3D-metallitulostuksen edut luodaan suunnittelulla

Kari Harju

3D-metallitulostus kiinnostaa. Jotakin tämän teknologian vetovoimasta kertoo se, että huhtikuun alussa järjestetty 3D-vallankumouspäivä Ylöjärvellä keräsi paikan päälle yli 150 teollisuuden edustajaa kymmenistä yrityksistä.

3DStepilla on Ylöjärvellä käytössä kookas SLM:n 3D-metallitulostin. Konetta esitteli Tuomo Liukku.
 

Tapahtuma järjestettiin 3DStepin tiloissa. 3DStep Oy tuottaa koulutus-, suunnittelu- ja toteutuspalveluita 3D-tulostamisen saralla ja rakentaa parhaillaan Suomen ensimmäistä 3D-tulostuksen innovaatiokeskusta.

3DStepillä on käytössään kookas monilaserteknologialla varustettu SLM:n 3D-metallitulostin, missä tulostustilavuus on 280x280x365 mm. Kone on Ylöjärvellä täydessä asiakkaiden palvelutoiminnassa.

Yritys on vahvasti mukana kehittämässä myös alan koulutustarjontaa. Tarjolla on kursseja ja muutakin on odotettavissa.

Syksyllä starttaa laaja yritysjohdolle ja suunnittelijoille ja liiketoiminnan kehittäjille suunnattu 3D-tulostuksen opintokokonaisuus 3D Printing Executive Program. Koulutuksen kehityksessä ovat mukana myös mm. VTT ja ABB. Paketin kokoaa Edutech.

”Tulossa on globaalissakin vertailussa vahva kokonaisuus. Koulutuspuoleen yritysten kannattaa todellakin satsata, lähtökohdat teknologian mahdollisuuksien oivaltamiseen ja kehitysnäkymiin vahvistuvat olennaisesti”, toteaa 3DStepin toimitusjohtaja Pekka Ketola.

3D-metallitulostin oli toiminnassa koko tapahtuman ajan.

Arvokasta tietoa

3D-vallankumouspäivän anti keskittyi 3D-metallitulostuksen potentiaalin esittelyyn.

3DStep järjestänyt useita 3D-metallitulostuksen liittyviä tapahtumia aiemminkin, ja 3D-vallankumouspäivä jatkoi teeman ympärille toteutettuja kokonaisuuksia. Päivä toteutettiin 3DStepin, suunnittelupalveluihin keskittyvän Enmacin, konetoimittajan Vossi Groupin sekä Avant Tecno Oy:n yhteistyönä.

Alan tietoa tarjottiin päivän mittaisessa tapahtumassa niin esittelyin kuin demoinkin.

3DStepin 3D-metallitulostin oli toiminnassa koko tapahtuman ajan. Lisäksi tietoa ja esimerkkejä toteutetuista tuotteista oli saatavilla infopisteistä, ja toteutettiinpa kokonaisuudessa yli sadan hengen ideoiva workshoppikin, johon osallistujat toivat omia kappaleitaan kehitettäviksi.

3D-metallitulostuksella nähdään maailmanmitassa olevan valoisa tulevaisuus ja tämän myötä teknologia on tehnyt tulemistaan myös Suomeen viime vuodet. Vuonna 2020 alan markkinan ennakoidaan olevan 21 miljardia dollaria ja vuonna 2025 180-490 miljardia dollaria. Markkinoiden kehitykseen liittyvistä asioista sekä 3D-metallitulostuksen mahdollisuuksista alusti Vossi Groupin liiketoiminnankehitysjohtaja Marko Vossi.

Kappaleita. Kuvassa vasemmalla Avant Tecnon alkuperäinen hydraulibloki, ja oikealla optimoitu 3D-tuloksella toteutettu versio. Painoa ja osien määrää on 3D-metallitulostuksella saatu vähennettyä huomattavasti.

Suunnittelu on avainasia

3D-metallitulostus on metallin kentällä oma segmenttinsä, ja sillä on myös selkeästi omat vahvuusalueensa.Sellaisia eivät ole vakiotyyppiset kappaleet tai suuret sarjat. Sen sijaan teknologian edut tulee hakea muilla tavoin, esimerkiksi rakenteiden optimoinnilla 3D-metallitulostuksen mahdollistamia lähes rajattomia muotoilumahdollisuuksia hyödyntäen.

Tällöin 3D-metallintulostuksen etujen keskeinen määrittäjä on uusia uria avaava suunnittelu, ja nimenomaan tämän seikan korostaminen kuului päivän keskeiseen antiin.

”3D-metallitulostuksessa voidaan optimoida toiminnallisuus ja suorituskyky ilman perinteisen valmistustekniikan rajoitteita. Niin ikään materiaalinkäytön optimointi on mahdollista”, muotoili tapahtumassa Teemu Nevaharju Enmacilta.

Materiaalinkäytön optimoinnin lisäksi uudelleensuunnittelulla voidaan saada muita etuja tuotannon kokonaisnopeutumisen tai muiden ominaisuuksien parantumisen myötä. Näistä asioista tapahtumassa käytiin läpi monia esimerkkejä. Workshopien ideana oli muovata ajatuksia teknologian mahdollisuuksista myös sen oman tuotannon kehittämiseen.

3D-metallitulostus kiinnostaa kovasti. Maaliskuun alun 3D-vallankumouspäivään oli ilmoittautunut yli 150 vierailijaa kymmenistä yrityksistä.

Kehityksessä mukana

Päivän tiedollisen annin päätteeksi tapahtuman osallistujilla oli mahdollisuus tutustua pienkuormaajia valmistavan Avant Tecno Oy:n tuotantoon tehdaskierroksella.  Avant Tecno on 3DStep Oy:n osakas ja hyödyntää 3D-metallitulosteita myös tuotteissaan.

”3D-tulostus on teknologia, jonka käyttö teollisuudessa laajenee koko ajan. Haluamme olla osaltamme kehityksessä mukana”, kertoi Avant Tecno Oy:n varatoimitusjohtaja Jani Käkelä tapahtuman osallistujille ja kannusti kuulijoita laittamaan omat ideat liikkeelle.

Teemapäivä Ylöjärvellä oli tapahtuma, joka tarjosi tietoa tämän teknologian mahdollisuuksista ja rajoituksista sujuvan tiiviissä paketissa. Tiedonvälitykselle on varmasti saumaa jatkossakin.

Lue myös: 3D-metallitulostuksen noste jatkuu