6 kW:n kuitu toisen kaveriksi

Kari Harju

Kun Lankapaja Oy hankki pari vuotta sitten ensimmäisen kuitulaserinsa, valinta kohdistui Bystronicin 6 kW:n BySprint Fiberiin. Nyt Lankapajalla Nummelassa tekee töitä jo toinenkin Bystronic-kuitu, ByStar Fiber, niin ikään 6 kW:n kone. Kaluston tuplaus tutulla tekniikalla lisää kapasiteettia ja tuo joustavuutta leikkaustöihin, toteaa tuotekehitysjohtaja Christian Öberg.

Kuitulaserit on sijoitettu Lankapajalla linjamaisesti peräkkäin.

Bystronic lanseerasi 6 kW:n BySprint Fiber EuroBlechissä pari tapahtumaa sitten.

Lankapajalle kone saapui pian sen esittelyn jälkeen vuoden 2015 alkupuolella. Kone oli samalla Suomen ensimmäinen kaltaisensa.

Christian Öbergin mukaan kaluston tuplaus lisää kapasiteettia ja tuo joustavuutta tuotantoon.

”Uusimme konekantaamme ja meidän kannaltamme uutuus tuli markkinoille sopivasti. Kuitulaserit tekivät tuolloin tuloaan trendin aallonharjalla, ja mekin halusimme uutta teknologiaa edustavan tehokkaan koneen.” Christian Öbergin mukaan investointi osui kohdalleen.

”Käsittelemämme levytavara on vahvuudeltaan 0,6 - 15 mm, ja ohuilla materiaaleillahan kuitulaserien edut ovat parhaimmillaan. Meille kuitu on sopinut ja tekniikka toiminut moitteetta. Takana on reilu pari vuotta huoletonta leikkaamista”, sanoo Öberg.

Toinenkin kutonen tuotantoon

Teollisessa toiminnassa kaksi vuotta kuluu nopeasti ja tilanteet muuttuvat.

Levymateriaaleja, putkea ja teräslankaa käsittelevällä, pitkät valmistusperinteet omaavalla Lankapajalla asiat ovat viime vuosien aikana kulkeneet eteenpäin ja luoneet uusia tarpeita kapasiteetinkin osalta.

”Haasteissa meitä on auttanut monipuolisuus. Kun yhdellä sektorilla on heikompaa, toinen vetää. Se on kantanut vaikeidenkin vuosien yli”, kertoo Öberg.

Ohutlevyä Lankapaja on käsitellyt 1980-luvulta lähtien ja siihen liittyvät toiminnot ovat viime vuosina työllistäneet yhä enemmän.

”Palvelemme isoja päämiehiä, ja olemme saaneet parin viime vuoden aikana muutamia isoja asiakkaita”, kertoo Öberg.  Iso asiakas on esimerkiksi Kastor.

Bystar Fiberin ulkoinen olemus noudattaa tämän päivän linjauksia.
 

Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Nummelassa. Valmistusta on myös Lahdessa, josta Lankapaja osti muutama vuosi sitten Iskun metallinvalmistustoiminnot, sekä Ruotsissa, missä toimii paikallisia markkinoita palveleva Lankapaja Industri.  Liikevaihto on kasvanut 27 miljoonaan euroon.

Vuodet ovat menneet kasvun tunnelmissa, joten konekannan tehostamiselle ja laajentamiselle on tilausta.

Nummelan pääyksikkö palvelee komponenttivalmistuksessa myös muita yksikköjä, joten kapasiteetin laajennustarpeet ovat kohdistuneet juuri Nummelaan. Yksi kehityskohde on ollut juuri laserleikkaus, jonka merkitys Öbergin mukaan joustavana työmenetelmänä korostuu sarjojen pienentyessä jatkuvasti. Tälle sektorille yritys hankki keväällä täydennystä.

Käytännössä se tarkoittaa uutta 6 kW:n ByStar Fiberiä BySprint Fiberin kaveriksi.

”Toinen kone tuo lisää kapasiteettia. Siinäpä se pääidea tässä hommassa on. Koska kokemuksemme olivat hyviä tuosta aiemmasta koneesta ja olemme oppineet sillä tekemään hyvin töitä, oli aika luontevaa, että emme lisätarpeen ilmetessä lähteneet niin sanotusti merta edemmäksi kalaan. Isona etuna tässä on myöskin se, että voimme käyttää samoja ohjelmia molemmilla koneilla. Se tekee asiat sujuviksi”, sanoo Öberg.

