Säiliönpäätyjä kahdeksan metrin kokoluokkaan

Petäjäveden Metalli kehittää valmiuksiaan isojen säiliönpäätyjen valmistuksessa. Uuden, Suomessa ja Pohjoismaissakin ainutlaatuisen kaluston myötä mahdollistuu halkaisijaltaan kahdeksanmetristen säiliönpäätyjen valmistaminen. Töitä tehdään niin koti- kuin ulkomaisillekin asiakkaille. 

Tämän kokoluokan koneita ei näillä main muita ole, toteaa Markku Salminen. 
Linjalla voidaan valmistaa kahdeksanmetrisiä säiliönpäätyjä. Kuvan aihiosta valmistuu pääty asiakkaalle Meksikoon.

Petäjäveden Metalli on keskisuomalaisyritys, jonka alaa ovat säiliönpäädyt, muototerästen taivutus, syvävetotuotteet ja raskaat levytyöt.

Vuonna 1980 käynnistynyt yritys palvelee asiakkaitaan Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa jo useampaankin otteeseen laajennetuissa tiloissa Petäjäveden keskustan lähellä.  

Perheyrityksen toimitusjohtaja on Markus Salminen, yrityksen perustaja Markku Salminen toimii yrityksen hallituksen puheenjohtajana.

Pitkät perinteet

Talon töissä säiliönpäätyjen tekeminen on kuulunut pitkään keskeisiin tekemisiin. Kun toistakymmentä vuotta Norjan ja Ruotsin työmaita kiertänyt Markku Salminen laittoi oman yrityksen pystyyn Suomessa, leipä lähti alkuun varaajien ja kattiloiden valmistuksesta, ja laajeni siitä vähitellen monipuoliseen alihankintaan.

Vuosien myötä yritys on kasvanut merkittäväksi alan toimijaksi, joka toimittaa tuotteitaan asiakkailleen niin Suomeen kuin maan rajojen ulkopuolellekin.

Säiliönpäätyjä yrityksessä tehtiin alkuun itse suunnitellulla ja rakennetulla laitteistolla. Myöhemmin konekalustoon tehtyjen muiden investointien ohella hankittiin erikoiskoneita, joilla päätyjä on muovailtu näihin päiviin saakka. 

Yrityksen hankkima uusi säiliönpäätylinja edustaa nyt jälleen uutta päivitystä yrityksen säiliönpäätyjen tekemisen kapasiteetissa, ja on samalla ennen kaikkea varsin valtaisa loikka eteenpäin päätyjen kokoluokissa.

”Uudella linjalla pystymme tekemään säiliönpäätyjä kahdeksaan metriin saakka. Levyvahvuudet voivat nousta aina 40 mm:iin ja kappalepainot 20 tonniin”, Markku Salminen kertoo. 

”Koneet edustavat viimeisintä tekniikkaa ja ovat uusimmat Pohjoismaissa”, toteaa Salminen.

Mittava projekti

Työkalujen kokoluokka on koneiden mukainen. Markku Salminen ja Harri Nieminen Insinööritoimisto Ismo Lindbergiltä tarkastelevat valikoimaa.
Jämerää reunantaivutusta. Ohjaamassa Markus Salminen ja Jussi Rajala.

Uuden kokonaisuuden hankintaprosessi Petäjävedellä lähti liikkeelle pian sen jälkeen, kun mittavan kokoluokan säiliönpäätyjen suomalaisvalmistaja Halikko Works lopetti viime vuoden alkupuolella toimintansa. 

”Kun Halikko lopetti, visiomme kirkastui. Meillä on osaamista, kansainväliset markkinat ja vakavarainen yritys, joten päätimme siirtää yrityksen käsittelykapasiteetin nyt kertaheitolla uusille urille.”

”Satsaus oli iso, 4,5 miljoonan euron investointi oli meille puolitoistakertainen vuosittaiseen liikevaihtoon nähden. Joskus kuitenkin pitää luottaa näkemykseensä, uskoa tulevaisuuteen ja vähän riskeeratakin, niin se yrittäjän totuus menee”, Salminen sanoo.

