Teollisuus 4.0 pääosassa Mazakin EMO-osastolla

Teollisuus 4.0 on keskeisenä teemana, kun Yamazaki Mazakin EMO 2017 -osastolla julkaistaan yhtiön iSmart Factory -konsepti. Osastolla on 25 uutta työstökonetta, joista 15 on ensi kertaa esillä suurelle yleisölle.

Uusi Integrex i-800V/8 –pystymonitoimisorvi tarjoaa täydellisen 5-akselijyrsinnän, tehokkaat sorvaustoiminnot ja paletinvaihtajan edut, jolloin vaativia kappaleita voidaan valmistaa kerralla valmiiksi tuottavasti.
 

Mazak iSmart Tehdas verkottaa koneet tuotantokokonaisuudeksi

Digitaalinen murros vie kovaa vauhtia esineitä internetiin, muuttaa teollisuuden tuotantoprosesseja ja tuo mukanaan uusia liiketoimintamalleja. Teollisuus 4.0:n ytimenä on älykkäiden esineiden verkosto. Teollisuuden koneet, laitteet ja tuotantoyksiköt keskustelevat keskenään ja antavat käskyjä internetin kautta toisilleen ja niitä voidaan ohjata yhteensopivin menetelmin.

Järjestelmä kykenee analysoimaan isoa tietomassaa ja muuttamaan yksiköiden toimintaa löytöjen perusteella. Modernit tehtaat ja tuotantoyksiköt optimoivat ja valvovat tuotantoprosesseja lähes itseohjautuvasti.

Mazakin iSmart Tehdas -konsepti hyödyntää Mazakin Teollisuus 4.0 –infrastruktuuria, jonka avulla asiakkaat pystyvät ottamaan elintärkeän askeleen eteenpäin ja siirtymään yksittäisistä automaatiosoluista kokonaan verkottuneeseen tulevaisuuden Teollisuus 4.0 –tehtaaseen. Mazakin iSmart Tehtaalla on kolme peruspilaria: Smooth-teknologia, uusi Mazak SmartBox, jonka avulla tietoja voidaan analysoida nopeammin ja turvallisemmin, sekä MT Connect –tiedonsiirtoprotokolla.

Kun kaikki nämä elementit liitetään yhteen, moni asia paranee. Reaaliaikainen tiedonkulku tehtaan lattialta toimistoon tehostuu, vasteajat lyhenevät, keskeneräisen tuotannon määrä vähenee ja välilliset työtekijäkustannukset laskevat.

Smooth-teknologia, johon kuuluvat nopea CNC-ohjausjärjestelmä ja Smooth Process Support –tuotannonohjausjärjestelmä, soveltuu täysin Mazakin Teollisuus 4.0 –infrastruktuuriin. Smooth-teknologian ansiosta työstöajat voivat lyhentyä jopa 30 prosentilla, erilliset koneistussolut voidaan yhdistää toisiinsa verkossa ja tuotannon valvonta ja analysointi saadaan reaaliaikaiseksi.

Smooth Process Support -järjestelmään voidaan helposti liittää myös erillisiä lisätoimintoja, kuten Smooth Scheduler (koneiden työjonojen hallinta) ja Smooth PMC (Mazak Palletech -järjestelmän ohjain). Mazakin uudella SmartBox-kytkentäjärjestelmällä tiedonkäsittely työstökoneiden ja toimiston välillä on tehokasta ja turvallista. SmartBox käyttää Ciscon FOG-järjestelmää ja tuo tehokkaasti pilvitallennuspalvelut lähemmäksi tehtaan lattiaa, josta tietoa kerätään. Tämän ansiosta arkaluonteisia tietoja voidaan analysoida ja käsitellä tietoturvallisesti ja nopeasti, ja pelkästään valitut tiedot tallennetaan pilveen historiatietojen analysointia ja pitkäaikaistallennusta varten.

Viimeisin tukipylväs Mazakin iSmart Tehdas -konseptissa on MT Connect –tiedonsiirtoprotokollan käyttö, jonka avulla tehtaassa olevien koneiden välittämät käyttötiedot saadaan purettua vakiomuotoon ulkoisia tiedonkeruuohjelmistoja varten.

Mazak esittelee EMO-messuilla viimeisimmän materiaalia lisäävän Variaxis j-600AM (Additive Manufacturing) –hybridikoneensa. Kone on uusin malli Mazakin kasvavassa, materiaalia lisäävien koneiden tuotetarjonnassa.

25 Mazak-konetta esitellään – 15 maailman ensi-iltaa

Mazakin osastolla olevat 25 konetta on sijoitettu kuuteen eri koneistuslinjaan, ja ne on liitetty yhtiön Teollisuus 4.0 –infrastruktuuriin, jolloin niiden tuotantotietoja voidaan tarkastella reaaliajassa. Uutuusmalleilla esitellään myös uusia työstömenetelmiä ja Mazatrol-työkiertoja ja esimerkiksi hammastusten tekoon on luvassa paljon uusia mahdollisuuksia.

