Stremet kasvaa investoinnein

Stremet Oy järjesti yhdessä Prima Powerin kanssa asiakaspäivän To 16.5. Tapahtumassa esiteltiin Stremetin uudet tilat sekä talon uutta levytyöteknologiaa. Tapahtuman avauksessa toimitusjohtaja Hans Strömberg kertoi ajatuksiaan Stremetin kasvun taustalla.

Asiakaspäivä Stremetillä Salossa. Toimitusjohtaja Hans Strömberg ryhmäkuvassa keskellä.

Stremet on vuonna 1985 toimintansa aloittanut ohutlevytalo, mikä perustaa toimintansa nopeuteen ja tehokkaaseen palveluun.

Yrityksen perusti Asko Strömberg ja se aloitti alihankinnan Finn-Power TP-levytyökeskuksella. Nykyinen toimitusjohtaja Hans Strömberg tuli yrityksen palvelukseen vuonna 1995.  Asko Strömberg jäi pois yrityksen palveluksesta 2008, jolloin vetovastuu siirtyi Hansille.

Stremet on koko toimintansa ajan hakenut kasvua investointien avulla. Viime vuosina vauhti on kiihtynyt. Viimeiset investoinnit on toteutettu Prima Powerin eli entisen Finn-Powerin kanssa. Suunta on ollut vahvasti kohti automaatiota.

Nykyinvestoinnit ohutlevykoneisiin alkoivat vuonna 2014, jolloin Stremet investoi kahteen Finn-Powerin särmäyspuristimeen sekä levytyökeskus E5x:ään. Vuonna 2017 investoitiin Suomessa ensimmäisten joukossa uuteen servotoimiseen SBe -kulmaleikkuriin ja vuonna 2018 Suomen ensimmäiseen Bce Smart taivutusautomaattiin.

”Taivutusautomaatti on ollut hyvin hyödyllinen laite, ja siihen olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Koneen käytön oppii minuuteissa, joten koneen käyttö ei vaadi ammattilaista kuten särmäyspuristimen. Koneella saadaan litistyksiä ja monimuotoisia taivutuksia nopeasti ja tasalaatuisina päivästä toiseen. Kokemus on osoittanut, että taivutusautomaatin takaisinmaksu on yhtä nopeaa kuin särmäyspuristimen, kertoo Hans Strömberg.

”Työvoiman saanti todennäköisesti muuttuu myös vaikeammaksi tulevaisuudessa ja siksikin on oltava helppokäyttöisiä koneita ja automaatiota, jolloin yksi työntekijä voi käyttää useita koneita ja työn tuottavuus kasvaa. Nykysuuntaus investoinneissa on selkeästi auttanut meitä kannattavaan kasvuun, kertoo Strömberg.

Lisää tilaa muutolla

Stremet siirsi alkuvuonna toimintansa uusiin 20.000m2 tuotantotiloihin Salossa. Prima Powerin huollon kanssa tehtiin yhteistyössä 7 levytyökeskuksen siirrot.  Käytössä on nyt 7500m2 ja 5000m2 lisätilaa saadaan tarvittaessa käyttöön, loppu on vuokrattu. Kahdeksan hehtaarin tontti mahdollistaa myös laajenemisen rakentamalla.

Tuore muutto uusiin tiloihin toi lisää tilaa yrityksen toimintoihin. Oma levyvarasto on kattava ja nykyään tilaa on riittävästi muuton ansiosta. Nykyiset tilat sallivat myös kasvun. Uudessa kasvusuunnitelmassa nykyinen liikevaihto aiotaan tuplata viidessä vuodessa. Tämä aiotaan saavuttaa juuri automaatiota lisäämällä.

”Suomessa emme voi kilpailla palkkakustannuksilla, vaan tehokkuudella.  Nopeus ja palvelukyky voidaan säilyttää, kun on koneita, joilla saadaan tehtyä suuri kapasiteetti nopeassa ajassa automaattisesti. Stremetin nykykoneista mm. kulmaleikkurin läpi on kulkenut 1,5 miljoonaa kiloa levyä vuosittain. Kulmaleikkuri on erinomainen niille osille, joille se sopii. Kaikille osille se ei kuitenkaan sovi ja tämän vuoksi tarvitaan myös muun tyyppisiä koneita”, Hans kertoo.

”Ne osat, jotka kulmaleikkurille kuitenkin sopivat ovat olleet levynkäytössä parhaimmillaan jopa 50% parempia. Myös levynkäytössä kulmaleikkurikone on säästänyt n. 10% vuodessa levyä. Viime vuoden levynkäytöllä se tarkoitti n. 150 000 euroa.”

”Jatkossa investoimme ehdottomasti kulmaleikkuriin uudelleen, mikäli koneelle sopivaa työtä on tarjolla.  Voi kuitenkin olla, että tulevaisuudessa taivutuskapasiteetti loppuu ensin ja siihen täytyy keskittyä ensin”, Hans Strömberg toteaa.

Tehdaskierroksella tutustuttiin mm. Bce Smart -taivutusautomaattiin.

”Investoi tai kuihdu”

Asiakaspäivän Stremetillä avasi Hans Strömberg ja sen jälkeen halukkailla oli mahdollisuus

tutustua syvällisemmin ohutlevykoneisiin Prima Powerin johdolla.

Hans Strömbergin mielenkiintoinen tapahtuman avaus rakentui investointien ympärille ja hän kertoi investointien merkityksestä Stremetin kasvulle. Tärkeää on ollut mm. ajoitus, investointeja ei saa ajoittaa liikaa talouden syklien mukaan. Sen sijaan on investoitava, jos voi investoida, ja rahoitus on laskettava niin, että pystyy maksamaan investoinnin, vaikka talouden sykli heikkenee.