Projektissa konetoimittajaksi valikoitui saksalainen SMT Schleifstein. Järjestelyt hoituivat Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n kautta.

”SMT Schleifstein on ison kokoluokan koneiden valmistaja, joka toimittaa alan tekniikkaa globaalisti. Vaihtoehtoja toki oli, mutta ratkaisuun päädyimme kuitenkin varsin luontevasti. Insinööritoimisto Lindbergin Harri Nieminen palveli meitä hyvin tässä projektissa”, sanoo Markku Salminen.

Kun koneentoimittaja oli valittu ja koneet tilattu, alkoivat Petäjävedellä rakennustyöt.

”Käytössämme oli täällä ennestäänkin hyvin hallitilaa, mutta linja vaati omat erityisratkaisunsa niin korkeuden kuin perustustenkin suhteen. Rakensimme sitten 6000 neliömetrin tilojen jatkoksi tänne 54 metrin lisäpätkän korkeata tilaa.”

Linjaa varten Petäjäveden Metallin käyttöön rakennettiin 1800 neliömetriä lisää 15 metriä korkeaa hallitilaa. Perusta koneiden alla ulottuu enimmillään kuuteen metriin. Neljä 20 tonnin nosturia helpottaa materiaalinkäsittelyä.

Kokonaispainoltaan 250 tonnin laitteisto vaati alleen enimmillään jopa kuuteen metriin ulottuvat perustukset. Betonia uuden hallin alle kului yli 1000 kuutiota, mikä kertoo jotakin työn mittaluokasta.

Lisätöitä aiheutti vesi, sen takia konepedit jouduttiin myös koteloimaan. Perustukset ja halli syntyivät pitkältä omin voimin.

”On rakennushommiakin tullut vuosien myötä tehtyä, entiset hallilaajennuksetkin tein aikanaan pääsääntöisesti itse. Tämän hallin pohjan muokkausta edisti se, että sain käyttööni kaverilta suuren kaivinkoneen. Sillä työt sujuivat ja eläkeläisellähän on aikaa”, naurahtaa hallituksen puheenjohtaja Salminen. 

Kotimaahan ja ulkomaille

Hallin valmistuttua sinne hankittiin asialliset nostolaitteet, neljä kapasiteetiltaan 20 tonnin nosturia. Niillä nostettiin myös linjan koneet paikoilleen, kun ne saapuivat Saksasta kuluvan vuoden alussa 12 perävaunuyhdistelmän voimin. 

Asennukset sujuivat rivakasti saksalaisella täsmällisyydellä ja töiden alkuunkin on jo päästy. Huhtikuulla Petäjävedellä käsiteltiin linjalla halkaisijaltaan kahdeksan ja puolen metrin ja vahvuudeltaan 20 mm:n kokoista aihiota, yhtä kahdeksasta kaltaisestaan, jotka matkaavat jatkossa asiakkaalle Meksikoon.

”Asiakasverkkomme ja yhteytemme ovat laajat ja valmistajia on maailmalla vähän, joten toimimme varsin globaalilla kentällä. Tämän Meksikon projektin haastavuutta lisää paitsi tehtävien päätyjen koko, Super Duplex-teräsmateriaali”, toteaa Salminen.

Jatkossa Petäjävedeltä lähtee säiliönpäätyjä ulkomaiden lisäksi tietysti myös kotimaahan, mm. Äänekoskelle, minne rakennetaan uutta biotuotetehdasta.

”Kun päätyjä ei tarvitse rahdata Keski-Euroopasta, vaan ne voidaan toimittaa tästä läheltä, säästetään logistiikkakuluissa suuresti.  Itse asiassa kauempaa tuotuna yhden monimetrisen päädyn kuljettamiseen kuluu yhtä paljon rahaa kuin sellaisen valmistamiseen. Siitä sen homman idea on helposti laskettavissa”, sanoo Markku Salminen.