaisuuteen eli XXL-keskukseen, missä kootaan valmistajan kookkaimmat keskukset esimerkiksi ilmailun, energiasektorin tai vaikkapa muotinvalmistuksen tarpeisiin.

Ratkaisuja automaatioon. Kuvassa uutta tuotekehitystä, toiseen sukupolvensa edennyt  Robo2Gon avulla voidaan automatisoida tuotantoa jopa kokonaan ilman robottiohjelmoinnin tuntemusta.

Tuotantokoneet ja automaatio

Kone-esittelytiloissa talon tuotteiden tarkasteluun oli käytössä 7500 neliömetriä ja esittelyssä oli noin 70 eri tyyppistä koneyksikköä kompakteista järkäleisiin, kokonaisuudessaan edustava siivu talon kokonaistuotannosta.

Useimmat niistä esiteltiin lisäksi livenä, ja monet lisäksi erilaisina automatisoituina tuotantoratkaisuina, jotka palvelivat tapahtuman yleisteemaa tuotannon tehostamisesta automaation ja digitalisaation kautta.

Automaation alalla DMG Mori sinänsä toimittaa kokonaisratkaisuja alkaen suunnittelusta ja simuloinnista täydellisiin avaimet käteen-ratkaisuihin saakka, ja näistä kokonaisuuksista esillä oli runsaasti esimerkkejä. Ratkaisut toimitetaan yhdeltä taholta joko perusautomaatina tai automaatioratkaisuiksi räätälöitynä.

Yksi talon viimeisimpiä tuotteita automaation alueella on Open Housessakin hyvin esillä ollut hiljattain toiseen sukupolveensa edennyt Robo2Go, minkä avulla voidaan helpolla tavalla automatisoida vaikkapa sorvausta. Open Housen aikana esittelyssä oli esimerkiksi PH-sarjan palettiratkaisuja, niistä 12-palettinen PH 150 esiteltiin toiminnassa DMU 65 monoBLOCK-keskuksen yhteydessä ja uudella, kookkaalla PH 400:lla taasen oli automatisoitu show aikana ison DMU 85 monoBLOCKin toimintaa.

Robotti- tai portaalijärjestelmiä kappaleenkäsittelyyn sekä lineaarityyppisiä tai pyöriviä palettijärjestelmiä valmistajan ohjelmassa on yli 50. Automaatioratkaisuissa DMG Morin tekemisiä tukee DMG Mori Heitec, yhteisyritys, joka kehittää ja valmistaa kappaleenkäsittelyratkaisuja, palettijärjestelmien tekeminen tapahtuu DMG Morin omilla tehtailla.

Digitalisaatio ja AM

Yksitäisten tuotantokoneiden automatisoinnin teemoista on lyhyt matka laajempien tuotantokokonaisuuksien rakentamiseen ja Teollisuus 4.0:n teemoihin, jotka näyttelyn osalta olivat keskeistä tapahtuman maisemaa.

Digitalisaation DMG Mori tunnustaa yhdeksi keskeisistä strategia-alueistaan, ja yhdistävä termi on nyt Integrated Digization.

Lisäävän valmistuksen laitteet esiintyivät omana teema-alueenaan.

Teemaa Open House -vieraille avasivat vaikkapa Digital Pfronten Tour-kierrokset, joiden sisältö keskittyi talon ratkaisuihin integroidun digitalisoinnin ympärillä. Integroidun digitalisaation teema itsessään sisältää ratkaisuja alkaen suunnittelusta tuotannon valmisteluun ja itse tuotantoon, sen valvontaan sekä muihin palveluihin.

Suunnittelun osalta tapahtumassa esiteltiin ISTOS-uutuutta Production Planning, ja tuotannossa APP-pohjaisen Celos-käyttöjärjestelmän mahdollisuuksia mm. digitaaliseen

monitorointiin. DMG Morin koneiden liittäminen tuotantokokonaisuuksiksi tapahtuu IoT Connectorilla, mihin on yhdistetty nyt myös NETService. Tämä viimeksi mainittu on uusi tuote, mikä mahdollistaa koneiden käyttäjien ja huollon yhteydenpidon ja nyt myös usean käyttäjän verkkokokoukset. Muista uutuuksista WeRKBLiQ on uusi ratkaisu huollon prosessien dokumentointiin ja näppärän tavan yhteydenpitoon käyttäjä- ja huoltotahojen välillä. Kaikkiin näihin ratkaisuihin Open Housen aikana oli mahdollisuus tarkemmin tutustua.

Yhtenä omana teema-alueenaan ja myös kokonaisuutenaan tapahtumassa esittäytyi, totta kai, myös vahvasti kasvava AM.

Tälle alueelle Lasertec 3D Hybrid/ Lasertec 3D ovat ratkaisuja laserpinnoituksen alueelle, jauhepetimenetelmän koneita sisältävä Lasertec SLM-malliperhe puolestaan on laajentunut hiljattain Lasertec 12 SLM-mallilla, missä kammiokoko on 125x125x200 mm. Kookkaampi malli on Lasertec 30 SLM, kammiokoko siinä on 300x300x300 mm. Prosessien parametrien optimointiin SLM-koneilla apuna on Optomet-ohjelmisto, jota DMG Mori esitteli myös syksyn Formnext-tapahtumassa.

Mori Seikin pääjohtaja Masahiko Mori ja DMG:n johtaja Christian Thönes esiintyivät tiedotustilaisuudessa.

Yli 8000 kävijää viiden päivän aikana

DMG Morin Pfrontenin tapahtumaan odotettiin noin 8000 tapahtumavierasta, ja lukemaan varmasti päästiin, sen verran paljon väkeä Alppimaisemissa sijaitsevalla ja lähes 1600 alan ammattilaista työllistävällä tehtaalla vieraili. Paikalla oltiin jälleen myös Suomesta, DMG Mori Finland järjesti paikan päälle asiakasmatkan.

Ja tunnelma oli vahvasti eteenpäin. DMG Morin iso asiakas on autoteollisuus, jota sähköautojen tulo muuntaa jatkossa. DMG Morilla asiaan suhtaudutaan luottavaisesti. Metallitöitä autojen valmistuksessa riittää jatkossakin, vaikka työt muuntuvat ja kokoluokat pienenevät. Tapahtuman lehdistötilaisuudessa Mori Seikin pääjohtaja Masahiko Mori ja DMG:n johtaja Christian Thönes korostivat myös edelleen vahvaa hybridipainotusta alan kehityksessä. 

On EMO-vuosi ja toimintavuotensa Pfrontenissa käynnistänyt DMG Mori esittäytyy tuttuun tapaan hyvin laajasti Hannoverissa syyskuussa. Uutuusmalleja lanseerataan markkinoille tämän vuoden mittaan lähes 20. Pfrontenissa aloitettiin kahdella uutuusmallilla, ne ovat yleiskoneistuskeskus DMP 70 ja Lasertec 125 Shape. Näistä uutuuksista julkaisemme erilliset uutisjutut myöhemmin.

Iso ryhmä Suomesta: DMG Mori Finland järjesti tapahtumaan asiakasmatkan. Mukana reissussa oli 40 asiakasta ja sidosryhmien edustajaa eri puolelta Suomea.