Pehmotiivistävä leikkuurengas

Stauff on esittellyt Connect -valikoimaansa uutuutena tyypin FI-WDDS pehmotiivistävän leikkuurenkaan, jonka erityisominaisuus on sen kyky tasata lämpötilavaihteluista tai hydrauliikkajärjestelmän paineimpulssi- ja tärinäkuormituksesta johtuvia asettumisilmiöitä.

Hydrauliikkajärjestelmissä saattaa ilmetä paineimpulssi-tai tärinäkuormituksia sekä suuria lämpötilavaihteluita. Tästä voi seurata asettumisilmiöitä, joita puhtaasti metallisesti tiivistetyt liitännät eivät pysty tasaamaan – ei-haluttuna seurauksena ilmenee liitäntäkohtien pieniä vuotoja, kuten esim. hikoilua.

Riskin voi välttää pehmotiivistäviä leikkuurenkaiden avulla. Pehmotiivistävän leikkuurenkaan ydinkomponentti on elastomeeritiiviste, joka on sijoitettu uraan 24 asteen kartion taakse. Leikkuurenkaan ja putken väliin sijoitettu O-rengas tiivistää toisen mahdollisen vuotopolun, jopa epäedullisessa toleranssitilassa. Kestävä metallinen tiiviste ottaa ensisijaisesti vastaan järjestelmän staattiset ja dynaamiset kuormitukset, sillä molemmat elastomeeritiivisteet on sijoitettu liitoksen sekundaarialueelle.

Mobiiliin ja kiinteään hydrauliikkaan

Vakiotiivistemateriaalina käytössä on FKM (Viton), mikä on tärkeä edellytys uuden tiivistejärjestelmän käytölle myös korkeissa lämpötiloissa tai aggressiivisten aineiden yhteydessä.

Leikkuurenkaat itse on toteutettu sinkki/nikkelipinnalla. Pinta kestää yli 1 200 tuntia punaruostetta/perusmetallikorroosiota vastaan suolasuihkukammiossa standardin DIN EN ISO 9227 mukaisesti. Jopa rakenneosien kuljetuksen, käsittelyn ja asennuksen jälkeen VDMA:n laatuvaatimuksessa 24576 putkiliitoksille määritellyt vaatimukset korkeimmalle korroosionsuojaluokalle K5 ylittyvät.

Liitosjärjestelmän asennus tapahtuu voiman kasvulla asennuksen lopussa, leikkuurengasta asennettaessa rengas kiinnittyy ruuviliitosrungon etupintaan.

FI-WDDS-sarjaan kuuluu pehmotiivistävät leikkuurenkaat kaikille metrisille putkijohdoille, joiden ulkohalkaisija on 6–42 mm. Ne ylittävät ISO-standardin painemäärityksen ja sopivat 500 baarin nimellispaineille kevyessä sarjassa, tai raskaassa sarjassa jopa 800 baarille.

Sarjan FI-WDDS tärkeimmät käyttöalueet ovat mobiilihydrauliikassa. Pehmotiivistävät leikkuurenkaat ovat kuitenkin järkevä vaihtoehto metallisesti tiivistäville liitosjärjestelmille myös kiinteässä hydrauliikassa, esim. voimakkaasti tärisevissä koneissa. Ensiesittely tapahtuu Hannoverin MDA-messuilla huhtikuussa.