Alihankinta 2017: kuvia ja tunnelmia Tampereelta

Kari Harju

Vuosittain järjestettävät Alihankinta-messut täytti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kolmeksi päiväksi syyskuun lopulla. Tunnelmastaan tunnetuilla tamperelaismessuilla vieraili tällä kertaa 17 684 kävijää.

Kun teollisuudella rullaa ja tilauskirjat täyttyvät, kokoonnuttiin Alihankinta-messuille nyt   tavallistakin valoisammissa tunnelmissa. Toivottavasti tämä kestää ja mieluummin pitkään, messuilla puhuttiin. Hyvä aika lisäsi myönteistä meininkiä, mutta pajojen nykykiire saattoi vaikuttaa hieman kävijämäärään. Kävijöissä jäätiin viime vuodesta, tuolloin messuvieraita oli 18 500.  No, toisaalta viime vuonna kirjattiin kävijäennätys, ja nyt sitten palattiin taas perinteisemmälle tasolle.

Näytteilleasettajia messuilla oli tuhat, ja edustetut maat nousivat kahteenkymmeneen. Kotimaisten standien ohella messuilla näkyi runsaasti osastoja esimerkiksi Suomen naapurimaiden väreissä, ja ehkä aiempaa kookkaampinakin. Myös ulkomaisten vieraiden määrä on kasvussa. Näiden vieraiden joukossa oli kuninkaallistakin sävyä Englannista, kun prinssi Michael vieraili tapahtumassa.

AlihankintaHEAT kehittyy

Myös messujen oheistapahtumiin Tampereella panostetaan. Yksi hitti messujen yhteyteen on löytynyt AlihankintaHEATista, joka pidettiin nyt toisen kerran. Startupeja esille nostavassa AlihankintaHEATissa oli 17 startupia ja 14 kumppania. Ohjelmaa ja sisältöjä nostettiin esille messujen ajan myös pääaulan HeatCornerissa. Idea on hyvä ja kiinnostaa yleisöä. Jatkoa seuraa taas ensi vuonna.

”Haluamme tuoda kasvuyrityksiä yhä vahvemmin mukaan Alihankinta-messuille jatkossakin, jotta yritykset kohtaavat täällä uudet, ketterät tekijät ja innovatiiviset toimintatavat. Toinen kerta antoi paljon eväitä HEATin kehittämiseen ja teemme ensi vuodeksi isoja parannuksia kokonaisuuteen”, toteaa tapahtuma- ja viestintäpäällikkö Tanja Järvensivu Tampereen Messut Oy:stä.

Myös messujen seminaarianti vahvistuu vuosi vuodelta. Niitä pidettiin jälleen monista mielenkiintoisista ajankohtaisteemoista, joita olivat mm. kumppanuus, tuotannon digitalisointi, 3D-tulostus, työviihtyvyys sekä konetyö ja robotiikka. Yhden kohokohdan messuilla tarjosi jälleen LOGYn Vuoden Päähankkijan ja Vuoden Alihankkijan palkitseminen. Vuoden Päähankkija on John Deere Forestry Oy, Vuoden Alihankkija Oy Darekon Ltd.

Ensi vuonna juhlavuosi

Seuraavat Alihankinta-messut toteutetaan 25.–27.9.2018, jolloin juhlitaan Alihankinnan 30-vuotista tapahtumataivalta. Alihankinta 2018 keskittyy valmistavan teollisuuden tuottavuuden kehittämiseen. Myös IFPSM World Summit 2018 -kokouksen vieraat tutustuvat messuihin ensi syksynä.

”Juhlavuonna katsomme taaksepäin sitä hienoa tuottavuuden kehitystä, jota alihankkijamme ovat tehneet. Tarkoitus ei ole tuijottaa vain peruutuspeiliin vaan keskiössä ovat ne asiat, joilla koko valmistava teollisuus pärjää Suomessa myös seuraavat 30 vuotta”, kiteyttää myyntiryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä.

Seuraavassa muutamia kuvia messuilta. Katso myös video. Linkki kuvien jälkeen!

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -palkinnot vastaanottivat John Deere Forestryltä toimitusjohtaja Timo Ylänen ja hankintajohtaja Tarmo Rautiainen ja Darekonilta toimitusjohtaja Kai Orpo, hankinta- ja logistiikkajohtaja Teppo Pitkänen sekä Haapaveden tehtaanjohtaja Antti Järviluoma. Palkinnot luovuttivat LOGYn toimitusjohtaja Markku Henttinen sekä LOGYn Alihankinta-messujen palkintovaliokunnan puheenjohtaja Tomi Parmasuo. Toimitusjohtaja Hannu Vähätalo onnitteli Tampereen Messujen puolesta.
Messujen yhteydessä pidettiin mm. teollisuus- ja startup-yritysten verkostoitumistapahtuma AlihankintaHEAT parinkymmenen startup-yrityksen, kasvuyrityksistä kiinnostuneiden kumppanien sekä yleisön voimin. Anni Junnila ja Sami Saloheimo kalustonhallinnan startup-yritys Trackinnon standilla.

