25-vuotias Relicomp investoi vahvassa kasvussa

Ohutlevyteknologian moniosaaja, tänä vuonna 25-vuotistaivaltaan juhliva Relicomp Oy, investoi uuteen hitsausrobottiin, automaattimaalauskaappiin sekä IT-järjestelmiinsä Kurikassa. Relicompin maalaamoinvestointi on jo valmis, hitsausrobotin asennus alkaa loka-marraskuun vaihteessa ja it-järjestelmien kehitys on hyvässä vauhdissa. Investointien arvo on yhteensä lähes miljoona euroa. Yrityksellä on tarkoitus palkata noin kymmenen uutta työntekijää vuosittain lähivuosien aikana. Tällä hetkellä Relicompin henkilöstömäärä on noin 130.

Relicompin investoinneista maalaamon tehokkuutta merkittävästi lisäävä automaattimaalauskaappi on jo otettu käyttöön. Kaapin edessä Marko Jyllilä ja Arto Pitkämö.

Relicompin investoinneista maalaamon tehokkuutta jopa neljänneksellä lisäävä automaattimaalauskaappi on jo otettu käyttöön. Investoinnin ansiosta yritys voi vastata monipuolisemmin asiakkaiden tarpeisiin ja tarjota kustannustehokkaasti myös pienemmät maalaussarjat.

”Automaattimaalauskaappi on uusinta teknologiaa Suomessa. Sen avulla voimme maalata joustavasti myös pienempiä eriä, emmekä ole sidottuja pitkiin maalaussarjoihin. Voimme maalata vaikeampia muotoja laadukkaammin ja toteuttaa tilaukset nopeammalla aikataululla. Koko toimitusketju on omissa käsissämme”, tuotantojohtaja Arto Pitkämö kiteyttää tyytyväisenä.

Yksilöllistä hitsausta

ABB:n hitsausrobotti asennetaan Relicompin tehtaalle loppuvuodesta. Robotin myötä Relicompin asiakkaat eivät ole enää sidottuja pitkiin hitsauseriin, vaan jokainen kappale voi olla erilainen – robotti itse vaihtaa ohjelmaa ”lennossa”.

Investointi on Relicompille merkittävä, koska se mahdollistaa kokonaan uudentyyppisten tuotteiden hitsaamisen kustannustehokkaasti. Pitkän tähtäimen tavoitteena on automaation lisääminen, mutta se ei tarkoita työn siirtymistä ihmisiltä roboteille. Hitsaamon työntekijöiden työnkuva sen sijaan muuttuu. Robotti vaatii työntekijän valmistelemaan hitsattavat tuotteet optimaaliseen järjestykseen, jonka jälkeen robotin voi jättää työskentelemään miehittämättömänä. Näin esimerkiksi vaihtoaika eri hitsaustöiden välillä jää käytännössä pois.

”IT-järjestelmien kehittämiseksi käynnissä on Relicompin oma DigiRoti -hanke Tekesin tukemana. Tuotannon suunnittelua ja varastonhallintaa kehitetään edelleen tehokkaammin tuotantoa palvelevaksi kokonaisuudeksi. Samalla luodaan selkeät ja visuaaliset raportointikokonaisuudet mm. laadun ja sisäisen laskennan osalta. Näin saadaan hyviä työkaluja tukemaan päivittäistä johtamista, kertoo Jyllilä.

Töitä hitsaajille ja muillekin

Reilu vuosi sitten tuotantonsa Suolahdesta Kurikkaan siirtänyt Relicomp on lähtenyt kuluneen vuoden aikana reippaaseen kasvuun. Tällä hetkellä tilanne on se, että työtä olisi tarjolla enemmän kuin tekijöitä.

”Olemme juuri saaneet sopimuksen ensimmäisen ison ruotsalaisen asiakkaan kanssa ja myös nykyasiakkaidemme tilausmäärä on kasvanut mukavasti. Näiden ansiosta liikevaihtomme tulee nousemaan ainakin viisi miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana eli 15 miljoonasta noin 20 miljoonaan euroon. Nyt vaan alkavat työntekijät loppua Suomesta”, toimitusjohtaja Marko Jyllilä sanoo.

Ensi kesään mennessä Relicompilla aukeaa 10 uutta työpaikkaa. Tarve on erityisesti hitsaajille, niin robotti- kuin käsihitsaukseen. Muitakin metallituotannon osaajia kaivataan esimerkiksi levyn leikkaukseen, särmäykseen, maalaamoon, kokoonpanoon ja lähettämöön.

”Koko ajan olemme myös kouluttaneet uusia osaajia. Asenne pitää olla kohdillaan, se on tärkeintä. Lisäksi keskustelemme kaupungin kanssa, miten alueelle saataisiin metallipuolen koulutus takaisin. Osaajille on tarvetta, mutta alan koulutusta ei enää ole lähiseudulla tarjolla”, Jyllilä toteaa.