AMB 2018, Stuttgart 1

Kari Harju

Metallin konetapahtuma AMB pidettiin Stuttgartissa 18.-22.9. Joka toinen vuosi järjestettävä näyttely esitteli alan teknologiaa tutun runsaalla annilla. AMB kasvattaa merkitystään kerta kerralta ja kiinnostaa kovasti nykyisin myös suomalaisia messuvieraita.

AMB eli Internationale Austellung für Metallbearbeitung on EMO:n välivuosiin sijoittuva konetapahtuma, joka viime vuosina on yltynyt melkoiseen vauhtiin eurooppalaisten konemessujen kartalla. EMO:n, ja erityisesti Hannoverin EMO:n kokoluokkaan on vielä matkaa, mutta kovassa kasvussa ollaan.

Tällä kertaa näytteilleasettajia tapahtumassa oli mukana puolisentoista tuhatta, ja ulkoiset puitteet olivat kasvaneet Stuttgartin messualueella yhden uuden kookkaan näyttelyhallin mitalta yhteensä 120 000 neliömetriin. Kaikkiaan halleja oli nyt käytössä kymmenen.

Messuvieraita tapahtuma veti paikan päälle noin 91 000 kävijää (90 000 vuonna 2016).

Mukavan kompakti

Stuttgartin tapahtumalla on muutamia valtteja, jotka edistävät messuyleisön mielenkiintoa kokonaisuuden teknisen annin lisäksi.

Ensinnäkin messut pidetään saksalaisen koneenrakennuksen ydinalueella.

Toiseksi messualue on uusi ja kerää kompaktiudellaan kiitosta kävijöiltä. Messuhallit sijoittuvat kahteen riviin ulkoalueen ympärille. Siirtymämatkat hallista toiseen eivät ole pitkät. Kun vielä kolmanneksi lisätään messualueen sijainti lentokentän vieressä, on paketti koko lailla valmis kasvaville konemessuille, ja toki monille muille tapahtumille, joita alueella järjestetään.

Kansainvälisisä vieraita ja heidän osanaan myös suomalaisia paikallinen konenäyttely tuntuu kiinnostavan kerta kerralta enemmän. Mainio asia messuvisiitin kannalta oli nyt se, että Stuttgartiin pääsee nykyisin suoralla lennolla Helsingistä. Sen myötä kiinnostus AMB:tä kohtaan Suomen suunnalta kasvoi tällä kerralla jälleen yhden lisäsiivun.

Se kasvaisi varmasti vielä enemmän, ellei ajankohdallisesti oltaisi perinteiseen tapaan hyvin lähellä Tampereen Alihankinta-messuja. Saksaan messuille lähteminen laittaa toki aikataulut koville, kun kotimaassakin tapahtuu lähes samaan aikaan.

Runsaasti tarjontaa

AMB:n sisältöalueita tuttuja sisältöalueita olivat jälleen mm. koneistuksen koneet, laitteet ja työkalut, mittausjärjestelmät, laadunvarmistus, robotit, työkappaleiden käsittely, teollisuusohjelmistot ja -tekniikka, komponentit, kokoonpanot ja lisävarusteet.

3D-metallitulostuksen laitteistot ansaitsevat erityismaininnan messusisällössä, ja ajankohtainen digitalisaatio näkyi toki näilläkin messuilla monin tavoin. Tuotantoprosessien digitalisointiin ja prosessien valvontaan liittyvät ratkaisut kuuluivat monen näytteilleasettajan tarjontaan.

Ensimmäisen kerran oheistapahtumiin kuului myös erikoisnäyttely "Digital Way.

AMB 2018:n ajankohta oli 18.-22.9.Seuraavan kerran tapahtuma on ohjelmassa jälleen vuonna 2020.

Stuttgartin AMB:n järjestää Landesmesse Stuttgart GmbH, ja tapahtuman tausta-organisaatiot ovat saksalaiset konevalmistajien yhteenliittymät VDMA ja VDW.

Seuraavassa kuvamateriaalia tämän vuoden messuilta Stuttgartista. Julkaisemme muutaman satsin lisää jatkossa.

Uutta konemallistoa ja digitalisaation teemoja. Indexin osastolla keskeisiä uutuuksia oli  ensiesittelyssä nähty monikarasorvi MS-22L (kuvassa) sekä uusi Index G420, isojen kappaleiden valmistukseen suunniteltu sorvaus- ja jyrsintäkeskus.

Saksalaisvalmistaja Grob esitteli osastollaan 5-akselisia koneistuskeskuksia. Rakenteltaan omintakeisissa koneissa yhdistyy kolme lineaariakselia ja kaksi pyöritysakselia (A=225° ja B=360°), joilla voi myös sorvata yhtäaikaisella interpolaatiolla.  Mm. vaakakarainen G550T oli esittelyssä.

Haasin osaston antiin kuului paitsi Haasin F1-tallin kalustoa, mielenkiintoista konetarjontaa. Kuvassa yksi niistä, kokonaan uudistunut 5-akselinen koneistuskeskus UMC-1000 50+1 työkalun vaihtajalla, 15 000 1/min karalla ja Teollisuus 4.0-valmiudella.

Sahavalmistaja Behringer lanseerasi AMB:ssä uutuuden järeämmän kokoluokan sahaustöihin. Uudessa HBE 1060A Performance-vannesahassa kapasiteetti pyöreälle materiaalille on 1060 mm (neliölle 1060x1060 mm), moottoriteho on 7,5 kW.

6x6 on Mikronin ensiesittelyssä Stuttgartissa nähty koneistuskeskus. Täysautomatisoituun tuotantoon suunniteltu uutuus on tarkoitettu valmistamaan kappaleet alusta loppuun saakka ja on erittäin monipuolisesti asiakastarpeen mukaan konfiguroitavissa. Sisäkuvaa työalueelle.

Näyttelyn ohessa järjestettiin erikoiskokonaisuuksia. Yksi oli digitalisaation teemoja eritellyt Digital Way. Nuoret huomioidaan saksalaisissa messutapahtumissa usein erityisesti, ja niinpä AMB:ssäkin oli jälleen mukana koko messujen ajan oma kokonaisuutensa alan tuleville ammattilaisille.