Powerturnin uusi sukupolvi

Karusellisorvivalmistaja Toshulin on tuonut markkinoille uuden sukupolven Powerturn-sorvimallistaan. Koneissa mm. runko ja voimanvälitysjärjestelmä ovat uusiutuneet. Tuloksena on lisää vakautta, tarkkuutta ja suorituskykyä.

Powerturn-karusellisorvit ovat edenneet kolmanteen sukupolveen saakka.

Toshulin on pitkän linjan tsekkiläinen konevalmistaja, minkä tuotantoperinteet ulottuvat vuoteen 1949. Toimintansa aikana yritys laskee myyneensä pitkälti yli 13 000 työstökonetta. Toshulin-koneita toimii runsaasti myös suomalaisessa teollisuudessa.

Powerturneja tehdään eri versioina 800mm-5000 mm:n pöytäkokoluokkiin. Keskeisimmät ovat halkaisijaltaan 2000-4000 mm:n pöydin varustetut koneet.

Perinteikäs karusellisorvien valmistaja

Toshulin keskittyy nykyisin kokonaisuudessaan vaativaan koneistukseen tarkoitettujen karusellisorvien valmistukseen. Yritys valmistaa kaikki koneensa asiakasräätälöityinä kokonaisuuksina. Varustus koneisiin voidaan valita asiakastarpeen mukaan laajasta varusteohjelmasta.

Toshulinin nykytuotantoa ovat karusellisorvit neljänä valurunkoisena perustuotesarjana. Sarjat Basicturn, Powerturn, Experturn ja Forceturn eroavat keskenään jonkin verran paitsi kooltaan, varusteltavuutensa osalta. Basicturn-mallisto on sarjoista kompaktein, Experturn ja Forceturn ovat kookkaita työjuhtia erityisraskaiden työkappaleiden käsittelyyn.

Malleista esimerkiksi Suomen markkinoilla keskeisin on Powerturn, jota tehdään eri versioina 800mm-5000 mm:n pöytäkokoluokkiin. Keskeisimmät niistä ovat halkaisijaltaan 2000-4000 mm:n pöydin varustetut koneet.

Rammin isku Powerturneissa on mallista riippuen 1250-1500 mm ja pöytien kantavuudet välillä 4000- 30 000 kg. Moottoritehot ovat 40-100 kW.

Työkalumakasiineja on saatavissa usein eri kapasiteetein.
 

Symmetrinen runko ja uusi voimansiirto

Hiljattain Toshulin on uudistanut mallistoaan ja esitellyt uuden Powerturn-sukupolven, järjestyksessä kyseessä on nyt koneen kolmas sukupolvi.

Koneet ovat uudistuneet uuden päivityksen myötä monilta kohdin, ja uudistukset tuovat lisää tarkkuutta ja suorituskykyä koneistukseen.

Keskeisin muutos koneissa on kokonaan uudentyyppinen runkorakenne. Koneissa on uusi työvakautta lisäävä symmetrinen runko, ja tämän uuden runkorakenteen etuja ovat mm. parantunut lämpövakaus sekä aiempaa suurempi työalue. Näin tutuilla Powerturn-kokoluokilla voidaan käsitellä aiempaa suurempia kappaleita.

Toinen keskeinen muutos on koneiden uusi voimanvälitysjärjestelmä. Powerturnit on nyt varustettu Master-Slave tyyppisellä kaksimoottorisella voimanvälitysjärjestelmällä, joka lisää pöydän paikoitustarkkuutta ja C-akselin suorituskykyä. Tarkkuutta koneissa edistää osaltaan myös mm. läpikaranjäähdytysjärjestelmä.

Lisäksi ekologisuuteen on kiinnitetty erityishuomiota. ECO Designin myötä säästyy energiaa.  Koneiden energiankulutusta voidaan nyt myös mitata ja siihen liittyvää tietoa arkistoida.

Monipuolinen varusteohjelma

Tuttuun tapaan varustus Toshulin Powerturn-koneisiin on valittavissa asiakastarpeen mukaan monipuolisesta valikoimasta. Varustevalikoimiin kuuluvat mm. monipuoliset pyörivät työkalut aiemmasta korotetuin tehoin, kulmapäät ja eri tyyppiset työkalumakasiinit eri kapasiteetein.

Työkalumakasiinit on varustettu automaattisella työkalunvaihtojärjestelmällä, joka mahdollistaa työkalunvaihdon niin pysty- kuin vaaka-asennossa.

Uuden Powerturnin optioluetteloon kuuluvat myös hydrostaattiset lineaarijohteet X- ja Z-akseleille ja korkeapainejäähdytysjärjestelmä.(KH) www.contos.fi

Tarkkuustöihin: uusi runkorakenne ja voimanvälitysjärjestelmä lisäävät työvakautta.