Integrex i-500 on uusin lisäys Integrex i -monitoimisorvisarjaan. Kone on edellisiä malleja suurempi ja tehokkaampi ja sen erikoisuutena on modulaarinen suunnittelu, minkä ansiosta koneen ominaisuudet ja varusteet voidaan valita tarkasti asiakkaan menetelmät ja tarpeet huomioiden.

Toinen täysin uusi monitoimisorvi on pystymallinen Integrex i-800V/8. Kone tarjoaa täydellisen 5-akselijyrsinnän, tehokkaat sorvaustoiminnot ja paletinvaihtajan edut, jolloin vaativia kappaleita - kuten suihkumoottorin osia - voidaan valmistaa kerralla valmiiksi tuottavasti.

Molemmat maailman ensi-iltansa saavat monitoimikoneet on kytketty Mazak iSmart Tehdas –konseptiin, jolloin messuvieraat voivat omin silmin nähdä korkean tuottavuuden tason ja verkostoidun keskusjärjestelmän mukanaan tuoman hyödyn ja mahdollisuudet.

Mazakin 5-akselisten koneistuskeskusten linja keskittyy kolmeen uutuuteen. HCR-5000S on kompakti vaakakarainen koneistuskeskus, joka soveltuu erityisen hyvin pienten ja tarkkojen kappaleiden valmistukseen usealta suunnalta työstäen. Pienikokoiseen Variaxis i-300 AWC –koneeseen on integroitu usean kymmenen paletin makasiini sekä suuri työkalumakasiini, jossa voi olla jopa 505 työkalupaikkaa. 5-akselisten koneiden joukossa on myös täysin uusi erikoiskone työkalujen ja muottien valmistukseen. Vankkarunkoisessa UD-400/5X –koneessa on suurnopeuskara, jonka kierrosluku on 42 000 k/min.

Vaakakaraisten koneistuskeskusten osalta esille nousee erityisesti HCN-5000, jossa on uusi MPP-palettijärjestelmä (Multi Pallet Pool). MPP täydentää vaakakaraisten koneiden automaatiotarjontaa perinteisen palettikarusellin ja Palletech FMS –järjestelmän rinnalla. 16-asemainen MPP on suunniteltu yksittäisten koneiden automatisoimiseksi tilaa säästäen.

Yksi sorvauspuolen kohokohta on uusi Quick Turn 250M. Sorvauskeskukseen ja sen SmoothG-ohjaukseen on saumattomasti integroitu helppokäyttöinen robottijärjestelmä, jonka avulla lyhyetkin tuotantosarjat on mahdollista automatisoida tehokkaasti. Näin ollen yhdistelmä soveltuu hyvin pienemmillekin alihankkijoille, joilla työt vaihtuvat useasti. Myös pystykaraisten koneistuskeskusten joukosta löytyy mielenkiintoinen kone alihankkijoille; VCN-530C, jossa on uutena lisävarusteena saatavana 18 000 k/min kara sekä aiempaa suurempi 40 työkalun makasiini. Suuremman karanopeuden mukana tulee kaikki kuularuuvit läpijäähdytettyinä, mikä takaa hyvän tarkkuuden koneelle.

EMO-messuvieraille esiteltävien koneiden kruununa Mazak esittelee ensimmäistä kertaa Euroopassa viimeisimmän materiaalia lisäävän Variaxis j-600AM -hybridikoneen (Additive Manufacturing). Kone on uusin malli Mazakin kasvavassa, materiaalia lisäävien koneiden tuotetarjonnassa. Siinä on perinteisen 5-akselisen lastuavan koneistuskeskuksen ohella samassa koneessa kekseliäs langansyöttöön ja hitsaukseen (Wire Arc) perustuva materiaalin lisäysmenetelmä. Tämän materiaalin lisäysmenetelmän etuna on suuri lisäysnopeus verrattuna jauhemenetelmiin. Materiaalin lisäyksen jälkeen pinta voidaan normaaliin tapaan koneistaa 5-akselisesti jyrsimällä. Kone soveltuu hyvin paitsi uusien monimutkaisten kappaleiden valmistamiseen niin myös vanhojen kalliiden kappaleiden korjauksiin.

Esittelyssä tulevaisuuden tehdas jo nyt

Mazakin Euroopan-johtajan Richard Smithin mukaan Mazak pystyy EMO 2017 –messuilla tuomaan esille johtavan asemansa Teollisuus 4.0 –ympäristössä. Mazak iSmart Tehdas –konsepti ja siihen kytkeytyvä Smooth-teknologia, SmartBox ja MT Connect antavat vierailijoille kuvan tiedonkulun osalta täydellisesti yhteen liitetystä tehtaasta.

Richard Smith jatkaa: ”Meidän tavoitteemme on näillä viimeisintä tekniikkaa olevilla koneillamme näyttää messuvieraille tulevaisuuden tehdas jo nyt. Teollisuus 4.0 tulee olemaan kriittinen osa modernia tuotantoa ja valmistusta. Mazak on päättänyt tehdä kaikkensa, että asiakkaat voivat saavuttaa täyden hyödyn tehtaansa tuotantokapasiteetista ja menestyä kansainvälisessä kilpailussa.”

Wihurin edustajat ovat Mazakin osastolla palvelemassa suomalaisia messuvieraita kaikkina messupäivinä 18.–23. syyskuuta. Halli 27/B56.