NORDIC3DEXPO Vantaalla

3D-tulostukseen ja -teknologioihin keskittynyt messutapahtuma NORDIC3DEXPO järjestettiin Vantaan Energia Areenalla  yhteistyössä 3D-tulostusalan ammattilaisten FIRPA ry:n kanssa. FIRPA:n vuosiseminaari ajoittui messuja edeltävään päivään Vantaan Saga Congress Centeriin.

Roy Björkstrand Aalto-yliopiston ADD labista esiintyi ohjelmaosiossa teemanaan 3D-tulostuksen tulevaisuuden näkymät.

Kompaktissa toukokuun 19.-20. päivinä järjestetyssä NORDIC3DEXPO:ssa esittäytyi noin 30 näytteilleasettajaa. Tapahtumassa järjestetyssä ohjelmaosiossa alustettiin 3D-tulostuksen tulevaisuuden näkymistä sekä teollisesta valmistuksesta. Paikalla pidettiin myös paneelikeskustelu.

FIRPA:n osastolla oli esillä Suomi 100 3D-tulostuskilpailun satoa. järjestetyn Suomi 100 3D-tulostuskilpailun voittajatyö oli Antti Korven suunnittelema ja toteuttama 3D-tulostettu puukon kahva.

3D-metallitulostukssen mahdollisuuksia: yksilöllinen, oman käden mukaan räätälöitävä puukonkahva. Ontto verkkomainen rakenne vähentää painoa, lisää kitkaa ja parantaa siten käyttöturvallisuutta. Tuote oli mukana FIRPA:n kilpailussa. (Antti Korpi) 

Kilpailulautakunta huomioi työn laadukkaan toteutuksen ja 3D-tulostuksen ominaisuuksien täysimittaisen soveltamisen. "Tuote on yksi harvoja lopputuotteita, jossa metallien 3D-tulostuksessa syntyvää karheahkoa pintaa käytetään hyväksi parantamaan tuotteen toiminnallisuutta ja turvallista käyttöä", kommentoi kilpailutuomariston puheenjohtaja Kirsi Kukko Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPAsta.

Kilpailun tasoa pidettiin yleisesti varsin korkeana ja monissa töissä sovellettiin 3D-tulostuksen suomia muotoilullisia mahdollisuuksia. "Yllättävää oli, että vain harvassa työssä - kuten voittajatyössä - 3D-tulostusta käytettiin vain tuotteen osan tai osakokonaisuuden valmistukseen",  
arvioi FIRPAn puheenjohtaja Jukka Tuomi kilpailua kokonaisuutena.

Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA täyttää ensi vuonna 20 vuotta ja silloin on ennakkotietojen mukaan tiedossa NORDIC3DEXPO-messujen yhteydessä korkeatasoinen kansainvälinen seminaariohjelma. Ennen sitä FIRPA järjestää Formnext messujen yhteydessä perinteisen esitelmätilaisuuden 15.11.2017 Saksan Frankfurtissa. NORDIC3DEXPO oli osa Suomi 100-ohjelmaa.(KH)

FIRPA

Suomen Pikavalmistusyhdistys (Finnish Rapid Prototyping Association) perustettiin vuonna 1998 edistämään materiaalia lisäävän valmistuksen tunnettavuutta Suomessa. Yhdistys toimii puolueettomana kanavana viimeisimmän 3D-tuloksen tietotaidon jakamisessa.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää jäsentensä alan tietopuolista osaamista, yhteistoimintaa ja keskinäistä materiaalia lisäävien valmistustekniikoiden tietojen vaihtoa sekä edistää alan tunnettavuutta Suomessa. FIRPA on GARPA:n jäsen. (Global Alliance of Rapid Prototyping Associations).

Stereoscapen miehiä: Jani Leskinen ja Petteri Bonsdorff. Kypärämäiset laitteet mahdollistavat virtuaalisen ja fyysisen todellisuuden näkymien yhdistelyn näkökenttään samanaikaisesti.

 

AM Finland tarjoaa 3D-tulostuspalveluja niin metallin kuin muovinkin tulostukseen. Lisäksi paletissa ovat viimeistelytyöt, 3D-mallinnus, topologiaoptimointi ja konsultointi. Sanni Heikkinen ja Jaana Sääskilahti oloivat esittelytöissä NORDIC3DEXPO:ssa.
 

SLM:n teknologiaa Suomessa edustava Vossi Group esittäytyi messuilla. Osastolla Marko Vossi.

 

Alan koulutustarjontaa esittelyssä. Pirkanmaan alueen koulutusmahdollisuuksista ja hankkeista kertoivat messuilla Markku Keimiöniemi ja Erik Pekkola. Mm. SASKY tarjoaa alan artesaanikoulutusta, yhteishankkeita ovat mm. 3D Invest ja 3D Boosti.