AMB 2018, Stuttgart 4

Kari Harju

Metallin konetapahtuma AMB pidettiin Stuttgartissa 18.-22.9. Joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen näyttely esitteli alan teknologiaa runsaalla annilla. Ohessa kuvallista antia tapahtumasta, osa 4. Pääjuttu ja kuvallisen katsauksen ensimmäinen osa on julkaistu Konekuriirin verkkosivuilla 25.9.2018, toinen osa 2.10 ja kolmas osa 15.10. Tämä neljäs osa on katsauksen viimeinen.

Konevalmistaja Chironin ensiesittelyssä AMB:ssä olivat tuoreet FZ- ja DZ -sovellukset: viisiakselinen FZ 16 S- ja kuvan DZ 16 W koneistuskeskus. X/Y/Z-liikealueet nopeisiin tarkkuustöihin: 660/660/400 mm (FZ 16 S) ja 340/450/400 mm (DZ 16 W), tehot koneissa 61 kW ja 59 kW.

GF:n kattaus AMB-messuilla oli laaja. Mm. kompakti Form 200-uppokipinäkoneen, Mill S 400-jyrsinkoneen ja paletinvaihtajan muodostama automaatioratkaisu Form Werk oli esittelyssä. Etualalla myyntijohtaja Martin Brun GF:ltä ja Tamsparkin Jussi Tammisalo. Tamspark on GF:n Suomen edustaja.

Spinnerin tuotepaletti oli messuilla laajasti esillä. Kuvassa valmistajan pystykaraista koneistuskeskustarjontaa VC-PerformanceLine-sarjasta. Spinner lanseerasi messuilla myös mm. uuden Microturn-sukupolven tarkkuussorvaukseen.

Konevalmistajien ohella messuilla keskeiset työkalunvalmistajat esittäytyivät laajalla paletilla. Kuva Iscarin osastolta. Älykkään valmistuksen teemoin esittäytynyt valmistaja esitteli messuilla uutuuksia mm. LOGIQ-tuoteperheeseensä.

Renishawn tarjontaa Stuttgartissa edusti mm. kuvan Equator-vertailumittakone, messuilla robotisoidun mittausjärjestelmän osana. Renishawlla toimii Suomessa oma tytäryhtiö, aluemyyntipäällikkö Isto Tuomisto oli Stuttgartissa standilla esittelytöissä.

Kookkaiden jyrsin- ja avarruskoneiden italialaisvalmistaja Fpt esitteli ajankohtaista tuotepalettiaan hallissa 7. Tarkastelussa oli mm. kuvan Dino X 350 IAT. Kone on ulkoiselta kooltaan kompakti matalarunkoinen jyrsinkone lineaarimoottorein ja 5-akselisella jyrsinpäällä varustettuna.

Hermle on hiljattain laajentanut Performance Line-sarjaansa kookkaan pään C 650-mallilla. Performance Line on Hermlen High Performance Linen koneita edullisempi, mutta suorituskykyinen konesarja. Muut kokoluokat ovat C 250 ja C 400.