Uutuussahamalli tsekkivalmistajalta

Tsekkiläinen vannesahojen valmistaja Pilous on lanseerannut viisi uutta sahamallia kolmessa kokoluokassa. Näitä malleja valmisti aiemmin tsekkiläinen TMJ. Yksi automaateista, sekä runkorakenteeltaan vastaava semiautomaatti, on Pilous ARG 450 DC Plus.

Pilous ARG 450 DC Plus on tukeva, kaksipylväinen automaatti-CNC-saha, jossa on kahteen suuntaan kääntyvä kaari, 45 astetta vasemmalle ja 60 astetta oikealle. Tämän kaltaista sahaa käytetään pääasiassa teollisessa tuotannossa ja kulmiin sahauksissa. 

Materiaalin automaattinen syöttö 1400 mm pituuteen asti sekä automaattinen kulmien kääntö takaavat sahan suuren tuottavuuden ja tarkkuuden jopa syötettäessä pitkiä kappaleita.  Pyynnöstä voidaan koneen syöttöliike pidentää jopa kuuteen metriin saakka.

Tukeva ja tarkka

Sahan tukevat kiinnityspuristimet liikkuvat lineaarijohteilla. Puristimien muotoilu takaa mahdollisimman pienen jäännösmateriaalin jopa kulmiin sahauksessa.

Ns. ”kelluva” syöttöpuristin mahdollistaa tarkat syötöt jopa epätasaisille ja viimeistelemättömille materiaaleille. Materiaalin kiinni pysymistä syötön aikana edesauttaa pystysuuntainen puristin, joka on koneen vakiovaruste.

Lineaarijohteilla liikkuva teräkaaren rakenne ja kaksipylväinen runko tuovat tukevuutta ja mahdollistavat tarkat sahaukset. Kokoluokassaan sahassa on tukeva kahteen suuntaan kääntyvä runko ja siihen on yhdistetty automaattinen hydraulinen lukitus sekä iso sahauspöytä.

Kappaleen kiinnityksen sahauksen aikana varmistaa pystysuuntainen puristin koneen vakioversiossa. Profiilin sahausta varten terä on kallistettu pöytään nähden alle 3 asteen kulmaan. Tämä takaa terien optimaalisen toiminnan, hyvän sahaustyöstön, korkealaatuisen leikkausjäljen ja sujuvan terän sisäänmenon sekä ulostulon eri materiaaleilla varsinkin kulmiin sahattaessa. 

Kuitenkin kone toimii luotettavasti myös raskaiden materiaalien teollisessa sahauksessa.

Puristinleuka yhdessä terän liikkuvan ohjaimen kanssa liikkuu automaattisesti lineaarijohteilla, myös sahattaessa kulmiin. Se sijaitsee mahdollisimman lähellä kappaletta, mikä puolestaan parantaa sahauksen tarkkuutta ja nopeutta.  Molemmissa terän ohjaimissa on automaattinen sahauksen syöttövoiman valvonta. Järjestelmä valvoo terän kulloistakin kuormitusta ja takaa ihanteellisen syöttövoiman ja nopeuden ottaen huomioon materiaalin kulloisenkin profiilin.

Tämä tekijä nopeuttaa huomattavasti sahaamista ja pitää leikkuu olosuhteet tasaisina mikä puolestaan lisää terän kestävyyttä ja käyttöikää.

Paras sahausteho saavutetaan taajuusmuuttajan ansiosta, sillä on mahdollista valita aina ihanteellisin teränopeus alueella 10 – 115 m/min. Tämä vaikuttaa huomattavasti sahauslaatuun ja terien kestävyyteen. Sahassa on varustettu tehokkaalla teollisuusterällä 41 x 1.3 mm, jota valmistetaan useana versiona ja se mahdollistaa sahauksen laajalla materiaalialueella, kuten ruostumattomilla teräksillä sekä työkaluteräksellä.

Helppokäyttöinen ohjaus

Koneessa on helppokäyttöinen ohjaus, suurella värillisellä 10,4” kosketusnäytöllä, joka on ergonomisessa pyörivässä ohjauspaneelissa.  Asetettaessa kosketusnäytöltä pika-automaattinen kaaren käännön paikoitus, vaadittu kulma saadaan +/- 0.2 asteen tarkkuudella.  Kaaren kääntö 45 asteen kulmaan kestää vain 10 sekuntia. Kaaren kääntö 60 astetta menee 15 sekunnissa. Jopa 99 ohjelmaa eri pituuksille ja kappalemäärille on helposti laadittavissa.

Kun materiaali on kiinnitetty ja sen pää ajettu optiselle rajakytkimelle, kone suorittaa koko ohjelman. Niihin kuuluvat kaaren paikoitus vaadittuun kulmaan, materiaalin paikoitus ja kiinnitys, terä ja jäähdytysjärjestelmä käynnistyvät, sahaus, terä ja jäähdytys pysähtyvät, varren nosto materiaalin yläpuolelle, puristimen avaus, materiaalin syöttö asetettuun pituuteen, materiaalin kiinnitys, kaaren paikoitus vaadittuun kulmaan ja sahaus.

Näytöltä on nähtävissä sahattujen kappaleitten lukumäärä, terän nopeus ja mahdolliset virheilmoitukset. Kytkettäessä päälle käsikäyttö, voidaan kaikkia toimintoja hallita erikseen.  Materiaalin loppumisen valvoo optinen tunnistin. Iso runko ja kauttaaltaan massiivinen kehys takaa sahan poikkeuksellisen vakauden jopa sahattaessa raskaita kappaleita. Sahan rungossa on liikutettava lastusäiliö, tai on mahdollista varustaa kone myös lastut ylös lastusäiliöön nostavalla lastunkuljettimella.

Sahassa on suorituskykyinen teollisuuteen tarkoitettu hydrauliikkayksikkö.  Hydrauliikkayksikkö mahdollistaa puristimien paineiden säädöt tarpeen mukaan. Hydraulinen terän kiristys takaa terän oikean ja riittävän kiristyksen.

Ominaisuuksia:

-Tukeva rakenne yhdistettynä massiivisiin valuosiin vaimentavat värinää.

-Halkaisijaltaan isot teräpyörät ja tarkat kolmisivuiset hiiliteräsohjaimet takaavat terän pitkäkestoisuuden ja sahaustarkkuuden.

-Ylimitoitetut teräpyörien laakerit, kiristyspyöräjärjestelmä ja kaikki pyörivät osat lisäävät pitkäkestoisuutta.

-Hiljainen ja huoltovapaa vanteen käyttö teollisella sähkömoottorilla ja kierukkavaihteistolla.

-Erillisen moottorin ja vaihteiston avulla pyörivä teräsharja, mikä takaa lastujen poiston terältä sahauksen aikana.

-Koneessa on jäähdytysjärjestelmä, jossa on suorituskykyinen pumppu ja mahdollisuus säädellä nesteen virtausta kummassakin ohjainpäässä erikseen. Huutelupistooli helpottaa sahan puhdistuksessa. Jäähdytysnestesäiliö on noin 100 l, joka sijaitsee sahan alarungossa.

-Työalue on valaistu tehokkaasti LED-valoilla.

-Saha valvoo oikeaa vanteen kireyttä ja vanteen katkeamista. Mikäli vanne katkeaa, saha pysähtyy automaattisesti. www.maketek.fi