ByStar Fiberin käyttöjärjestelmä on ByVision Cutting. Ohjauspaneeli on kosketusnäyttötyyppinen.
 

Muutamia uusia piirteitä

Uusi ByStar Fiber edustaa sveitsiläisvalmistajan kuitulaserien uusinta päivitystä.

Bystronic esitteli uutuuden viime vuonna ja mukana on muutamia uusia piirteitä BySprintiin verraten. Ensinnäkin lineaarijohteet tuovat koneen liikkeisiin lisää nopeutta. Myös käyttöjärjestelmä on nyt ByVision Cutting, minkä myötä helppokäyttöisyys ja kosketusnäyttötyyppiset toiminnot ovat edelleen lisääntyneet.

Yksi muutos koskee koneen oven sijaintia. Kun BySprint Fiber on päästä avautuva, ByStar Fiberissä ovi sijaitsee koneen sivulla.

”Tällaisia sivulta avautuvia koneita on näkynyt aiemmin erityissovellutuksina, mutta nyt piirre on tuotu mukaan vakiomallistoon. Sen myötä työalueelle pääsy on tarvittaessa käy aiempaa helpommin ja toisaalta näkymä työalueelle on avara oven ikkunoiden kautta. Tämän vuoksi leikkaustyön seuranta käy helposti”, sanoo Christian Öberg.

Monet asiat ovat Lankapajan koneissa identtiset. Tämä koskee niin työalueen 1500x3000 mm:n kokoa kuin leikkaustehoakin.

ByStar-kuituja on markkinoilla aina 10 kW:n lasertehoihin saakka, mutta Lankapajan kone on teholtaan 6 kW BySprint Fiberin tapaan.

”Se on sopiva teholuokka, sen nosto ei toisi meille lisäetua. Keskeiset asiat ovat joustavuus ja lisäkapasiteetti”, sanoo Öberg.

Koneissa CutControl -toiminto seuraa leikkausprosessia, säätää nopeutta tilanteen mukaan ja pysäyttää toiminnot tarvittaessa. Myös paikoitus käy toiminnon avulla hyvin tarkasti.

Molemmissa koneissa on lastaus- ja purkuautomatiikka ByTrans Extended kahdella paletilla.

”Tehokas lataus- ja purkujärjestelmä lyhentää materiaalinkäsittelyyn kuluvaa aikaa. Materiaalinkäsittely on toki yksi keskeinen leikkausprosessin kokonaiskestoon vaikuttava tekijä”, sanoo Christian Öberg.

Lataus- ja purkujärjestelmä ByTrans Extended tuo sujuvuutta kappaleenkäsittelyyn kummassakin koneessa.
 

Taipaleella eteenpäin

Kuitulaserien voimakaksikko tuo nyt Nummelassa lisätehoja tuotantoon ja tasoittaa osaltaan yrityksen taivalta monipuolisena metallinmuokkaajana.

Töitä tehdään yhden sijasta kahdella kuidulla. Koneet suihkivat samassa tuotantohallissa linjamaisesti peräkkäin järjestettyinä, sillä investoinnin yhteydessä BySprint-kuitu vaihtoi hallia, jolloin molemmat laserit saatiin soviteltua samaan tilaan.

Koneet käyvät, mutta tuotannon sijaintiin liittyvät järjestelyt Nummelassa jatkuvat. Logistiikkaa kehitetään.

”Käytössämme on täällä Nummelassa kolme tuotantohallia, joissa käsitellään ohutlevyä, teräsputkea, teräslankaa, koneistettavia tuotteita sekä tehdään pintakäsittelyt. Yhteispinta-ala on 12 500m2. Tilat sijaitsevat samalla tontilla pienen etäisyyden päässä toisistaan. Ajatuksena on kehittää vielä tilojen välisten materiaalin siirtojen sujuvuutta eteenpäin”, sanoo Öberg.

Yrityksenä Lankapaja jatkaa vahvassa vauhdissa. Töiden lisääntyminen luo yhä tarvetta myös lisähenkilöstölle. Kun pari vuotta sitten töissä yrityksessä oli 150 henkilöä, nyt lankapajalaisia on jo yli 200. Uusille osaajille on edelleen tilausta.