Kentin prinssi Michael vieraili business-delegaationsa kanssa messuilla. Prinssin tervehdyksen luki avajaisyleisölle tilaisuuden juontanut Marianne Harjula.

Vossin Alihankinta-messuosastolla oli mukana uusi 2.0-versio SLM Solutions 280 TWIN-mallista. Esimerkiksi kaasunvirtausta on parannettu, ja kone on saatavissa 2x700 kW:n resonaattorein, sanoi Marko Vossi.

Lindberg-yhtiöt oli mukana messuilla tutulla paikalla C-hallissa. Miehet messuilla Nakamura-Tomen vierellä vasemmalta Tuomas Pöyry, Antti Pöyry, Antti Lindberg, Jarno Vauhkonen ja Harri Nieminen.

Alueellista otetta, kansainvälisiä mausteita. Alueosastot ovat Alihankintamessujen tuttua näkymää, toisaalta ulkomaiset näytteilleasettajat ovat löytäneet messuille yhä enemmän. Lahtelaisosasto esittäytyi D-hallissa Viron värein sonnustautuneen yhteisosaston vieressä.
Yhteisellä osastolla. Tuotantolaitteiden huoltoon ja kunnossapitoon erikoistunut CNC Maint-Tech ja kone- ja ohjelmistotalo Rensi olivat D-hallin näytteilleasettajia samassa osoitteessa. Pertti Heikkinen oli standilla esittelyvalmiudessa.

Pirkkalasta toimivan metallintyöstökoneiden lisävarusteita tarjoavan Tekupitin uutta tuotetarjontaa ovat Ecotechin öljysumuimurit, joita on saatavilla teholuokkiin 2000-8000m3/h. Osastolla esittelytöissä ollut Antti Gren otti kuvausta varten kontaktin imurin sisäisiin piirteisiin.

Alihankintamessut ovat monille konepajoille tärkeä esittelypaikka. Myös korkealaatuisten ohutlevyosien suunnitteluun ja alihankintavalmistukseen keskittynyt salolainen Stremet oli jälleen mukana. Osastolla toimitusjohtaja Hans Strömberg ja myyntipäällikkö Janne Männistö.
Ihmisen ja robotin työskentelyn samassa tilassa ilman turva-aitoja mahdollistavat collaborative robotit eli cobotit tekevät yhä vahvemmin tuloaan teollisiin työpisteisiin. Fanucin Pete Louhisola ja Turun Sarjatuote Oy:n työvälineliiketoiminnan johtaja Petri Vuorinen tarkastelivat Fanuc-sovellutusta messuilla.

EMS Oy on työkalujen ja muottien valmistaja Janakkalan Turengista. Vahvaa erikoisalaa on mm. lankasahaus ja alihankintamessut kuuluvat vuosittaisen ohjelmaan. Tamperelaista messutunnelmaa kiittelivät osastolla Jari Pirttinen, Eeva-Liisa Pirttinen, Donna Pirttinen ja Alina Metsola.

Mittalaitevalmistaja Zeiss esittäytyi messuhallissa C ja tarkasteltavana oli esimerkiksi tuoretta ohjelmistotarjontaa. Piweb on verkkosovellutus laadunhallinnan tiedon organisointiin ja raportointiin paikasta riippumatta, kertoivat Olavi Huttunen ja Aki Kosunen.
Työkalu- ja laitetarjontaa messuilla: Teräskonttori on perinteinen Alihankinnan näytteilleasettaja, ja tarjontaan kuuluvat niin lastuavat työkalut, mittausvälineet, kiinnittimet, hiomatuotteet kuin muutkin konepajojen työkalut. Esittelytöissä oli Vesa Heikkinen.
Fuchs esittäytyi Alihankinta-messuilla. Fuchsin konepajateollisuuden tuotevalikoimaan kuuluvat esimerkiksi Ecocool-leikkuunesteet sekä esimerkiksi johdevoitelu-, kara- ja hydrauliikkaöljyt, kertoivat kuvan iloiset standinpitäjät Ari Luhtala ja Jutta Koivisto.

Isojoen Laitevalmiste ja Cebotec pitivät messuilla standeja vierekkäin ja tuotetarjontaa täydentävää yhteistyötä yritykset tekevät muutenkin. Etualalla Esa Hernesharju ja Roman Kolesnikov Isojoen Laitevalmisteelta, taaempana Cebotecin osastolla Jouni Lähdesmäki ja Eskil Storås.

Robottitalo Yaskavan osasto oli jälleen tutulla paikallaan A-hallin sisäänkäynnissä, ja nyt kummallakin puolella käytävää. Ajat suosivat investointeja ja robottiautomaatio kiinnostaa yrityksiä kovasti, kertoi toimitusjohtaja Nina Lehtinen.