Digitalisoinnin eväitä AMB:stä

Digitalisaatio konepajatöissä tarkoittaa mm. sitä, että työkalut, kiinnitysjärjestelmät ja työkappaleet kommunikoivat keskenään ja prosessin muiden osien kanssa jatkossa uudella tavalla. Miten tämä toimii jokapäiväisessä tuotannossa ja mihin se johtaa? Vastauksia näihin teemoihin voi etsiä mm. syyskuun AMB:stä Stuttgartista.

Digitalisaatiosta ja prosessien digitalisoinnista puhutaan paljon, mutta laajaan toteutukseen yrityksissä on silti yhä matkaa.

Mm. saksalaisen luottolaitoksen ja kehityspankin KfW:n tuoreen kyselyn mukaan maan keskisuurista yrityksistä vain 26 prosentissa on kolmen viime vuoden aikana toteutettu mittavia digitalisointihankkeita. Puhtaasti valmistava teollisuus huomioiden osuus oli 31 prosenttia. Lähinnä investoitiin IT-infrastruktuureihin, KFW:n mukaan vain 19 prosenttia hankkeista liittyi tuotteiden ja palveluiden digitalisointiin.

KfW:n mainitsemia esteitä digitalisaation tiellä ovat mm. yritysten puutteet tietotekniikan taidoissa, heikot nettiyhteydet ja esim. työn organisointi, ja lisäksi mm. tietoturvaan liittyvät asiat huolettavat. KfW kiirehti digitalisoinnin lisäämistä keskisuurissa saksalaisissa yrityksissä.

Digital Way

Tietoa digitalisaatioon ja prosessien digitalisointiin liittyen on tarjolla, sitä tarjoavat esimerkiksi alan messut. Syyskuisessa AMB:ssä teema on isosti esillä. Teemasta toteutetaan erityskongressi ja näyttely, joissa on vastauksia löydettävissä liittyen moniin teemaan liittyviin asioihin ja huoliin.

"Tietoturvaan liittyen monet yritykset pelkäävät osaamisensa vaarantumista järjestelmiä internetiin liitettäessä. Otamme huolen vakavasti ja pyrimme vakuuttamaan kävijät ratkaisuillamme", toteaa mm. digitaalisten ratkaisujen asiantuntija Chiron-konsernista, Pascal Schröder.

Grobin Net4Industry -yksikön päällikön Markus Frankin mukaan saksalaisessa koneenrakennusteollisuudessa alueen kehitys on ollut vielä hidasta, mutta kiinnostus on kasvussa. "Teollisuus 4.0 edustaa koneiden ja järjestelmien käytölle uutta joustavaa ja tuottavaa perustaa”, muistuttaa  Frank. Grob on kehittänyt sovelluksia ja ratkaisuja verkostoitua tuotantoa yli neljä vuotta,  käyttää niitä myös itse ja esittäytyy tuotteineen AMB:ssä.

Heller-konsernin johtoryhmän puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Klaus Winkler pitää Industry 4.0:n yhtenä isona etuna sen mahdollistamaa prosessien läpinäkyvyyttä. Hellerin oma ratkaisu yhdistää teollisuuteen 4.0 liittyvät toiminnot ja digitalisoi koko prosessiketjun. Keskeiset ominaisuudet ovat koneen lisätoiminnot, on demand -palvelut ja kehittyneet palveluvaihtoehdot

Ei älykästä tehdasta ilman verkottumista

Verkostoitumisen pitää toki kannattaa, jotta hommassa olisi mieltä. Tätä korostaa Bosch Rexrothin CNC-järjestelmien markkinajohtaja Hansjörg Sannwald.

"Ratkaisuilla onnistutaan vain, jos ne tarjoavat todellisia etuja", Sannwald toteaa.

Sannwaldin mukaan edullisin tapa lähteä asiassa liikkeelle on usein jo käytössä olevien koneiden ja järjestelmien verkottaminen. Esimerkiksi valmistajan IoT Bosch Rexroth -yhdyskäytävää voidaan käyttää jo asennettujen koneiden ja järjestelmien verkottamiseen.

Myös muut tehokkaat verkottamisvälineet ovat keskeisiä. Pari esimerkkiä: puristusjärjestelmien valmistajan AMF Andreas Maierin Jürgen Förster mainitsee vaikkapa kompaktit anturiuutuudet, jotka mahdollistavat mm. puristimien kunnonvalvontaan liittyvän sujuvan langattoman datasiirron. Myös vaikkapa kappaleenkiinnitykseen liittyen on paljon tarjottavaa.

"Voimme napauttaa tietoja suoraan työkappaleeseen ja lähettää ne eteenpäin", kertoo toimitusjohtaja Henrik Schunk.

"Älykäs tartunta ja älykkäät kiinnitykset tarjoavat täydellisen reaaliaikaisen tuotantotietokannan ja siten tarvittavan läpinäkyvyyden prosessien edelleen optimointiin. AMB:n aikana yritys näyttää, miten tällainen skenaario voidaan toteuttaa”, sanoo Schunk.

Kovasti kiinnostava digitalisointi on teemana Stuttgartissa monessa mukana. Sen lisäksi syyskuun tapahtumassa on esillä laajasti muu alan ajankohtainen tuotekehitys.

AMB 2018 järjestetään 18.-22.9. Paikalla on 1500 näytteilleasettajaa, näyttelytilaa on 120 000 neliömetriä. Kävijämääräksi ennakoidaan 90 000.

Tapahtuman sisältöalueita: lastuavat työstökoneet, tarkkuustyökalut, mittausjärjestelmät ja laadunvarmistus, robotiikka, työkappaleiden ja työkalujen käsittely, teollisuusohjelmistot ja -tekniikka, komponentit, kokoonpanot ja lisävarusteet.

Joka toinen vuosi Stuttgartissa järjestettävä AMB kuuluu maailman viiden suurimman työstökonenäyttelyn joukkoon. Tapahtuman järjestää Messe Stuttgart ja sitä tukevat Saksan alan teollisuusjärjestöt VDMA ja VDW. (KH)