Tällä kaavalla Stremet on Strömbergin mukaan kasvanut merkittävästi viime vuosina.

Strömbergin mukaan on mentävä talouden ehdoilla ja mikäli talous ei riitä isompaan investointiin on tehtävä pienempi. Tärkeää on kuitenkin, ettei jätä investoimatta, sillä uudemmat koneet ovat aina kehittyneempiä ja tuottavampia kuin vanhat ja maksavat itseään kyllä takaisin.

”Aina tilauskanta ei kuitenkaan ole pitkä ja näkymät suotuisat, joten uskoa koetellaan. Jos olen miettinyt vaikkapa 500 000 investointia, niin teen tällöin ehkä kuitenkin 300 000 euron investoinnin, koska siinä vähemmän riskiä ja silti hyötyä. Odottamalla oikeaa aikaa ei koskaan tule, täytyy uskaltaa”, sanoo Strömberg.  

”Suomessa on oltava todistetusti kapasiteettia ja vasta tällöin pääsee tarjoamaan. Ei voida tarjota kapasiteettiä, jota ei ole. Onneksi viime vuosina olemme kasvaneet ja siksi olemme pystyneet investoimaan mm. kulmaleikkurikoneeseen sekä taivutusautomaattiin, joissa investoinnin arvo on kyllä iso, mutta automaation takia myös takaisinmaksu on nopeampi.”

Kaikki suomalaiset firmat eivät ole investoineet ja ovat Strömbergin mukaan uinuvassa tilassa. Tähän täytyisikin saada herätystä aikaan.

”Ne yritykset, jotka investoivat, vievät markkinaosuudet niiltä, jotka eivät investoi.” Suomessa on osaavaa henkilökuntaa, hyvä insinööripohja ja tuotteita osataan tehdä tehokkaasti, mutta puuttuu rohkeutta päätöksiin, halua kasvaa ja tahtoa ottaa harkittuja riskejä.  Etuja meillä taas ovat rehellisyys ja suoraselkäisyys, joka näkyy toimitusvarmuudessa. Jos jotain luvataan niin se pidetään”, Strömberg toteaa.

Uutta särmyskalustoa tuotannossa Stremetillä asiakaspäivirn aikaan.

Onnistunutta yhteistyötä

Esimerkkinä onnistuneesta yhteistyöstä Strömberg mainitsee yhteistyön Prima Powerin kanssa. Prima Powerilta ostetut koneet ovat tulleet ajallaan ja huolto on toiminut.

”Viimeisimpänä tehtaan muutto sujui suunniteltua nopeammin, koneet saatiin sujuvasti käyntiin ja pysyimme annetussa kustannusarviossa. Viimeiset investoinnit on toteutettu Prima Powerin kanssa, koska olemme saaneet heiltä lisäarvoa investoinnin suunnittelussa ja näkemyksestä koneista ja millä saadaan etua ja lisäarvoa. Esimerkiksi vuoden 2017 investoinnin suunnittelu lähti liikkeelle lentävän optiikan laserista, mutta päädyimme erilaiseen ratkaisuun kulmaleikkurikoneeseen Prima Powerin tarjoaman näkemyksen, palvelun ja kustannuslaskelmien ansiosta. Jälkikäteen voidaankin rehellisesti sanoa, että myynti käänsi päämme ja täysin oikeaan suuntaan” Hans kiittelee yhteistyötä.

Tilaisuudessa Strömberg toi esille suomalaisten yritysten tilaa laajemminkin. Hänen mukaansa valtiovallan olisi tehtävä yrittämisestä arvostetumpaa. Tämä saisi näkyä mm. yritysten sukupolven vaihdoksissa.

”On selkeää, että jos jatkajaa ei ole näköpiirissä, investoinnit eivät ole siinä kohdalla ensimmäisenä mielessä. Toiseksi sukupolven vaihdoksista perittävä kulu perintöveroissa on kovin suuri, ja se joka johtaa miettimiseen kannattaako investoida vai ei. Tämä ei liity mitenkään liiketoimintaan vaan rahallisiin menetyksiin, joka voi estää investoinnit.”

Esimerkiksi ohutlevyalalla voidaan ajatella, että otetaan koneesta kaikki irti, eikä investoida uusiin, ja annetaan seuraavan sukupolven murehtia investoinneista, koska jäädään eläkkeelle esimerkiksi viiden vuoden päästä. Tällöin kuitenkin jäämme kilpailukyvyssä jälkeen”, Strömberg linjaa. 

”Stremetillä seuraavat toimitusjohtajat ovat sisäisesti tiedossa, ja tämä auttaa liiketoiminnassa siten, että yrityksessä nähdään jatkuvuutta. Samalla olemme uskottavia ostajien silmissä. Ostajat haluavat pitkäaikaisia kumppaneita”, toteaa Hans Strömberg. 

Kolmanneksi yrittäjien asema Suomessa pitäisi Strömbergin mukaan olla parempi ja heidän työtään pitäisi arvostettaa enemmän yhteiskunnassa.

”Niin tehdään esimerkiksi Saksassa. Siellä useassa pikkukaupungissakin toimii perheyrityksiä, joita arvostetaan ja jotka pärjäävät hyvin ja tuottavat hyvää yhteiskunnalle. Siitä seuraa positiivisuuden kierre.”

Mielenkiintoiseen, aurinkoiseen toukokuiseen asiakaspäivään Stremetillä osallistui reilut 50 suomalaista ohutlevyalan osaajaa ympäri Suomen.

Lue myös: Ensiesittelyssä Suomessa: Bce Smart ja virtuaalinen tuotantolinja