3D-metallitulostuksen iltapäivä Vaasassa

Kari Harju

3D-metallitulostuksen iltapäivä keräsi yhteen 3D-metallitulostuksesta kiinnostuneita lokakuun lopussa Vaasan ammattikorkeakoululle. Tiiviissä tapahtumassa käynnisteltiin Vaasaan uutta 3D Centeriä ja peilattiin ajankohtaista alan kehitystä, näkymiä ja mahdollisuuksia. Uuden teknologian vetovoimasta kertoo täysi sali, lähes 200 seminaarivierasta.

Juho Raukola toi tapahtumaan Wärtsilän näkökulmaa metallitulostuksen asioihin.

3D-metallitulostus on tehnyt tuloaan Suomenkin konepajoille viime aikoina. Maailmalla 3D-metallintulostus kasvaa kovaa, ja kiinnostus on vahvaa Suomessakin. Alan laitteistoja on toiminnassa Suomessa nyt jo useita ja myös palveluntarjontaa viritellään, mutta nopeamminkin asiat voisivat edetä. Tähän tematiikkaan osui myös Vaasan lokakuinen kohtaaminen. Iltapäivän järjestivät Teknologiakeskus Merinova Oy ja Vaasan ammattikorkeakoulu yhteistyökumppaneineen.

Kokonaisuus oli suunnattu varsinkin uudesta teknologiasta kiinnostuneille yrityksille ja alan liiketoimintamahdollisuuksia analysoitiin. Yhteinen idea oli kannustaa yrityksiä mukaan uuden teknologian hyödyntämiseen.

3D Center kehitteillä Vaasaan

Iltapäivä tarjosi kuulijoille tiiviin paketin alan asiaa. Vaasan alueellisista suunnitelmista kertoivat yleisölle kärkeen Merinovan Tommi Sykkö ja Sami Elomaa. Vaasan seudulla käynnissä olevan alueellisen hankkeen tavoitteena on mm. valmistella ja käynnistää alueellinen 3D -osaamiskeskus ja sen toimintaan ja verkostoon haetaan mukaan 3D -metallintulostuksesta kiinnostuneita yrityksiä. Jatkossa tavoitteena on myös teollisuustason printterin hankinta.

Omissa esityksissään roadmappia alan tutkimuksen ja kehitykseen Pohjanmaalla laajemmin valottivat Merinovan 3D-hankeasiantuntijat Rayko Toshev ja Vaiva Stanisauskaite ja 3D-metallituolostuksen laitteistoista yleisölle kertoi hiljattain Michael Mansour Prima Industrien Prima Additiven näkökulmasta.

Vaasan alueellisista suunnitelmista kertoivat yleisölle Merinovan Tommi Sykkö ja Sami Elomaa (kuvassa). Alueellinen 3D -osaamiskeskus on kehitteillä.

Tiimityöllä ja asenteella eteenpäin

Käytännön esimerkit ovat toki mainioita tapoja tiedon välitykseen ja asiaan innostamiseen. Wärtsilän kokemuksia välitti iltapäivässä Juho Raukola.

Suunnittelusta on paljon kiinni, korosti esityksessään Wärtsilän AM-alueen Innovation Expert Raukola, sillä 3D-metallitulostuksen koko mielekkyys lähtee uudesta ajattelusta. 3D-metallitulostus mahdollistaa aiemmasta poikkeavat muodot, eikä olemassa olevaa edes kannata lähteä tulostamaan, vaan luoda jotakin uutta.

Hyödyt voivat sinänsä olla isot. Jos uusi osa tuotetaan esimerkiksi aiempaa vähemmin komponentein, siitä tulee huomattavasti aiempaa kevyempi, mutta ominaisuuksiltaan samalla vahvempi, koko homman idea on helppo oivaltaa.

Yhtä asiaa Raukola painotti erityisesti, ja se on yhteistyö.

”Kukaan ei pysty toimimaan vielä yksin metallintulostuksen saralla. Kaikki lähtee kommunikaatiosta ja yhteistyöstä, painotti Raukola.

Yhteistyötä Wärtsilä itse tekee mm. suunnittelutoimisto Etteplanin kanssa, ja tämän tunnetun suunnittelun alueen yrityksen näkökulmaa yleisölle asiana valotti AM Specialist Johannes Karjalainen. Hän niin ikään korosti monitahoisen yhteistyön merkitystä eteenpäin pääsemiseen.

Karjalaisen mukaan kehitystiimit ovat keskeisiä, ja niissä tiimeissä tulee olla asiantuntemista mm. suunnittelusta, lämpöominaisuuksista, virtauksista ja isosti tietoa materiaaleista.

”Ja lisäksi tarvitaan sitä we can do it -asennetta. AM:n tulevaisuus selviää yhteistyöllä”, sanoi Karjalainen

3D-metallitulosteita. Kuva minimessuilta.

Aika on nyt

Tutkimuksen näkökulmaa tapahtumaan toivat Lappeenrannan yliopiston Heidi Piili, Timo Roininen Lahden ammattikorkeakoululta ja VTT:n Pasi Puukko, jotka kaikki esittelivät omia esimerkkejään toteutetuista alan projekteista.

Vaikka uusi teknologia kiinnostaa ja tuotantoa on käynnissä, vielä ei ole kuitenkaan muodostunut esimerkkiä luovia alan menestystarinoita Suomeen, kuten muualla maailmassa ja siksi rohkeutta on vielä meillä puuttunut uuteen teknologiaan mukaan lähtemiseen, totesi Piili.

Tähän Lappeenrannassakin halutaan omin esimerkin vaikuttaa.

Timo Roivainen kertoi yrityksille Lahden kokeilusta, missä on robotti yhdistetty tulostustoimintaan. Pasi Puukko taasen kannusti osaltaan kuulijoita ketterästä kokeiluista liiketoimintaan.

Pitää muistaa, että uuden prosessin käyttöönotto ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se vaatii aikaa, Jos mukaan haluaa, nyt on oikea aika toimia, kun vielä etulyöntiasemaa on jäljellä, kiteytti Puukko.

Täysi sali. Lähes 200 seminaarivierasta osallistui Vaasan iltapäivään.

Alan koulutusta kaivataan

Seminaarin vetäjänä toimi Vossi Groupin liiketoimintajohtaja Marko Vossi, joka kannusti niin ikään yrityksiä asiassa liikkeelle. Jatkossa merkittävä osa metallituotteiden tuotannosta tapahtuu tulostamalla, ja sen myötä aktiivisuus kannattaa juuri nyt myös Suomessa.

Vaasan tapahtumassa viriteltiin myös laajempia kehityskuvioita, maan hallitukselle lähti jälleen viestiä siitä, että mm. alan koulutusta kaivataan lisää ja se kaipaa linjausta. Alueellisia kehitysprojekteja on, mutta myös kokonainen kansallinen alan strategia olisi jatkossa järkevä. Sellainen on mm. Ruotsissa.

Vaasan tiiviin ja mielenkiintoisen iltapäiväseminaarin yhteydessä pidettiin myös alan toimijoiden minimessut. Standia pitivät Etteplan, IDEAL PLM, Novela 3D, Prima Additive, Nivalan Teollisuuskylä, HT Laser, 3D Formtach, Mecaplan, Origo Engineering/3D Step, Vossi Group ja Tamspark.